Q&A: Hun startede kampen for delegeretmøde – men ved ikke, om hun får svar

Lotte Bilberg kalder det ”journalistisk vedholdenhed”, at hun insisterer på, at DJ skal forklare Lars Werge og Øjvind Hesselagers exit. Vi spurgte hende, om DJ ikke risikerer at spilde medlemmernes penge med et delegeretmøde, hvis ikke der kommer nye svar på bordet

”Jeg kan være bekymret for, at der møder plus 300 mennesker op med 300 forskellige dagsordener.”

Sådan siger Lotte Bilberg om det ekstraordinære delegeretmøde, der skal afholdes i Dansk Journalistforbund den 24. november.

Lotte Bilberg var ophavskvinde til den underskriftsindsamling, der vil have svar på, hvorfor Øjvind Hesselager skulle fratræde som redaktør for Journalisten, og som med 316 underskrifter har ført til, at der er blevet indkaldt til ekstraordinært delegeretmøde.

Hvad håber du at få ud af delegeretmøde?

”Jeg håber at få svar på de spørgsmål, jeg og mange andre har stillet, lige siden pressemeddelelsen om den ansvarshavende redaktørs fratrædelse kom ud; den pressemeddelelse, hvor begrundelsen på fratrædelsen var redaktørens ’kompromisløse journalistiske linje’,” siger hun.

Men hovedbestyrelsen har tidligere sagt, at de ikke kan sige mere, fordi det er en personalesag …

”Jeg og alle andre har respekt for, at der er forhold, der ikke kan tales om, fordi det her også er en personalesag. Men det er ikke det samme som, at der er mange af spørgsmålene, som hb ikke kan svare på.”

Lotte Bilberg forklarer, at hun blandt andet gerne vil vide, hvorfor fratrædelsen med Øjvind Hesselager blev forhandlet og gennemført på kort tid, hvilket mandat Lars Werge egentlig fik til at forhandle fratrædelsen, og hvorfor Lars Werge valgte at trække sig som formand.

Men med det in mente, at hovedbestyrelsen siger, at den ikke kan bringe mere på banen, end den har gjort nu – risikerer vi så ikke, at delegeretmøde bliver spild af medlemmernes penge?

”Det er klart, at hvis hb indtager den holdning, at de vil gå på talerstolen, men ikke vil svare på spørgsmål med det argument, at alt, hvad de har foretaget sig hen over sommeren, er en personalesag, så bliver vi ikke klogere. Men det skal ikke forhindre mig i lidt journalistisk vedholdenhed, når jeg har spørgsmål, som jeg mener er relevante at stille til ledelsen. Og derfor bliver jeg ved med at stille dem.”

Vi har talt med en person, som har trukket sin stemme. Han var tilfreds med, at hb sagde, at Lars Werge havde overtrådt sit mandat med citatet om, at fratrædelsen skyldtes den redaktionelle linje på Journalisten, og at frihedsbrevet ikke var truet – du synes ikke, den forklaring er god nok?

”Nej. Det er ikke, fordi jeg ikke kan forstå hans synspunkt. Jeg ved, at andre også har trukket deres stemme, fordi de synes, det er en god forklaring. Men jeg står stadig tilbage med spørgsmål.”

Du siger selv, at vi risikerer at have 300 mennesker med 300 forskellige dagsordener – vil det ikke være et problem, der kan få mødet til at stikke i øst og vest?

”Jo, det er netop min pointe. Derfor tænker jeg, som også Tine Johansen siger, at det er en god idé at forventningsafstemme, hvad der egentlig skal debatteres på det ekstraordinære delegeretmøde, og derfor håber jeg, at forbundsledelsen tager initiativ til det snarest.”

Lad os sige, at hovedbestyrelsen stiller sig op og svarer på spørgsmålene så godt, som de kan – men stadig ikke siger mere, end de har gjort, fordi det er en personalesag – hvad skal der så ske?

”Det er et hypotetisk spørgsmål. Jeg kan kun stå til ansvar for min egen ageren. Og der er bare nogle spørgsmål, som jeg mener er nødvendige at stille.”

DJ har anslået, at delegeretmøde kan koste mellem 900.000 og 1.000.000 kroner. Hvad tænker du om det?

”Jeg kan stadig huske, at jeg tabte kæben, da jeg læste det første gang. Jeg blev overrasket over, at det kan koste så meget. Men jeg mener vitterligt, det vil være de bedste penge, de kan give ud.”

Der er 316 underskrivere, som har fået indkaldt til delegeretmøde. Der er over 18.000 medlemmer af DJ. Det betyder, at man bruger 2.850 på hvert enkelt medlem, der har skrevet under – er det fair?

”Det er sådan, det er. Jeg synes også, det er mange penge. Men set i lyset af, hvad der er sket, også siden sommeren, så tror jeg virkelig, der er brug for, at man får talt om mange af de her ting. Jeg forstår ikke, at hovedbestyrelsen ikke selv valgte at indkalde til ekstraordinært delegeretmøde.”

Dette delegeretmøde er blevet vedtaget, samtidig med at DJ skal spare 1,27 millioner kroner. Synes du, det i det lys er fornuftigt at bruge op mod en million kroner på delegeretmøde?

”Hvis det kan være med til at genvinde tilliden til ledelsen og hovedbestyrelsen, så er det de bedste penge, de kan give ud.”

Hele hb og formandskabet er på valg – kan det ikke gøre det sværere for DJ at arbejde for medlemmerne, hvis der så kort tid efter sidste delegeretmøde igen er store udskiftninger i hb?

”Det kan det. Sådan noget er altid forstyrrende. Men jeg synes, det er vigtigt at rette spørgsmålet det rigtige sted hen: Til den hovedbestyrelse, der gav mandat til at forhandle en frivillig fratrædelse med Øjvind Hesselager.”

11 Kommentarer

Helle Schøler Kjær
14. OKTOBER 2019
Det er lidt ærgerligt, at Journalisten bliver ved med at stille medlemmet til ansvar for udgiften til et delegeretmøde og ikke spørger til indholdet, dvs de uafklarede spørgsmål, som Lotte Bilberg har. Det er god stil, hvis alle bidrager til, at det demokratisk indkaldte ekstraordinære møde handler om sagens kerne. Også Journalisten.
Christina Fromberg
11. OKTOBER 2019
Hej Jesper + jer andre her i tråden,
Jeg kender ikke det nøjagtige antal af valgte delegerede, men mener at vi er omkring 650 - 700 næser, hvis alle delegerede møder op d. 24. november!?

På link: https://www.conferencemanager.dk/Xdelegeretmoede2019/tilmelding.html?uk=C0912EE8-233C-48CE-9D85-A57D3A04F114
er det at læse, at DGI-byens konferencemødepakke koster 540 kroner pr. deltager. Så er vi (kun) 400 delegerede der møder op, så er det de første 216.000 kroner...

At forbundet har valgt DGI-byen frem for en sportshal i fx "udkants-København" er der gode grunde til, synes jeg.

1) Beliggenhed liiige ved Københavns Hovedbanegård: Næsten alle delegerede kan komme frem til møde med start klokken 11:30. Selvfølgelig ikke delegerede fra Grønland, som får en overnatning på vores alle sammens regning.
Næsten alle delegerede kan også komme hjem igen med mødeafslutning klokken 18. Enten med tog, fly, Metro eller på cykel.
Os, der bor inden for Movia-området betaler i øvrigt selv for vores bus/ tog/ metro-billet...
Delegerede uden for Movia-området opfordres ved tilmelding til at skynde sig med at købe en DSB-Orange-billet, som er temmelig meget billigere end en almindelig tog-billet!!!

2) DGI-byen byder på absolut nødvendige og professionelle konferenceforhold: Storskærme, mikrofoner/ højttalere, borde + stole, personale, IT-ansvarlige + noget så lavpraktisk som toiletter, som kan servicere/ "rumme" 400 - 600 delegerede;-)))

Dernæst kommer udgifter til, at vi skal stemme og vælge!
På de sidste to Delegeretmøder har vi haft en elektronisk "dims", som er i brug ved bl.a. valg af formand/ næstformand + HB-medlemmer.
"Dimsen" er IKKE gratis, men er et kært-komment initiativ, som sparer os delegerede for, at stemmer skal tælles manuelt op!
Jeg håber at DJ lejer "dimser", så vi kan bruge mødet effektivt!

... Selv tvivler jeg ikke på, at det koster i omkanten af en million, at indkalde til + afholde et ekstraordinært Delegeretmøde for 400 - 600 delegerede.

En håndfuld af forbundets fastansatte medarbejdere skal pronto kaste sig over arbejdsopgaver, der ikke lige er budgetteret med.

Vi ses til faglig debat + sandwich og te/ kaffe ad libitum d. 24. november:-)
Palle Jensen
11. OKTOBER 2019
Hej Jesper
Jeg kan i hvert fald garantere, at der hverken er bobler eller tre-retters a la carte-menuer på programmet.
Mon ikke der bliver en sandwich til de fremmødte, så ikke hele mødet skal afvikles på et lavt blodsukkerniveau? Det vil nok være klogt... :-)
Jesper Bech Pedersen
11. OKTOBER 2019
Hej Palle og Christina.

I har ret i, at jeg ikke har prøvet at være delegeret, og jeg vil også gerne undskylde for mine ord om, at det er et gilde at være af sted til, for det ved jeg reelt ikke noget om.

Når jeg alligevel tillader at rynke brynene, så er det fordi, det påstås, at sådan et éndagsarrangement løber op i nærheden af en million kroner.

Jeg har en formodning om, at en stor del af de delegerede kommer fra hovedstadsområdet og derfor ikke skal have betalt togbillet tværs over landet? Men lad os da bare lege, at der rent faktisk skulle lægges 240.000 kroner på bordet i transportudgifter. Den del har jeg ingen indvendinger mod, for selvfølgelig skal rejsen godtgøres.

Men derefter har vi stadig omkring 700.000 kroner tilbage at bruge på dette dagsmøde, før vi er oppe på det anslåede beløb. Hvordan man overhovedet vil bære sig ad med at fyre så mange penge af, det forekommer mig ubegribeligt, men måske er jeg bare en naiv jyde, som ikke er vant til at regne i hovedstadspriser.
Palle Jensen
11. OKTOBER 2019
Hvis alle delegerede skulle fra Aarhus til København, så ville alene transporten løbe op i 240.000 kroner for 300 delegerede. Det gør alle delegerede naturligvis ikke, men det kan måske sætte den anslåede udgift lidt i perspektiv.
Måske kunne der være sparet lidt i lokaleleje ved at vælge fx Odense i stedet, men det ville blot medføre, at flere skulle have transport godtgjort.
Uanset hvad enkelte af jer måtte tro, så gør vi, hvad vi kan, for at bruge jeres penge så fornuftigt som muligt.

Flere