Statsministeriets pressemøde-video stopper, da pressen begynder at spørge

I går præsenterede regeringen sit udspil til ny sundhedsreform. På Statsministeriets hjemmeside kunne man derefter se video af pressemødet. Men videoen stopper, idet spørgetimen går i gang. Formand for Presselogen: ”Man går glip af alle de kritiske spørgsmål”. Statsministeriet: Efter det stærke ønske skal vi nok bringe fuld længde

Et virkelig vigtigt arkiv. Især for fremtiden.

Sådan beskriver Presselogens formand, Marchen Neel Gjertsen, det videoarkiv af afholdte pressemøder, man kan finde på Statsministeriets hjemmeside. Presselogen er en sammenslutning af cirka 160 journalister, der arbejder på Christiansborg.

”Det er en kerneopgave for politiske journalister at gå tilbage og se, hvad politikere før har lovet, og derfor er det et virkeligt brugbart redskab, at alle pressemøderne er samlet ét sted,” siger Marchen Neel Gjertsen, der ud over sit formandskab i Presselogen også er leder af Jyllands-Postens politiske redaktion.

Men videoen fra gårsdagens pressemøde, hvor regeringen fremlagde udspillet til ny sundhedsreform, er anderledes mangelfuld. Den slutter nemlig, idet Lars Løkke Rasmussen afslutter regeringens oplæg med ordene:

”Vi har forsøgt at tegne et billede af det, der står på 140 sider. Og det yder det selvfølgelig ikke fuld retfærdighed. Derfor er der sikkert også et enkelt spørgsmål, der melder sig.”

Det undrer Marchen Neel Gjertsen, for faktisk fortsatte pressemødet en hel time længere end videoen på hjemmesiden.

”Når man afslutter videoen, før første spørgsmål overhovedet bliver stillet, får man kun regeringens egen udlægning,” siger hun.

Svært at finde videoen andre steder om fire år

Pressemødet blev afholdt i Spejlsalen, der var fuld af spørgelystne journalister. Men:

”I denne her video går man glip af alle de kritiske spørgsmål. Og man får heller ikke regeringens i øvrigt udmærkede svar på spørgsmålene,” siger Marchen Neel Gjertsen, der ikke selv var til stede, men fulgte pressemødet på tv.

Men medierne dækker jo flittigt selv pressemødet. Er det ikke fint, at Statsministeriet på egen hjemmeside lægger den udgave af pressemødet op, de ønsker, og journalisterne så på egne medier gør, hvad de vil?

”Det er selvfølgelig fantastisk, at der er medier, der selv løfter opgaven. Og det er fantastisk, at der var så mange journalister til stede i virkeligheden. Men hvis jeg om fire år vil finde ud af, hvad det egentlig var, Lars Løkke sagde i forbindelse med sundhedsreformen, så kan det være svært at finde en video, Altinget har lagt op, eller Ritzau har live-streamet,” siger hun og understreger behovet for det fælles arkiv.

Hun medgiver, at det nok hovedsageligt er pressen, der har glæde af arkivet.

”Men det kunne jo også blive relevant for borgere, studerende eller lignende i fremtiden at orientere sig i, hvad der er sket på de her pressemøder,” siger hun.

Marchen Neel Gjertsens opfordring er klar:

”Det ville klæde Statsministeriet, som ellers har en udmærket pressebetjening, bare at lægge hele videoen ud.”

Ministeriet: Det kommer

Journalisten har prøvet at få et mundtligt interview med Statsministeriet. Det har det ikke ønsket, men Statsministeriet skriver på mail: 

”Statsministeriet tilbyder på stm.dk både transskription af pressemøderne i Statsministeriet – inklusiv spørgsmål fra journalisterne – og video fra pressemøderne. Idet vi kan forstå, det er et stærkt ønske at kunne tilgå hele gårsdagens pressemøde i sin fulde længde på over en time, vil det selvfølgelig også blive stillet til rådighed for pressen og andre interesserede på stm.dk.”  

Transskriberingen er tilbage

Trods Marchen Neel Gjertsens kritik af den forkortede video påpeger hun, at Statsministeriet efter en pause igen er begyndt at transskribere pressemøder. Det fremhæver hun som et virkelig brugbart redskab, da man nemmere kan søge efter spørgsmål og svar i tekst.

Men hun tillægger det stor værdi både at have video og tekst, der dokumenterer et pressemøde.

”Video supplerer det skriftlige arkiv. Det giver journalisterne muligheder for at se flere detaljer. Hvilken tonation blev der brugt, og hvordan opførte den ene minister sig, mens den anden svarede på et spørgsmål?”

0 Kommentarer