Tjekker du også mobilen, når du holder for rødt i trafikken, og logger du også på arbejdsmailen som det første, når du vågner om morgenen? Så bruger du måske din smartphone på en måde, som kan være skadelig i længden.
I det seneste nummer af Journalisten advarer psykolog Anders Colding-Jørgensen og stresskonsulent i Dansk Journalistforbund Eva Jakobsen om, at mediefolk er særligt udsatte for at brænde sammen på grund af vores konstante behov for at være online og opdaterede hele tiden.
»Det er en del af fagligheden at kunne navigere med paratviden og opdaterethed. Derfor bliver det en vane eller en automatreaktion at gribe ud efter mobilen hele tiden. Problemet er bare, at du griber ud efter mobilen – og BAM! så er du på arbejde,« siger Eva Jakobsen.
Men hvornår ved man, om man er lidt for afhængig af sin smartphone? Og hvordan begrænser man brugen?
Spørg dine nærmeste
Første skridt er at kigge indad og blive bevidst om sit forbrug, påpeger Astrid Haug, der rådgiver virksomheder og organisationer om sociale medier. For eksempel ved at logge sin digitale aktivitet, ligesom fire mediemennesker har gjort for Journalisten.
»Alene det at logge kan være første skridt på vejen. Og så må man jo gøre op med sig selv, om det er et problem. Hvad får du ud af din smartphone, og hvad er omvendt ikke fedt ved den? Hvis man ikke kan nyde sin aftensmad eller høre efter, hvad ens børn siger til en, så er det måske en god idé at begynde at lave regler for sig selv,« siger hun.
Eva Jakobsen fra DJ synes ligefrem, man skal starte med at spørge sine nærmeste, om de synes, man er for afhængig af sin smartphone.
»Det er altid familien og de tætte omgivelser, der reagerer, når det går fra forbrug til misbrug. For det er dybest set et misbrug, når det har negative konsekvenser for andre,« siger hun.
Kan omgivelserne ikke hjælpe, kan et trick også være at installere app’en ’Moment’, der automatisk registrerer, hvor meget du bruger din mobil i løbet af dagen, og laver statistik på det.
Køb et vækkeur og få privat mail og mobil
Hvis du når frem til den erkendelse, at du gerne vil begrænse din smartphonebrug, så er vejen frem at lave regler for sig selv, mener Eva Jakobsen. Og det behøver hverken være at slette alle apps eller erstatte sin smartphone med en gammeldags Nokia:
»Der er også en hel masse små lavpraktiske ting som for eksempel at få skilt sin privat- og arbejdsmail ad. Og at skaffe sig en privat mobiltelefon, så man ikke skal forholde sig til 27 ubesvarede mails eller opkald, hver gang man bare vil ringe til sin mor eller besvare en mail fra børnehaven,« siger Eva Jakobsen.
»Det kan også være noget så simpelt som at købe et vækkeur, så du ikke behøver at bruge alarmen på mobilen til at komme op om morgenen. Eller at købe en iPod eller en anden musikafspiller, så du ikke er på nettet, når du for eksempel hører musik på løbeturen eller i træningscentret,« foreslår Astrid Haug.
Selv bruger hun blandt andet ”forstyr ikke”-knappen, der er en slags fly-funktion på iPhone. Funktionen kan aktiveres via ikonet med en måne, der dukker op, når man swiper op på sin iPhone. Alternativt kan app’en Offtime.co også hjælpe. Her kan man mute alle andre kontakter end for eksempel ens mand eller børn.
»Men langt de fleste af os kan med almindelig sund fornuft godt nå et stykke vej,« siger Astrid Haug.
Få forventningsafstemt på arbejdspladsen
Eva Jakobsen anbefaler også, at man ikke tjekker arbejdsmail mindst én time – og gerne to – inden man går i seng. Og så foreslår hun, at man bliver bedre til at italesætte, hvilke forventninger vi egentlig har til hinanden.
»Det kan for eksempel bare handle om at løfte sin undren ind i fællesskabet og spørge kollegerne, om de også har det sådan, at det er svært ikke at svare, når chefen skriver klokken 22:30. Jeg har selv bedt min chef om at lade alle mails skrevet sent om aftenen ligge i udbakken, og så vente med at sende dem til om morgenen,« siger Eva Jakobsen.
Hun synes også, man skal prøve at øve sig i simpelthen at lade arbejdsmobilen ligge på kontoret, når man tager hjem:
»Der findes jo ikke endegyldige regler eller løsninger på det her, som virker for alle. Men det kan være en god øvelse at lade mobilen ligge og så opdage næste morgen, at hov, det var der faktisk ikke nogen, som døde af,« siger Eva Jakobsen og tilføjer:
»Det handler om at øve sig i den lille forandring. Og så at lægge mærke til, om det gjorde noget godt for dig. Hvis jeg for eksempel kan mærke, at jeg får gladere børn, eller at jeg får læst avisen meget mere grundigt af at spise morgenmad uden mobilen – så kan det jo være et godt sted at starte.«
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.