Tillidsmand: Fotografi-kurser bør være oplæring – ikke efteruddannelse

Jysk Fynskes journalister skal bruge efteruddannelse, hvis de vil være bedre til at fotografere. Det bør være oplæring, mener tillidsrepræsentant: ”Når man vil have alle journalister til at tage gode billeder, burde det være en del af den normale oplæring.” Chefredaktør afviser

På to år er Jysk Fynske Mediers fotostab blevet skåret fra 42 faste fotografer til 25. Seneste fyringsrunde var for en måned siden. Her blev syv stillinger nedlagt.

Ansvarshavende chefredaktør Peter Orry sagde dengang til Journalisten:

”Vi vil gerne have færre faste fotografer ud fra den forudsætning, at man kan få billeder mange andre steder fra i dag. Vores journalister uddannes også til at fotografere, og mange viser stor lyst og talent for det.”

Uddannelsen består i kurser, som Jysk Fynske Medier arrangerer. Men hvis journalisterne vil på et af de kurser, skal de bruge deres efteruddannelsesdage på det. Og det kritiserer tillidsrepræsentant ved JydskeVestkysten, Steffen Lilmoës.

”Når man vil have alle journalister til at tage gode billeder, burde det være en del af den normale oplæring og ikke efteruddannelse,” siger han.

Det er chefredaktør Peter Orry ikke enig i.

”Det falder ikke ind under oplæring, fordi det ikke er et krav, at man skal fotografere. Så bliver kurset et tilbud, hvor man helt frivilligt kan vælge, om man vil bruge sine efteruddannelsesdage på det,” siger han.

Fotografikrav for nogle

Det er dog et krav for nogle af journalisterne. For halvandet år siden trådte en ’flerfunktionalitetsaftale’ i kraft hos Jysk Fynske Medier. Med den blev de ansatte forpligtet til at arbejde flerfunktionelt og blandt andet at tage billeder.

Derfor mener Steffen Lilmoës ikke længere, at man kan tillade sig at lade de ansatte bruge deres efteruddannelsesdage på at dygtiggøre sig i fotografering.

”Dengang det var lidt mere frivilligt, om man ville fotografere, kunne jeg bedre godtage, at man brugte sin efteruddannelse og tog på kurser i det. Men skruen er blevet strammet omkring den frivillighed,” siger Steffen Lilmoës.

Oplæring når alle skal fotografere

Aftalen gælder kun for de medarbejdere, der er ansat, efter aftalen trådte i kraft. Derfor er fotografering kun et krav for de af medarbejderne, som er ansat efter januar 2016.

Og først når samtlige journalister er omfattet af aftalen, vil det falde ind under oplæring, fortæller Peter Orry.

"I samme øjeblik den samlede medarbejderstab med tillidsfolkene som deres repræsentanter går ind og siger, at nu laver vi en aftale, så det ikke længere er frivilligt, om man vil arbejde flerfunktionelt, betragter vi det som helt naturligt at gøre det til oplæring, som alle skal igennem og ikke efteruddannelse,” siger han.

Når det for nogen er et krav i dag, at de skal fotografere, hvorfor falder det så ikke ind under oplæring for dem?

”Vi har valgt at sige, at vi gerne vil gøre det til oplæring, i samme øjeblik vi laver den aftale, der sikrer, at alle journalister arbejder flerfunktionelt.”

Journalisten har efterfølgende bedt Peter Orry om at uddybe, hvorfor det ikke er oplæring for den gruppe ansatte, som i dag er forpligtet til at fotografere. Han henviser til ovenstående svar.

Journalisterne øger egen værdi

Steffen Lilmoës har ikke oplevet, at nogen har fået direkte besked om, at de skulle bruge efteruddannelsesdage på et kursus i at fotografere. Men muligheden foreligger.

”Hvis man har mere end en uge stående i sin efteruddannelsesbank, kan ledelsen godt beordre en på efteruddannelse,” siger han.

Selvom ledelsen ikke har benyttet sig af den mulighed, mener Steffen Lilmoës ikke, at de ansatte er i tvivl om, at ledelsen vil have dem til at tage kurset.

”Set med mine øjne ligger der et indirekte pres, fordi ledelsen sætter stor pris på, at journalister tager gode billeder,” siger han.

Det bekræfter Peter Orry.

”Det har han ret i. Vi lægger ikke skjul på, at det er den måde, vi synes, vi skal arbejde på. Så vi opfordrer medarbejderne til at tage de her kurser og vores redaktører til at opfordre medarbejderne til det.”

Han mener, at det er helt legitimt at opfordre medarbejderne til en bestemt brug af efteruddannelsesdage.

”Man øger ikke alene sin værdi for virksomheden ved at gennemgå den uddannelse. Man øger også sin egen markedsværdi. Man ruster sig simpelthen til fremtiden, hvor jeg tror, at det at arbejde flerfunktionelt vil være naturligt for enhver journalist.”

2 Kommentarer

Holger Bundgaard
29. SEPTEMBER 2017
Det næste bliver sikkert, at
Det næste bliver sikkert, at journalisterne på JFM , udover at skrive og fotografere, også skal tegne, så kan bladtegnerne blive fyret, og bladhusene kan spare en masse penge!
Ejner Munkebro
27. SEPTEMBER 2017
Hvis det før var "lidt mere
Hvis det før var "lidt mere frivilligt, om man (journalister) ville fotografere", så må man sige, at med kravet om at skulle bruge efteruddannelse på at kunne tage bedre billeder, så er det blevet endnu mere mindre frivilligt nu.
Suk.