
Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Anklagemyndigheden har droppet sagen mod journalist Morten Skjoldager, der er forfatter til bogen ’Syv år for PET’.
Det skriver Morten Skjoldager på Twitter.
Bogen handler om tidligere PET-chef Jakob Scharf, og Morten Skjoldager blev sigtet for at dele fortrolige oplysninger, som ifølge PET kunne skade statens sikkerhed.
”Efter fire år og tre måneder har jeg modtaget brev fra Rigsadvokaten om, at man dropper sigtelsen mod mig for at videreformidle fortrolige oplysninger i min bog ’Syv år for PET’,” skriver Morten Skjoldager.
”Det er jeg glad for, både personligt, men også principielt,” fortsætter han.
Efter 4 år 3 måneder har jeg modtaget brev fra Rigsadvokaten om, at man dropper sigtelsen mod mig for at videreformidle fortrolige oplysninger i min bog 'Syv år for PET'. Det er jeg glad for, både personligt, men også principielt. pic.twitter.com/ZfW9lx21SO
— Morten Skjoldager (@MortenSkjoldage) January 15, 2021
Morten Skjoldager blev politianmeldt i 2016, da bogen skulle udkomme, og sigtet i 2018.
PET fik dog midlertidigt stoppet udgivelsen med et fogedforbud den 7. oktober 2016. Fogedforbuddet blev indhentet, fordi PET på baggrund af beskrivelsen af bogen mente, at bogen kunne indeholde fortrolige oplysninger. Forbuddet blev ophævet få dage senere, efter at Politiken, hvor Morten Skjoldager er ansat, bragte bogens indhold. Derfor var det ikke længere muligt at opretholde fogedforbuddet.
Sigtelsen mod Morten Skjoldager blev dog ikke droppet, og først efter 1.557 dage som mistænkt er han sluppet af krogen.
”Der er helt sikkert dem, som mener, at det havde været godt for mig med lidt tid bag tremmer, men jeg er selvsagt glad for, at jeg hverken skal i retten eller i fængsel,” skriver Morten Skjoldager i et opslag på Facebook.
”Det er belastende at være sigtet for en forbrydelse mod statens sikkerhed, som kan straffes med fængsel op til to år. Det sidder i baghovedet, og det har også haft konkret indflydelse på min hverdag. Kunne jeg dække PET, mens jeg selv var sigtet? Ville jeg kunne optage lån, hvis vi skulle købe bolig, når banken ikke kunne vide, om der ventede en gigantisk regning for sagsomkostninger ude i fremtiden?” skriver han.
Et problem for pressefriheden
PET valgte efter Politikens udgivelse af ’Syv år for PET’ at lægge sag an mod JP/Politikens Hus og chefredaktør Christian Jensen med krav om 15 millioner kroner i bøde og fire måneders fængsel til Christian Jensen.
I byretten blev udfaldet dog sådan, at bladhuset blev idømt at betale en bøde på 100.00 kroner, mens Christian Jensen fik en bødestraf på 50.000 kroner. Den dom blev skærpet i Østre Landsret den 13. februar sidste år, så JP/Politikens Hus skulle betale en bøde på 250.000 kroner og Christian Jensen en bøde på 100.000 kroner.
Tilbage stod forfatteren til bogen, der havde skabt røre i vandene, og var stadig sigtet, indtil i dag, hvor han udtrykker sin utilfredshed med at have haft sagen hængende over hovedet i så mange år.
”Journalister er ikke hævet over loven, selvfølgelig ikke, men langvarige sigtelser er også et problem for pressefriheden. Jeg har hele tiden ment, at jeg intet ulovligt har foretaget mig, og det giver Rigsadvokaten mig nu ret i.”
”Jeg kan dog ikke lade være med alligevel at frygte, at andre journalister vil være tilbageholdende med at kaste sig ud i et lignende projekt af frygt for at få samme tur. Jeg håber det ikke,” skriver han på Facebook.
Journalisten beskrev i 2016 de principielle spørgsmål, som er i spil i PET-sagen. Dem kan du læse om her.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.