Både kommunikations- og journaliststuderende på RUC lægger afstand til Dansk Journalistforbunds planer om at rekruttere flere kommunikatører som medlemmer. DJ-formand mener, halvdelen af komm'erne hører hjemme i forbundet.
En reportage i seneste nummer af Journalisten indikerer, at Dansk Journalistforbunds ambitioner om at øge rekrutteringen af ikke mindst studerende fra kommunikationsuddannelserne, kan støde på stor modstand fra både kommunikatører og journalister.
»Jeg ser ikke mig selv i forbindelse med Journalistforbundet. Det forbinder jeg med Danmarks journalister. Selv arbejder jeg med diskurser og narrativer,« forklarer Iben Andersen, der læser kommunikation og psykologi. Hun var tidligere medlem af DJØF, men er nu hos Magisterforeningen.
Og for Iben Andersen spiller det ikke den store rolle, at Dansk Journalistforbund fra tid til anden drøfter at skifte navn til fx DJ Medier og Kommunikation, for at tiltrække flere faggrupper inden for medieverdenen end de rene journalister. For Iben Andersen er 'rigtig' kommunikatør. Hun ser sig selv som 'rådgiver' og 'vejleder' mere end som producent.
»Jeg identificerer mig mere med den akademiske tilgang end med den håndsværksmæssige,« forklarer hun.
Kommunikationsstuderende Tine Becker kan heller ikke identificere sig med at stå i forbund med journalister.
»Må jeg være med her? Er det for mig? Sådan tænker jeg, når jeg ser navnet DJ. Den slags konnotationer er ikke smarte, hvis jeg skal rekrutteres,« siger Tine Becker.
Hendes studiekammerat Tine Jensen er medlem hos magistrene, som hun mener har et »uspændende kursustilbud«.
Men selv om hun heller ikke læser sit fagblad lader hun sig næppe lokke bort, før journalistforbundet får et brand, der appellerer stærkere til kommunikatørerne.
»Jeg får mails fra DJ, og jeg kan se, at de faktisk gør nogle spændende ting for branchen. Alligevel tænker jeg stadig, om jeg kan bruge det til noget, når jeg ikke er journalist,« konstaterer hun.
Det mener DJ's formand Mogens Blicher Bjerregaard dog bestemt, hun kan. Og han tror, at større synlighed i forhold til de kommunikationsstuderende kan tiltrække flere medlemmer.
»Hvis man allerede tidligt i studieforløbet på f.eks. RUC henvender sig til de studerende, der vil læse enten journalistik eller kommunikation, kan man også fortælle dem om styrkerne ved, at kommunikatører og journalister er organiseret i den samme professionelle ramme. Allerede nu har vi mange kommunikationsstuderende, der nyder glæde af arrangementer og den faglige dialog med journalisterne i DJ,« siger Mogens Blicher Bjerregaard.
Men også i journalistlejren på RUC, er der skepsis over for et bredere forbund. Journaliststuderende Niels Kjeldsen fremhæver den klassiske konflikt mellem journalisten, der søger sandheden, og kommunikatøren, der forhindrer ham i at nå den.
»Herude lærer vi, at kommunikatørerne er vores modstandere. De har en anden rolle. Det er en holdning, jeg har i blodet. Jeg vil føle det som en udvanding, hvis forbundet skifter navn til fordel for dem. Det er ikke en god ide,« siger Niels Kjeldsen, der får støtte af sin studiekammerat:
»Det drejer sig om faglig stolthed. Rigtig meget kan foldes ind under ordet 'medier'. Det er upræcist og rammer forbi som begreb. Vi er mindre direkte repræsenteret med sådan et navn,« siger journaliststuderende
Christian Hansen. Begge journaliststuderende er allerede medlem af Dansk Journalistforbund.
Mogens Blicher Bjerregaard slår dog fast, at der ikke er aktuelle planer om at ændre navnet Dansk Journalistforbund for at gøre sig til over for kommunikationsstuderende. Og han vil heller ikke acceptere, hvis en tilnærmelse til kommunikationsbranchen skulle koste medlemmer blandt klassiske journalister.
»Nej, det kan vi ikke leve med, men jeg tror heller ikke, at det vil ske. Vi arbejder målrettet på at organisere alle ansatte og freelancere i mediebranchen samt være den foretrukne faglige organisation for kommunikatører. Det skal vi fordi vi så kan sikre bedre forhold for begge grupper. Vi skal ikke blive flere på bekostning af eksisterende medlemsgrupper. Vi skal have fat i dem, der ikke er organiseret eller dem som er organiseret i andre faglige organisationer, hvor de ikke får samme konkrete tilhørsforhold til medie – og kommunikationsbranchen.«
Han vurderer, at eksempelvis lidt over halvdelen af de kommunikationsstuderende på RUC ville passe ind som medlemmer i DJ.
»De der har deres hovedvægt på et andet fag, og vil gå i den retning er nok mindre interesseret i DJ. Husk på, at faget kommunikation på RUC startede som et bifag for, at kandidaterne skulle blive bedre til at formidle deres hovedfag,« siger Mogens Blicher Bjerregaard.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.