Sponsor-tv til 1,3 millioner kroner med fuld frihed

Selv om Region Midtjylland betalte 1,3 million kroner for indslag hos TV/Midt-Vest og TV2 Østjylland om milliardbyggeri, fik stationerne fuld redaktionel frihed. »Jeg ønsker mig en fri og kritisk presse, der holder offentlige og private i ørerne,« siger regionens kommunikationschef til Journalisten

Der var tale om god gammeldags folkeoplysning, da Region Midtjylland valgte at bruge 1,3 millioner på at sponsorere udsendelser om deres nye supersygehuse hos TV/Midt-Vest og TV2 Østjylland. Det fortæller pressechef i Region Midtjylland, Birgitte Thingholm, efter Radio og tv-nævnet har afgjort, at sponsoreringen af TV/Midt-Vest var ulovlig imens der ikke var noget galt med sponsoreringen af TV2 Østjylland, som Journalisten tidligere har skrevet.

Region Midtjylland valgte at indgå samarbejdet med de to medier, da regionen står midt i en stor forandring af sundhedsvæsenet med byggeriet af to supersygehuse i henholdsvis Skejby og Gødstrup ved Herning.

»Vi så aftalerne som – med et meget gammeldags ord – en folkeoplysning om projektet, og hvad skattekronerne bliver brugt til i Gødstrup og Skejby. Byggeriet i Gødstrup koster 3,2 mia. kroner, mens sygehuset i Skejby løber op i 6,4 mia. kroner,« siger Birgitte Thingholm, der udtaler sig som fagperson og ikke som en del af den politiske diskussion, der har været omkring sagen i regionen.

»Det er mange milliarder. Med så store projekter følger en kommunikationsforpligtelse, og den har vi tænkt, at vi ville løse på denne måde. Vi så det som en god mulighed at komme ud til mange mennesker.«

Birgitte Thingholm har i forbindelse med indslagene på de to regionale tv-stationer ikke fået nævneværdig feedback.

»Men jeg kan vidst godt sige, at politikken kom til at fylde mere end indholdet.«

Redaktionel frihed

Når de to ord ”journalistik” og ”sponsorering” indgår i samme sætning, vil kynikere og andre journalister tænke, at alt indholdet er bestilt.

Birgitte Thingholm forklarer, at det ikke er tilfældet.

»Vi har givet både TV/Midt-Vest og TV2 Østjylland redaktionel frihed. For mig som fagperson er det enormt vigtigt at understrege, at jeg aldrig kunne medvirke i noget, der satte kriterier op for, hvad et journalistisk program skulle indeholde. Det har været redaktionel omtale på mediernes egne præmisser,« siger Birgitte Thingholm.

»Det ligger mig meget på sinde. Jeg ønsker mig en fri og kritisk presse, der holder offentlige og private i ørerne. Det vil ikke være et drømmescenarie, hvis vi styrede pressen,« fortsætter hun.

Et eksempel på den ikke-styrede presse er ifølge Birgitte Thingholm TV2 Østjyllands omtale af en tragisk dødsulykke, hvor en patient faldt i en grav på byggepladsen.

»Der skal vi selvfølgelig ikke gå ind og sige, at mediet skal lade være med at fortælle om det. Alt skal ikke være rosenrødt.«

Hvorfor ikke?

»Det lever for det første ikke op til den kontrakt, vi indgik med de to medier. Moralsk – netop når det er redaktionel omtale – skal der være vandtætte skotter, så der er tale om journalistik og ikke annoncering. Det er en væsentlig parameter, som vi skal holde i hævd,« siger Birgitte Thingholm.

Region Midtjyllands kommunikationsafdeling består af 23 mand. Birgitte Thingholm forklarer, at afdelingen – lige som andre private og offentlige virksomheder – arbejder med at få omtale, så regionen kan komme ud med sine budskaber og arbejde mod et endnu bedre omdømme. I det arbejde har Region Midtjylland få gange tidligere brugt penge på at sponsorere journalistik.

»Det er ikke sådan, at pengene flyder i stride strømme. Men jeg vil også sige, at opførelsen af de to sygehuse er unik, og det var også derfor, at vi tænkte, at vi ville gøre noget ekstraordinært for at komme ud til borgerne,« siger Birgitte Thingholm.

Kunne Region Midtjylland finde på at gøre det igen?

»Når du spørger mig helt fagligt, vil jeg sige, at det er et værktøj, man skal overveje at have i sin værktøjskasse. Jeg vil så sige, at det i sidste ende er op til en vurdering fra andre end mig,« siger Birgitte Thingholm.

0 Kommentarer