Teknik: Optag nu!

Din smartphone kan alt. Den kan bare ikke optage telefonsamtaler.

Din smartphone kan alt. Den kan bare ikke optage telefonsamtaler.

Apple og Android har velsignet os med apps, der kan finde nærmeste pizzabager, betale regninger i bussen og optage, hvad vi siger i søvne. Men man må ikke optage de lydfiler, der senest i lækagesagen har vist sig at være potentielt altafgørende for historier.

»På min gamle Nokia kunne jeg installere et simpelt stykke software, som gjorde det muligt at optage samtalerne. På min iPhone er jeg nødt til at sidde med en lille mikrofon i øret, som optager lyden fra telefonen. Det er hammerirriterende,« siger Heine Jørgensen fra Ekstra Bladet.

Som undersøgende journalist er det vigtigt for ham at have dokumentation på, hvad kilden siger.
Faktisk kan Android- og iPhone-telefonernes hardware godt optage, men producenterne har lagt en spærring ind i styresystemerne med vilje. Forklaringen lyder, at det er forbudt at optage telefonsamtaler i nogle amerikanske stater, hvilket dog ikke har afholdt mobilproducenter som Alcatel, Sony Ericsson og Nokia fra at lægge optagefunktioner i deres telefoner.

Hvis du ikke vil tilbage til din gamle Nokia, er der forskellige løsninger på problemet. Heine Jørgensen bruger analog-versionen fra Olympus. Det er en lille mikrofonearplug, som du forbinder til en diktafon og stikker i det øre, du holder telefonen op imod. Det fungerer.

En anden 'cowboy'-løsning er at tape den ene højttaler fra dit headset fast oven på mikrofonen på din computer.

Den smarteste løsning er den lille optagedims Call Mynah, der optager alle samtaler over bluetooth, når den er inden for rækkevidde af din telefon. Den kan også indstilles til kun at optage, når du trykker på den røde knap, så du ikke fylder de 340 timers optagetid op for hurtigt.

Du kan også finde apps, der optager samtaler ved at viderestille opkaldet til en server, hvor det så bliver optaget. Det kræver et abonnement og er desværre besværligt og ustabilt i praksis. Call Mynah er altså den bedste og dyreste løsning på markedet, indtil Apple og Android får åbnet for optagemulighederne.

Fakta:
Call Mynah: Set til kr. 1899
Olympus TP7: Set til kr. 179
Forhandlere Call Mynah:
mobilityshop.dk, headset4you.dk
Forhandlere Olympus:
photoshop.dk, hifipriser.dk

0 Kommentarer