Teknik: Fjernsynets ”playliste”

Mor, hvem bestemmer, hvad der kommer i fjernsynet? Det spørgsmål er jo ikke så nemt at besvare, som det egentlig lyder.

Men hvis man virkelig vil tage sit barn alvorligt og besvare så korrekt, som det lader sig gøre, skal man sige: Det gør continuityproduceren.

Continuityproduktionen er den sidste sluse, inden tv-signalet forlader bygningen og flyver ud til tv-apparaterne. Traditionelt en pult med en masse skærme og knapper, hvor en person sidder og skifter fra det ene signal til det andet, fra båndede optagelser til live-studie og så videre. Har stationen en speaker, der præsenterer næste program, er det også typisk herfra, det sker.

I dagens moderne Danmark kan mindre imidlertid gøre det. På TV 2-regionalstationerne har man hidtil ikke haft en egentlig continuityproduktion, men efter man i år er begyndt at sende i døgndrift, er det nu også blevet nødvendigt her. Til det formål har regionalstationerne gjort en fælles investering i et moderne system, der i realiteten passer sig selv. Programafviklingen planlægges i stedet i forvejen af en medarbejder i et særligt styringsprogram.
»Der sidder nogle medarbejdere og laver ”playlister” på, hvilke programmer der skal komme hvornår. Det ser lidt ud, som om de sidder og flytter rundt på nogle legoklodser i forskellige farver og med forskellige ID-numre,« siger chefproducer på TV2 Nord Martin Nathan om styringssystemet, der hedder Watch On.

Selve afviklingen sker fra et apparat, der hedder Vector­Box. Det kan programmeres til at hente sit signal fra forskellige steder på eksakte tidspunkter, for eksempel fra en computer, der viser telegramnyheder.
»Vi har vores sidste nyhedsudsendelse klokken 22.30, og efter den skifter vi over til signalet fra en almindelig computer, der afvikler et slags website med nyhedshistorier, der skifter,« siger Nathan.

Så når først programmernes rækkefølge er programmeret, er der ikke meget andet at gøre end at holde et halvt øje med, om tingene forløber, som de skal.
»Vi går ikke og glor på outputtet hele tiden, men vi kigger en gang imellem, om der er noget, der ikke kører – det kan være, der mangler lyd, eller der kan være et program, som ikke er startet rigtigt. Meningen er, at det skal køre automatisk, og det synes jeg sgu, det gør,« siger Martin Nathan.

0 Kommentarer