
I stedet for at angribe 3F og Politiken i en pressemeddelelse, skulle virksomheden hellere invitere dem til dialog, siger ekspert i ’Budskab’. Foto: nemlig.com (red. Journalisten)
Krisen hos nemlig.com tog en ny drejning i weekenden, da online-supermarkedet gik i en markant kommunikations-offensiv.
Nemlig.com udsendte en pressemeddelelse og et brev til kunderne med overskriften: ”Smædekampagne mod nemlig.com”, som er underskrevet af direktør Stefan Plenge og indledes:
”Vi er i nemlig.com udsat for den vildeste smædekampagne fra 3F, og de er lykkedes med at få Politiken til at være deres pennefører. Derfor giver det simpelthen ikke mening for mig at stille op til et interview med Politiken, da historierne er skrevet på forhånd.”
Pressemeddelelsen kom, efter at Politiken gennem flere uger havde afdækket dårlige arbejdsforhold blandt først chaufførerne, der kører for nemlig.com, og bagefter de ansatte på nemlig.com’s lager.
Virksomheden svarede i første omgang med skriftlige svar fra kommunikationschefen til Politiken og siden med pressemeddelelser og opslag på sociale medier uden om etablerede medier.
Skiftet fra en mere defensiv kommunikation til det bastante angreb på 3F og Politiken gavner ikke nemlig.com, siger eksperterne i ’Budskab’.
”Det er meget sjældent, man skal gå ud og kritisere medierne. Når det ikke er en god idé her, er det, fordi: Hvad skal man klandre Politiken for?” siger Martin Vith Ankerstjerne, direktør og partner hos Advice.
”Man må forvente, at Politiken er en avis, som stiller kritiske spørgsmål om arbejdsforhold og lønmodtagerrettigheder. Politiken passer bare sit arbejde.”
Åbent hus er ikke nok
Trine Kromann-Mikkelsen, kommunikationsdirektør hos Demant, har tidligere været pressechef i SAS og har der oplevet fagforeninger føre kampagner for de ansatte.
”Jeg har aldrig set nogen historier, der svarer til det, Politiken har bragt omkring nemlig.com i fredstid, hvor der ikke er foregået overenskomstforhandlinger. Det her kommer ud af Politikens eget initiativ,” siger hun og fortsætter:
”Man skal passe på med at gå til modangreb, når der er noget om snakken.”
Nemlig.com skriver også i pressemeddelelsen, at de vil udvælge 30 personer, som kan komme til åbent hus på lørdag, og at de vil invitere ’en række medier’ på besøg.
Det er fint, mener eksperterne i ’Budskab’, men slet ikke nok til at løse krisen i nemlig.com.
”Det er ikke gjort i sådan en kurateret tur for 30 udvalgte,” siger Trine Kromann-Mikkelsen.
”Slet ikke,” indskyder Martin Vith Ankerstjerne, der ville råde nemlig.com til at invitere både 3F og Politiken til dialog.
”Åbent hus-tankegangen er superfin. Det går bare ikke, at det er en enkelt kurateret begivenhed. Det er en mentalitet omkring virksomheden. Er vi åbne, viser vi frem, hvad vi gør, og så kører vi videre i det spor,” siger Trine Kromann-Mikkelsen.
Nemlig.com har via sit bureau PressConnect takket nej til at kommentere deres kommunikationsstrategi.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.