Overblik: Her er, hvad vi ved (og ikke ved) i exit-sagen med Hesselager og Werge

Vi giver her overblik over, hvad vi ved og ikke ved i sagen om Lars Werge og Øjvind Hesselagers exit fra DJ

Det ved vi:

 • Tirsdag den 25. juni. Hovedbestyrelsen indkalder til et lukket, ekstraordinært møde om en personalesag.
 • Torsdag den 27. juni. Mødet bliver afholdt med ét punkt på dagsordenen: Øjvind Hesselagers fratrædelse som redaktør på Journalisten. Lars Werge fik mandat til at indlede forhandlinger om en fratrædelsesaftale med ham.
 • Fredag den 28. juni. Lars Werge og Øjvind Hesselager holder møde om fratrædelsesaftalen.
 • Fredag den 28. juni klokken 13:35. Kort efter forhandlingen er afsluttet, sender Lars Werge selvstændigt og uden at hovedbestyrelsen har læst eller godkendt den, en pressemeddelelse ud til hovedbestyrelsen. Kort tid efter bliver pressemeddelelsen offentliggjort på DJ’s hjemmeside, stadig uden godkendelse fra hb eller daværende næstformand Tine Johansen. I pressemeddelsen begrunder Lars Werge opsigelsen med Øjvind Hesselagers “kompromisløse journalistiske linje”.
 • Fredag eftermiddag begynder kritikken af Lars Werges begrundelse at rulle på de sociale medier og i kommentarsporet på Journalisten.dk. Den går primært på, at årsagen til at forhandle en fratrædelse med Øjvind Hesselager i pressemeddelelsen stemmer dårligt overens med DJ’s arbejde for at styrke pressefriheden.
 • Fredag aften ringer Lars Werge til medlemmerne af hovedbestyrelsen. Flere udtrykker deres kritik af hans ageren i sagen.
 • Lørdag den 29. juni indkalder Lars Werge til et hovedbestyrelsesmøde dagen efter.
 • Søndag den 30. juni klokken cirka 10:20, 40 minutter inden hovedbestyrelsesmødet, får daværende næstformand, Tine Johansen, et opkald fra Lars Werge, der fortæller, at han har i sinde at trække sig.
 • Søndag den 30. juni klokken 11 afholdes hovedbestyrelsesmødet. Lars Werge tager ordet som det første og meddeler, at han trækker sig. Han publicerer kort tid herefter en statusopdatering på sin Facebook-profil om, at han trækker sig, fordi han har mistet hovedbestyrelsens tillid. Hb aftaler, at udelukkende Tine Johansen udtaler sig i sagen.
 • Søndag den 30. juni indtræder Tine Johansen som formand for DJ. I et interview med Journalisten siger hun: ”Jeg er brandærgerlig over, at det har fremstået, som om frihedsbrevet (på Journalisten. red.) var til diskussion. Det er det ikke, og jeg insisterer på, at I skal være lige så kritiske og gå mig – og den øvrige hovedbestyrelse – lige så grundigt efter i sømmene, som I altid har gjort.” Hun afviser at forklare bevæggrunden for Øjvind Hesselagers stop med henvisning til, at det er en personalesag.
 • Lars Werge og Øjvind Hesselager siger søndag den 30. juni til Journalisten, at de ikke har yderligere kommentarer til sagen.
 • Mandag den 1. juli beslutter Tine Johansen at koble en ekstern advokat på, som skal rådgive hovedbestyrelsen om, hvordan de må udtale sig i sagen.
 • Tirsdag den 2. juli får hovedbestyrelsen juridisk vejledning fra den eksterne advokat, og der indkaldes til hovedbestyrelsesmøde den følgende dag.
 • Tirsdag den 2. juli. Jakob Albrecht konstitueres som ansv. redaktør på Journalisten.
 • Tirsdag den 2. juli oprettes en underskriftindsamling, der kræver et ekstraordinært delegeretmøde.
 • Onsdag den 3. juli afholdes et hovedbestyrelsesmøde, hvor hele hovedbestyrelsen er med, bortset fra Sebastian Risbøl Jacobsen. Mødet varer hele aftenen og det meste af natten. Hovedbestyrelsen skriver sammen den udmelding, som de sender ud dagen efter. Denne bliver, modsat Lars Werges pressemeddelelse, læst igennem af medarbejdere i Dansk Journalistforbund.
 • Torsdag den 4. juli klokken 12:40 lægger hovedbestyrelsen sin udtalelse på forbundets hjemmeside, og kort tid efter lander den i indbakken hos DJ-medlemmerne. Heri står der, at Lars Werge overtrådte sit mandat med pressemeddelelsen om Øjvind Hesselagers stop.
 • Mandag den 8. juli afholdes et åbent, ekstraordinært hovedbestyrelsesmøde i DJ. Hb afviser, medmindre der bliver samlet over 300 underskrifter fra medlemmer inden august, at indkalde til ekstraordinært delegeretmøde. Hb får også kritik fra flere sider i sit bagland på mødet.

Det mangler vi svar på:

 • Hvorfor gav DJ’s hovedbestyrelse mandat til at forhandle en frivillig fratrædelse med Øjvind Hesselager?
 • Er der andre årsager end den redaktionelle linje til, at Øjvind Hesselager blev tilbudt en fratrædelse?
 • Hvordan blev fratrædelsen og pressemeddelelsen forhandlet på plads mellem Lars Werge og Øjvind Hesselager?
 • Hvorfor mente Lars Werge reelt, der skulle forhandles en frivillig fratrædelse med Journalistens redaktør?
 • Hvad kommer sagen til at koste Dansk Journalistforbund?

2 Kommentarer

Øjvind Hesselager
30. JULI 2019
Kære alle
Jeg får mange reaktioner på min dagbog som fratrådt. Læs gerne med. Bidrag gerne. Tror mange kan lære noget. Og lære fra sig. Vær generøs! Det er eneste regel - mine børn hader den allerede ?

https://www.linkedin.com/pulse/ferien-er-slut-hvad-laver-en-fratr%C3%A5dt-redakt%C3%B8r-s%C3%A5-%C3%B8jvind-hesselager/?published=t

"jeg er på glat og gyngende grund og holder balancen mens jeg skuer ud over savannen. Det er her mulighederne er. I det uafklarede. Som en linedanser skal jeg blive på linen – ikke løbe hurtigt i sikkerhed. For så er showet ovre."

Pæne ord fra en læser:

"Tænk at du formår at være så åben og inspirerende i en tid, der alt andet lige må være en smule tumultarisk. Du er sej, og det er sgu imponerende. Du er cool!"
Michael Kjærgård
9. JULI 2019
HB er ikke arrogant, siger den selv, men den vil da godt lige bestemme hvornår der er skæringsdag for underskrifter. Don't tell it, show it

Læs også

Tine Johansen ny formand i DJ

Q&A: Hvad skal der ske i DJ nu? Vi spurgte Tine Johansen

30. JUNI 2019
Hovedbestyrelsen er tavs om exit-forløb – kun formanden udtaler sig

Kritik fra hovedbestyrelsens bagland: ”Vi var nødt til at vise blind loyalitet overfor jer”

09. JULI 2019
Øjvind Hesselager stopper som ansvarshavende redaktør på Journalisten

Øjvind Hesselager stopper som ansvarshavende redaktør på Journalisten

28. JUNI 2019