Politiken trækker artikel efter Spiegel-skandale

Svindelaffæren omkring Spiegel-journalisten Claas Relotius får nu konsekvenser for Politiken, der i efteråret bragte en artikel af Claas Relotius med frit opfundne citater. ”Det er en platugle, der har taget den tyske og danske offentlighed som gidsler i hans løgne,” siger Christian Jensen

Den tyske mediebranche er rystet efter afsløringen af stjernejournalisten Claas Relotius fra Der Spiegel, der indrømmer af have opfundet historier, citater og sågar kilder. Og nu rammes Politiken også af skandalen. Den 21. oktober bragte avisen en af de 14 artikler, Relotius selv har indrømmet at have svindlet med. Den artikel vil Politiken nu trække tilbage, fortæller chefredaktør Christian Jensen til Journalisten.

”Der er tale om et interview med den sidste overlevende fra Hvide Rose-gruppen (modstandsgruppe i Nazityskland, red.), som vi bragte i PS-sektionen. Historien er ikke falsk i sig selv – han har været i USA og interviewe hende – men der er passager, som hun nu fortæller, at hun ikke har sagt. Og det vil vi beklage i avisen i morgen,” fortæller Christian Jensen.

Ingen alarmklokker

Han vurderer ikke, at Politiken kunne have forudset Relotius’ svindel.

”Vi har som Der Spiegel selv været helt prisgivet i den her sag. Der er tale om en estimeret journalist, der har vundet mange priser. Han viser sig så at være en svindler, og der findes svindlere i alle brancher. Selvfølgelig skal vi være kritiske, også over for os selv, når historier lyder lidt for utrolige. Men som jeg har fået denne sag oplyst, var der ingen alarmklokker, der ringede,” siger han.

Stolede på Spiegel

Er der en kritisk gennemgang af de artikler, I får gennem jeres samarbejder med andre medier?

”Vi oversætter, læser igennem og vurderer, om den er relevant og interessant. Men Spiegel er en af Europas mest anerkendte og troværdige medier. Så vi regner som udgangspunkt med, at vi ikke går i en fælde. Det har vi gjort, og det er dybt beklageligt.”

Får det konsekvenser for jeres håndtering af artikler udefra?

”Det giver da lige et gib i os og anledning til at overveje, om noget skal være anderledes. Men umiddelbart tænker jeg det ikke. Det her er ikke noget systemisk svigt, det er en platugle, der har taget den tyske og danske offentlighed som gidsler i sine løgne,” siger Christian Jensen.

2 Kommentarer

Jesper Bech Pedersen
21. DECEMBER 2018
Det må jo være Hans' løgne ;-
Det må jo være Hans' løgne ;-)
Carsten Elert Lorenzen
21. DECEMBER 2018
Hvis løgne?
Hvis løgne?