Politiken afviser tabloid – foreløbig…

Chefredaktør Tøger Seidenfaden understreger, at Politiken ingen planer har om at gå i tabloid. Men personligt er han stærkt tiltrukket af det smalle Berliner-format, som blandt andre the Guardian benytter.

Chefredaktør Tøger Seidenfaden understreger, at Politiken ingen planer har om at gå i tabloid. Men personligt er han stærkt tiltrukket af det smalle Berliner-format, som blandt andre the Guardian benytter.

Mens Jyllands-Posten efter sommerferien skrumper ind til det lille tabloidformat, så er det overhovedet ikke et tema på Politiken:

»Vi har overhovedet ingen planer om at gå i tabloid,« siger Tøger Seidenfaden til Journalisten.dk.

Han begrunder det med, at Politiken allerede for flere år siden intenst overvejede muligheden.

»De to grunde, som gjorde, at vi valgte ikke at gå i tabloid, var, at der ikke er noget journalistisk projekt, der understøtter et skifte. Og det andet arguement var, at vi ville differentiere os mere ved at forblive i broadsheet. Og de to argumenter gælder stadig og står nu endnu stærkere, hvor det tegner til, at vi til august bliver den eneste landsdækkende avis, som ikke er i tabloid.«

Formatændringen af alverdens aviser er ellers den helt store trend i disse år. I Norge er det flere år siden, at den sidste af de store nationale aviser holdt op med at udkomme i broadsheet, og herhjemme er Politiken altså nu den sidste af de landsdækkende, som ikke skifter til tabloid.

»Broadsheet-formatet giver mulighed for at præsentere en kompleksitet på en mere overskuelig måde,« forklarer Tøger Seidenfaden, der i det hele taget ikke ser nogen fordele ved at gå i tabloid. Tværtimod.

»Ved at være den eneste af de landsdækkende morgenaviser, som udkommer i broadsheet, markerer vi, at vi er noget særligt. Differentieringsargumentet er virkelig noget, som har værdi for os. Og det ikke mindst i markedet i Danmark, hvor betalingsaviser og gratisaviser i stigende grad falder sammen,« siger han.

Vil det sige, at så længe Tøger Seidenfaden er chefredaktør for Politiken, så er det udelukket, at avisen skifter format?

»Aaaaah – man skal aldrig sige aldrig … Jeg vil forbeholde mig retten til at ombestemme mig senere. Det er jo ingen hemmelighed, at jeg i flere år har drømt om Berlinerformatet, sådan som the Guardian gør brug af. Det er lidt smallere end broadsheet – men stadig stort i formatet. Det er bare ikke produktionsteknisk muligt i dag i Danmark, men skulle den mulighed dukke op, så bliv ikke overrasket over, hvis Politiken skifter til Berlinerformat,« siger Tøger Seidenfaden til Journalisten.dk.

 

1 Kommentar

Christian H. Paulsen
29. MAJ 2008
Re: Politiken afviser tabloid - foreløbig...

Vi får se! Tøgers argument om at broadsheet-modellen kan gøre Politiken noget specielt - holder ikke.

Se bare Jyllands-Posten, Berlingske og Information - som alle kan se det økonomiske og kreativt givende ved at gå over til tabloid.

De tekniske problemer vil altid i starten være overvælende. NORDJYSKE måtte have en tekniker i Schweiz til at flyve op til Aalborg for at opklare et mysterium i trykprocessen.

Hvis jeg dog som abonnent skulle vælge - så ville det være ligegyldigt om avisen er broadsheet, Berliner eller tabloid. Væsentlighed, substans og troværdighed er de tre værdier som begrunder mit valg. Til det behøver Tøger Seidenfaden ikke at frygte noget som helst. Politiken styrer max!