En lang række netmedier som zetland.dk, tv2nord.dk, msn.dk og tænk.dk er ikke tilmeldt Pressenævnet, og dermed er folk afskåret fra at klage over medierne. I dag kan man nemlig kun klage over netmedier, der selv har tilmeldt sig Pressenævnet – og det har mange ikke gjort.
Det gælder blandt andet zetland.dk.
»Jeg troede, at vi automatisk var tilmeldt, hvis vi selv kaldte os et medie,« siger journalist og partner Lea Korsgaard.
Helsingordagblad.dk er heller ikke tilmeldt.
»Jeg anser det for naturligt at være tilmeldt Pressenævnet, men vores hjemmeside er ikke tilmeldt, fordi jeg ikke vidste, at vi selv skulle gøre det,« siger chefredaktør på Helsingør Dagblad Klaus Dalgas.
På Pressenævnets hjemmeside kan man se listen over de 374 tilmeldte netmedier. Men listen tæller for eksempel ikke nyhedsmedier som sporten.dk, onside.dk og version2.dk, branchemedier som bureaubiz.dk og finanswatch.dk eller euroman.dk, komputer.dk, altfordamerne.dk og radio24syv.dk.
De senere år har Pressenævnet blandt andet afvist at behandle klager over tænk.dk, denkorteavis.dk, uriasposten.net, horesta.dk og tv3.dk, fordi de ikke har tilmeldt sig.
Kommunikationschef i Forbrugerrådet og ansvarshavende chefredaktør på Tænk Claus Dithmer siger, at tænk.dk ikke er tilmeldt, fordi sitet indeholder andet end journalistik.
»Vi er jo ikke kun et massemedie. Vi er også et kommercielt site med webshop og kommunikationsorgan for Forbrugerrådet og dets medlemmer. Det betyder, at vi for eksempel laver uafhængige tests, pressemeddelelser og forbrugeroplysning, hvor vi ikke nødvendigvis altid hører modparten.«
Men virksomheder kan jo allerede klage over tests i bladet. Hvad er forskellen?
»Det ville være rigtig ærgerligt for forbrugerne, hvis de mange virksomheder, der klager, når de ikke har vundet vores uvildige og uafhængige tests, fremover via Pressenævnet vil kunne kræve, at vi skal fjerne vores test fra tænk.dk på baggrund af deres egne tests af egne produkter,« forklarer Claus Dithmer.
I december 2012 pålagde Pressenævnet Tænk at bringe et genmæle efter klage fra solfangerproducenten SolarVenti. Men kendelsen gjaldt kun Tænks papirudgave – ikke testen på nettet.
Her er Pressenævnets kendelse ikke nævnt med et ord.
»Det er oplevet herfra det glade vanvid,« siger Jakob Sand, kommunikationsmedarbejder for SolarVenti.
»De personer, der ønsker at vide noget om luftsolfangerne, ser ikke genmælet i papirudgaven, men går ind på tænk.dk – og der får de en information, der set med vores øjne er udokumenteret og vildledende,« siger Jakob Sand.
I dag er reglerne sådan, at radio, tv og printmedier automatisk er tilmeldt Pressenævnet, mens netmedier selv skal tilmelde sig. Zetland skriver på sin hjemmeside, at de er ”omfattet af medieansvarsloven og tilslutter sig dermed også Folketingets vejledende regler for god presseskik”. Men den manglende tilmelding til Pressenævnet betyder, at man ikke kan klage over dem.
Det vil Lea Korsgaard fra Zetland nu ændre på. Men hun mener, det er en mærkelig regel.
»Det svarer til, at en læge selv skal tilmelde sig patientklageordningen, hvis en patient synes, han har behandlet dem forkert. Uanset om vi er tilmeldt eller ej, burde Pressenævnet kunne komme efter os, hvis vi har lavet grove fejl,« siger hun.
DJ-formand Mogens Blicher Bjerregård siger, at ideelt set burde alle netmedier automatisk være omfattet.
»Men netuniverset kan være svært at afgrænse.«
I stedet foreslår han, at Dansk Journalistforbund og Danske Medier laver en oplysningskampagne for vigtigheden af at være tilmeldt – nu hvor der er nye vejledende regler for presseskik på vej.
»Vi kan se, at der er et hul, og derfor er det godt med en oplysningskampagne,« siger Mogens Blicher Bjerregård.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.