Det skyldes et avanceret talegenkendelsessystem, som DR anskaffede i 2006, og som spiller en stadig større rolle i teksterarbejdet. Computerprogrammet kender lydene – også kaldet de fonetiske transkriptioner – af omkring 150.000 danske ord. Når teksteren siger et ord i sin mikrofon, kan programmet genkende ordet og skrive det i underteksten. Forinden er gået et træningsforløb, hvor programmet har lært teksterens stemme og udtale at kende, og herefter kan teksteren blot sidde med et headset og gentage, hvad der bliver sagt i udsendelsen.
Men selv om teknikken er smart, og systemets genkendelse løbende er blevet optimeret – ’Saddam Hussein’ bliver ikke længere til ’huslejen’ – er talegenkendelse et nødvendigt onde, der kun bruges, når der ikke er andre muligheder.
»Det bliver altid bedre, når vi kan skrive underteksterne på forhånd. Ved talegenkendelse skal vi høre og gentage, hvad der bliver sagt, men vi skal samtidig komprimere og sammenfatte en del af det, der siges, og vi skal også sætte tegn. Der vil altid være en forsinkelse på fire-fem sekunder, og det kan være forstyrrende,« forklarer Lone Petersen fra DR Nyheder.
Tegnsætningen foregår også verbalt: Helle Thorning siger komma at …
I dag bliver størstedelen af DR’s nyhedsudsendelser derfor tekstet på gammeldags vis ud fra de oplæg, journalisterne har skrevet. Kun når der er gæster eller korrespondenter direkte igennem, skifter teksterne over til talegenkendelse og laver live-tekstning.
Men efter årsskiftet skal der også laves undertekster til Aftenshowet og Deadline. Det har øget arbejdspresset og behovet for at bruge talegenkendelse. Og med den nye DR2-nyhedskanal, der er i støbeskeen, forventer Lone Petersen, at det bliver nødvendigt med ren live-tekstning af de lange nyhedsudsendelser.
Skal tekstningen bringes i sync med stemmerne i tv-højtaleren, er der kun én løsning: At forsinke livesignalet med fem sekunder. Og det er DR-ledelsen ifølge Lone Petersen ikke klar til.
»Det synes vi tekstere ville være en rigtig god ide. Vi har netop besøgt en tv-station i Belgien, hvor man gør det. Men indtil videre vil man altså ikke endnu i DR.«
Talegenkendelsesprogrammet blev udviklet til både DR og TV 2 af det danske firma Prolog Development på baggrund af Phillips SpeechMagic-system.
Programmet sælges også til private og erhvervsformål under navnet ’Dictus’ og koster henholdsvis 1.250 og 9.950 kroner.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.