Tillidsmand i Jysk Fynske bekymret for »samlebåndsarbejde«

Det bekymrer tillidsrepræsentant Lene Sarup, at Jysk Fynske Medier lægger op til at skære hver tredje redigerende og hver femte fotograf. I alt lægger ledelsen op til at skære 10 procent af medarbejderstaben. DJ: »Et voldsomt højt tal«

Jysk Fynske Medier vil skære hver tredje redigerende og hver femte fotograf væk. Sådan lyder oplægget fra ledelsen til den spareplan, som her til formiddag er blevet præsenteret for de redaktionelle medarbejdere.

Der skal spares 36 mio. kroner på det redaktionelle område, som Journalisten kunne fortælle tidligere i dag.

Samlet skal der findes besparelser for 140 mio. kroner, hvilket svarer til cirka 10 procent af Jysk Fynske Mediers udgifter.

Spareplanen blev meldt ud per mail klokken 11, og tillidsrepræsentant hos Fynske Medier Lene Sarup fortæller, at den ikke helt er bundfældet hos kollegerne endnu.

»Lige nu er der meget stille omkring mig. Det er en stor plan, som er svær at overskue. De fleste har svært ved at se sig selv i planen, fordi det er så stor en omlægning. Jeg tror lige, det skal synke ind,« siger hun.

Der forsvinder liv fra redaktionerne

Ledelsen hos Jysk Fynske Medier vil oprette en ny ”printcentral” i Esbjerg, som skal samle de print-redigerende. Her skal sidde cirka 50 avisproducerende medarbejdere, hvor der i dag er ansat cirka 75.

Lene Sarup, der selv arbejder som redigerende, frygter, at det vil få konsekvenser for det redaktionelle miljø.

»Jeg tænker, at der forsvinder noget liv, når så mange redigerende forsvinder ud af redaktionerne. Jeg ville da have ønsket, at lige præcis det redigerende ville ligge midt i Jysk Fynske Medier i stedet for ude i det ene hjørne af koncernen i Esbjerg,« siger hun.

Lene Sarup frygter desuden, at de redigerende, der bliver tilbage, kan gå en hård tid i møde.

»Min bekymring er, at man får lavet nogle funktioner, der er hårde og opslidende for dem, der skal sidde i det. De skal producere sider, fra de kommer ind ad døren, til de går ud igen – det bliver nærmest samlebåndsarbejde,« siger hun.

Ikke bekymret for kvaliteten  

Mere end hver femte fotograf skal også forlade Jysk Fynske Medier ifølge spareplanen. 10 af 46 stillinger skal nedlægges. Det ærgrer også Lene Sarup.

»Det er ikke noget, der er groet i min have. Jeg synes, det er skidt. Jeg ville ønske, at man så på at udvikle fotografernes arbejde i stedet for at afvikle det. De kan nogle ting, som vi andre ikke kan.«

Men tillidsrepræsentanten frygter ikke, at spareplanen samlet set vil betyde ringere kvalitet i Jysk Fynske Medier.

Er du bekymret for kvaliteten, når man skal spare 36 mio. kroner?

»Nej, det er jeg faktisk ikke. Det er klart, at det kan ses, men en del findes jo også ved, at vi arbejder smartere. Så det er jeg sådan set ikke bekymret for. Der bliver knoklet for, at vi gør det rigtig godt, og det vil der også blive i fremtiden,« siger hun.

DJ: Hårde forhandlinger forude

DJ’s forhandlingskonsulent Henrik Bruun befinder sig lige nu hos kollegerne på Århus Stiftstidende, der også er en del af Jysk Fynske Medier.

»Sparerunden blev jo meldt ud allerede i april, så medarbejderne har haft god tid til at forberede sig. Men alligevel er det jo voldsomt. Det er et voldsomt højt tal at skulle skære 10 procent af medarbejderstaben,« siger han.

Forhandlingerne mellem Jysk Fynske Mediers ledelse og tillidsfolk begynder i dag og løber frem til den 29. september, fortæller Henrik Bruun.

»Forhandlingen bliver noget af en opgave for tillidsfolkene. Det handler dels om at få forhandlet antallet af stillingsnedlæggelser ned, dels om at få forhandlet vilkår på plads for de kolleger, de siger farvel til,« siger han.

Henrik Bruun opfordrer ledelsen til at være lydhør og fleksibel i forhandlingerne:

»Vi vil opfordre dem til at være ekstremt fleksible. Ud over dem, der bliver opsagt, får nogen jo lagt deres arbejde og liv helt om, fordi de nu skal sidde i Esbjerg. Hvis folk skal bruge ekstra tid på at få afklaret, om de for eksempel kan flytte med hele familien, så opfordrer vi til, at de får det,« siger han.

Journalisten følger op med et interview med chefredaktør Troels Mylenberg senere i dag.

0 Kommentarer