Tabloid front! Arbejderen relancerer

Dagbladet Arbejderen fejrer 30 års fødselsdag med en stor relancering: Mere tabloidt design, flere sider og længere artikler. »Vi må være lidt selvkritiske og sige, at Arbejderen har et tørt og lidt magasinagtigt udseende,« siger redaktør Birthe Sørensen til journalisten.dk.

Dagbladet Arbejderen fejrer 30 års fødselsdag med en stor relancering: Mere tabloidt design, flere sider og længere artikler. »Vi må være lidt selvkritiske og sige, at Arbejderen har et tørt og lidt magasinagtigt udseende,« siger redaktør Birthe Sørensen til journalisten.dk.
Dagbladet Arbejderen får en gennemgribende ansigtsløftning. På avisens 30 års jubilæumsdag den 1. september udvider den trykte udgave med fire ekstra sider – så den i alt har 16 sider om dagen. Samtidig skifter Arbejderen grafisk udseende både på tryk og på web.

Den trykte avis får et mere tabloidt udtryk. Samtidig vil der blive flere større billeder, men også flere længere artikler. Avisen gør nemlig op med traditionen for enkeltsides-historier og vil fremover arbejde i opslag.

På nettet indfører avisen en større skrift, ligesom sitet går fra 900 til 1200 pixels i bredden. Det sker for at gøre det lettere at læse artiklerne på arbejderen.dk.

Samtidig sker der også grundlæggende journalistiske forandringer, fortæller ansvarshavende redaktør Birthe Sørensen til journalisten.dk.

»Designet går i en mere tabloid retning, men indholdsmæssigt vil vi fastholde og forbedre den seriøse journalistik. Det får vi bedre mulighed for, når vi får mere plads til at skrive længere artikler,« siger hun til journalisten.dk.

Vil gøre mere ved kapitalismekritikken

I indfører større skrift på nettet og en mere tabloid tilgang. Medfører det en ændring i målgruppen?

»Nej, men det sker for målgruppens skyld. Vi har en målgruppe, som vi kalder 'den fagligt organiserede arbejderklasse'. Det er de mange mennesker, der er politisk aktive i en progressiv folkelig bevægelse og kæmper for et mere retfærdigt samfund. Men det kan være alt lige fra en tillidsmand over en, der er med i skolebestyrelsen, til en, der går på gymnasiet og er aktiv i DGS.«

»I forhold til målgruppen må vi være lidt selvkritiske og sige, at Arbejderen har et tørt og lidt magasinagtigt udseende. I og med at hele avismarkedet de seneste år er rykket mere i den tabloide retning, så følger vi nu med.«

Du siger, at I vil bevare og styrke den seriøse journalistik. Hvordan vil I helt konkret gøre det?

»Vi får nok nogle artikler, der er lidt længere end de almindelige i Arbejderen i dag. Vi vil satse på en bærende artikel på hvert opslag, som er grundigere end i dag. Vi vil også fokusere på at levere mere baggrund, kontekst og grafik.«

»Vi vil ikke kun se nyhederne som perler på en snor, men også i den sammenhæng, de optræder i. Når der er finanskrise, eller hvad man nu skal kalde det, så prøver vi at sætte det i sammenhæng med kapitalismekritik og forklare, at det er kapitalismens krise. Det har vi selvfølgelig også gjort hidtil, men vi håber at få gjort mere ved det.«

Har studeret Fagbladet 3F

I forbindelse med det nye Arbejderen har folkene bag ladet sig inspirere af den norske avis Klassekampen. De har også studeret, hvordan Fagbladet 3F håndterer at nå ud til deres målgruppe. Men Birthe Sørensen understreger, at der skal være markante forskelle i journalistikken i forhold til Fagbladet 3F.

»Vi er ikke bundet op på fagbevægelsen. Vi kan agere frit og tage stilling, når der er arbejdskonflikter. Der er rigtig mange fagforeninger og tillidsfolk blandt vores læsere, og de ligger nok mere til venstre, end hovedlinjen er i 3F. Derfor kan vi også give plads til de mere kritiske stemmer i fagbevægelsen, der ønsker at rykke den i en mere aktivistisk og rød retning.«

Arbejderen bygger i høj grad på frivillig arbejdskraft. Birthe Sørensen fortæller, at det er avisens håb, at de nye forandringer vil føre til flere abonnenter – og dermed flere penge til at hyre faste og professionelle folk ind.

»I dag er vi oppe på 50 folk, der bidrager til avisen – skriver, anmelder, fotograferer og så videre. Men vi har en kerne, der leverer fast. Den kerne vil vi gerne udvide, men vi er bundet af, hvad vores økonomi formår. Det kræver, at vi hæver antallet af abonnenter, og det er et af målene med relanceringen.«

Kan ændre ejerstruktur for at få støtte

Birthe Sørensen sagde til journalisten.dk i september sidste år, at Arbejderen er dybt afhængig af mediestøtte. Derfor meldte hun også klart ud, at hvis avisen mister støtten – som der er lagt op til i den såkaldte Dyremose-rapport – så kan den ikke overleve.

I rapporten er der lagt op til, at aviser, der er ejet af et politisk parti, ikke kan få mediestøtte. Arbejderen udgives af Kommunistisk Parti og er derfor i fare for at miste alle støttekronerne.
Birthe Sørensen bekræfter i dag, at avisen går nedenom og hjem, hvis den ikke får mediestøtte.

»Men hvis politikerne vedtager at fratage partiejede medier deres støtte, hvilket jeg bestemt ikke tror på, de gør, så ændrer vi vores ejerstruktur. Dermed ikke sagt, at det ville være i orden. Det er dybt uretfærdigt og udemokratisk, for man bør kunne have de ejere, man vil. Det er også et brud på en lang dansk tradition for, at partier også kan udgive dagblade,« siger hun.

0 Kommentarer