Radio24syv vil sende dine råbånd

Radio24syv vil bruge natten som forsøgsværksted for blandt andet unge talenter. Mellem kl. 4 og 5 om morgenen vil radioen sende uredigerede råbånd fra nye radiomontager, fortæller Mikael Bertelsen til Journalisten.dk.

Radio24syv vil bruge natten som forsøgsværksted for blandt andet unge talenter. Mellem kl. 4 og 5 om morgenen vil radioen sende uredigerede råbånd fra nye radiomontager, fortæller Mikael Bertelsen til Journalisten.dk.

22 timers ny radio hver dag er meget. Rigtig meget. Og Radio24syv knokler i øjeblikket med at få budgettet til at hænge sammen med sendeplanen.

»Vi har ikke særlig mange ressourcer per timer radio, vi skal producere. Samtidig oplever jeg rigtig store forventninger, og folk spørger, om den gamle radiomontage kommer igen. Det hører vi på, velvidende at en radiomontage på højt niveau hurtigt kan koste 90.000 kroner for 45 minutters radio. Det har vi ikke råd til uden at tage penge fra stationens andre programmer,« siger Mikael Bertelsen, der sammen med makkeren Mads Brügger er kanalchef på Radio24Syv. Og Mads Brügger fik en ide:

Mikael Bertelsen har tidligere lavet radioprogrammer som "P1 i fængsel" og "P1 på plejehjem". Efter de programmer var der nogen, der foreslog, at råbåndene kom ind at ligge på Det Kongelige Bibliotek, så man om 50 år kunne bruge det til historieskrivning. Man hvorfor ikke sende det rå, uredigerede materiale om natten, tænkte Brügger.

Ideen er blevet til programmet "Råbånd", der skal sendes hver nat mellem kl. 04 og 05. Her kan alle med en god ide få lov til at producere syv uredigerede programmer af en times varighed. Det bedste fra de programmer vil blive sat sammen til en en-times radiomontage, der bliver sendt i den bedste sendetid.

»Vi kan udnytte, at vi har så mange sendetimer til også at samle en masse materiale ind, godt materiale. Den tanke kan jeg godt lide. Det giver mulighed for at afprøve nogle ting på en lille scene. Med denne her ide går vi fra at frygte at skulle sende så mange timer til at begynde at udnytte det,« siger Mikael Bertelsen.

»Hvis nu vi havde et regelsæt, der sagde, at vi gerne måtte genudsende radioprogrammer, så var denne ide slet ikke opstået. Hvis vi kun skulle producere ni nye timer i døgnet, ville vi jo sige nej til en masse mennesker, der kom med gode ideer. Og det var ellers sådan, Mads Brügger og jeg er endt med at lave det, vi laver. Der er nogen, der har sagt: "Han kan ikke lave radio, men han har en meget god ide". Det skal der være plads til.«

Konceptet skal være en legeplads, også gerne for folk, der aldrig har prøvet kræfter med radio før. Det hele bliver sendt uredigeret, men Radio24syv har også hyret en redaktør til programmet. Kim G. Hansen skal være coach for bidragsyderne, og det bliver ham, der redigerer de syv timers materiale sammen til én time, der skal sendes i den bedste sendetid. Kim G. Hansen er også blevet hentet i DR, hvor han har redigeret flere P1-programmer, for eksempel "Skjoldhøj arkivet", "Kolonien" og "P1 på plejehjem".

»Radio er et taknemmeligt medie – du skal ikke bruge fotograf, lydmand og et klaptræ. Du kan stå med din egen båndoptager og være meget tæt på noget, man kan kalde naturligt. Det vil vi gerne lade folk prøve. Aftalen er, at mellem kl. 04 og 05 kan du få lov at øve dig, og så sørger vi for, at de bedste takter fra det bliver redigeret og sendt på et tidspunkt, hvor der er lidt flere, der hører det,« forklarer Mikael Bertelsen til Journalisten.dk.

»Men selv om jeg ikke er ny i faget, tiltaler konceptet også mig. Jeg har selv fået rigtig meget lyst til at lave noget til dette program, og det plejer at være et godt tegn.«

Honoraret er dog alt andet end prangende – for syv uredigerede timers radio modtager man 11.000 kroner.

»Andre programmer ville bøde for det og blive ren discount, hvis vi begyndte at bruge mange ressourcer på at raffinere og forfine dette her materiale. På den gode radiomontage skal man jo nogle gange ud i ottende og niende interview, før man får noget, man kan bruge til noget – og det har vi ikke råd til. Dette her er vores svar på den udfordring.«

Du kan læse mere om programmet "Råbånd" her. Linket er taget fra hjemmesiden larm-archive.org.

0 Kommentarer