Smartphones har lettet adgangen til aktindsigt

Den teknologiske udvikling giver journalister helt nye muligheder for at scanne dokumenter fra det offentlige. Smartphones har gjort det lovligt, lyder det fra mediejurist.

Den teknologiske udvikling giver journalister helt nye muligheder for at scanne dokumenter fra det offentlige. Smartphones har gjort det lovligt, lyder det fra mediejurist.

Det er faktisk ulovligt. Men det er snart ti år siden, Vestre Landsret afgjorde, at man ikke må kopiere eller affotografere tinglysningsakter. Siden da har mediebranchen oplevet et teknologisk tigerspring, og ifølge mediejurist Oluf Jørgensen har netop den teknologiske udvikling gjort det lovligt at fotografere dokumenter fra det offentlige.

Problemet for 10 år siden var, at det var nødvendigt at fjerne dokumenterne for at kunne scanne dem. Myndighederne frygtede, at når først dokumenterne var blevet taget med, var der stor chance for at de ville blive væk. Men det har ændret sig med invasionen af smartphones.

»Den teknologiske udvikling betyder, at fotografering og scanning nu kan klares på stedet uden besvær eller risici for myndigheden. Journalisten skal ikke søge om tilladelse, men det kan være klogt at orientere myndigheden om det journalistiske formål for at undgå misforståelser,« skriver Oluf Jørgensen på sin blog på Update.dk.

Myndighederne er forpligtede til at finde tinglysningsakter frem og give borgerne mulighed for at læse dem igennem og skrive af. Men med de bærbare muligheder, en smartphone giver, kan borgerne (og journalisterne) nu også affotografere hele dokumentet, skriver Oluf Jørgensen.

2 Kommentarer

Tommy Kaas
29. NOVEMBER 2011
Re: Smartphones har lettet adgangen til aktindsigt
@Kai - Til smartphonen er det jo muligt at få en gratis eller meget billig app, der kan scanne det foto, man har taget af dokumentet, OCR-behandle det og gemme det som redigerbar tekst, der er lige til at arbejde videre med på computeren. Og alt sammen i én arbejdsgang.
Kai Schmalbruch
29. NOVEMBER 2011
Re: Smartphones har lettet adgangen til aktindsigt
Der var altså også håndscannere og digtale kameraer for 10 år siden. Og inden da, havde man i næsten 100 år kunnet få analoge kameraer af ringe størrelse, der kunne det samme. Tænk bare på alle de spionfilm, hvor Minoxen bliver brugt til formålet. Så hvad har Iphonen egentlig med det her at gøre? Den er oven i købet størrer en Minoxen.