Over de næste fem år skal Radio24syv skæres 12 procent i mediestøtte, flytte sit hovedsæde til Vestdanmark og have i hvert fald halvdelen af deres redaktionelle arbejdspladser vest for Storebælt.
Samtidig skal FM4, som Radio24syv ligger på, sendes i udbud på ny i 2019. Lige nu drives radiokanalen af Berlingske Media, men det kan sagtens være nogle andre, der overtager driften af FM4 og dermed af Radio24syv. Det står klart i den medieaftale, Dansk Folkeparti og regeringen i nat har fået på plads.
Det er medarbejderne på Radio24syv kritiske over for, fortæller tillidsrepræsentant Emma Oehlenschläger.
”Det er mega ærgerligt, at den radio, vi har lagt vores liv og sjæl i, ikke kommer til at være den samme. Vi kan grundlæggende ikke forstå, hvorfor man vil lave et nyt Radio24syv. Vi synes, vi har skabt noget rigtig godt og oplever, at mange har lyst til at tænde for os og roser os. Og det er helt sikkert, at vi ikke kan fortsætte med at være den radio, vi er,” siger hun.
”DF kan mærke i maven, at det er bedst”
Hun fortæller, at stemningen på Radio24syv her til morgen ikke er blevet voldsomt ramt af den nye mediaftale.
”Det var, som det plejer, og det føg med gode idéer på morgenmødet til på mandag, hvor vi starter et nyt sommerkoncept. Det synes jeg er fantastisk dejligt,” siger Emma Oehlenschläger.
Men:
”Vi har også alle mulige tanker. Vi ved jo slet ikke, hvem det bliver, der skal lave det nye Radio24syv, og hvad det bliver,” siger hun og tilføjer:
”Vi er også et lille hold herinde, som har et stærkt sammenhold, er venner og ser hinanden meget. I den kontekst kan vi ikke se, at det vil være godt for radioen at brække den over på midten. Jeg tror, den ånd er en stor del af, hvorfor vi laver så meget god radio.”
I hendes øjne er medieaftalen visionløs og fokuserer alt for meget på at skære ned generelt.
”Jeg stiller mig fuldstændigt uforstående over for, at man skærer så meget på public service, som man gør. Det handler kun om, hvor meget billigere vi kan lave det, i stedet for at vi ranker ryggen over, at vi har så stærkt et medieudbud i Danmark,” siger hun.
”Hvad argumentet er, for at medieudbuddet skal være fattigere, og at mennesker, der bruger deres liv på det, skal løbe hurtigere og have et mere usikkert arbejdsliv, kan jeg ikke se,” siger hun.
Idéen om at flytte store dele af Radio24syv vest for Storebælt er hun også kritisk over for.
”Det handler om, at DF i maven kan mærke, at det er bedst, hvis vi ligger vest for Storebælt. Og de drømmer slet ikke om, hvordan vi bliver fantastiske. Det er det, vi hungrer efter,” siger hun.
”Der er ingen drømme eller ambitioner i det, politikerne taler om. Hvorfor er det ikke en del af det? Vi har ikke svært ved at se muligheder i at lave noget nyt, men det er ikke det, udspillet handler om,” siger tillidsrepræsentanten.
Laver allerede god, billig radio
Emma Oehlenschläger tror på, at Radio24syv også fremover vil være en stærk radiokanal. Men hun ser forandringerne i forhold til radioen som ”fattige” – også selv om der var lagt op til endnu større udflytning og besparelser, end det er endt med i medieaftalen.
”Vi skal spare tre procent om året. Jeg vil ikke sige, at vi frygtede 33 procent og nu er glade for samlet 12 procent. Vi er ikke glade,” siger hun og tilføjer:
”Det er noget, vi kan løse og arbejde med, og vi har mange idéer til, hvordan vi selv skal få de penge ind. Men når vi allerede laver rigtig god radio rigtigt billigt, kan jeg ikke se, hvorfor vi skal spare.”
Krav fra Dansk Folkeparti
Journalisten har også talt med kulturminister Mette Bock.
Hun synes ikke, det er optimalt at skulle udflytte halvdelen af Radio24syv, men siger, at det var en betingelse fra Dansk Folkeparti for at få aftalen i hus:
”Det har ikke været vores ønske. Vi har indgået et kompromis, som siger, at halvdelen af medarbejderne kan blive i København. Det er ikke sådan, at hele molevitten skal flyttes til Vestdanmark. Det skal jo i udbud igen, og der ville vi helst ikke have stillet et krav om, at det skulle flyttes,” siger Mette Bock.
Er det ikke dumt at lave mediepolitik på baggrund af, at Dansk Folkeparti føler, det er en god idé?
”Det kan aldrig blive, som det står i medieudspillet (fra regeringen til partierne, red.). Det her har været et meget stærkt ønske fra DF's side. Vi synes, det er fint at bygge noget nyt op uden for hovedstaden, men vi synes ikke, det er klogt at flytte det hele efter otte års opbygning.”
Du kan læse hele vores interview med kulturminister Mette Bock her.
Til TV 2 siger Dansk Folkepartis medieordfører, Morten Marinus, at han er glad for, at dele af Radio24syv skal udflyttes.
”Alt i alt synes vi, at balancen mellem hovedstadsområdet og Vestdanmark begynder at være mere rimeligt, end det er i dag,” siger Morten Marinus.
Journalisten forsøger også at få en kommentar fra Dansk Folkeparti.
Opdateret klokken 14.21. Artiklen er tilføjet et dybt link til vores interview med kulturminister Mette Bock.
4 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Det er trist, at signalpolitik for at (gen-)indfange vælgere kommer før fornuft, men det ser vi jo jævnligt i denne tid. Det bliver latterligt bøvlet for Radio24Syv, hvis dette gennemføres, men jeg ser max en halv snes markante personligheder, der ikke kan og bør erstattes, og 10 kan vel fortsat arbejde fra København under de nye omstændigheder.
Er de tre, mig bekendt i København og omegn boende, dygtige personligheder i ledelsen, Mads B, Michael B og Jørgen R, så meget administration, at de også skal arbejde primært i f.eks, Århus??
Hej Bo. Selvfølgelig kan det også være en styrke at blive delvist udflyttet. Over de senere år har vi jo allerede opmandet (af frivillighedens vej) på den jyske redaktion. Jeg tror at dem, du henviser til, tænker at sådan cirka halvdelen af de nuværende medarbejdere jo nok vil forsvinde, da de færreste ønsker at flytte. Og eftersom radioen i meget høj grad er karakteriseret af nogle markante personligheder, er der mange der mener, at det vil være et stort tab at skulle sige farvel til halvdelen af disse skønne kollegaer. Der er i mine øjne ingen tvivl om, at man kan drive en fornuftig radiokanal på de nye betingelser. Det bliver bare ikke nødvendigvis det samme Radio24syv vi kender i dag. Det er det, nogen ærgrer sig over. Mvh. en redaktionschef på kanalen
Har ærlig talt lidt svært ved se se, at radioen bliver 'smadret' eller 'knust', fordi en del af den skal flytte vest for Storebælt, som det lyder i flere avisoverskrifter. Kunne det tænkes, at det sågar på nogle punkter kunne give en bedre og brederede Danmarks-favnende Radio24Syv, at en del af den lå ude i den åbenbart så gudsjammerlige og kreativt åndsforladte provins, det må være tale om, hvis man læser de forskellige medarbejderes SoMe-updates i dag.
'Det er ikke sådan, at hele molevitten skal flyttes til Vestdanmark. Det skal jo i udbud igen, og der ville vi helst ikke have stillet et krav om, at det skulle flyttes,” siger Mette Bock.' Vidunderligt, gennemført hykleri, fru minister.