Medieverdenen er i opbrud, og den enstrengede journalist er snart støvet fortid. Du skal spille på mange platforme og genrer for at begå dig på det nuværende arbejdsmarkedet for historiefortællere både inden for journalistik og kommunikation
»Det er en fordel at mestre så mange formidlingsformer som muligt i dag. Det punker jeg og mine kolleger også de studerende med,« siger Aske Kammer, adjunkt i digital journalistik, ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet.
Sammen med sine kolleger på Center for Journalistik på Syddansk Universitet lærer han de studerende at tænke strategisk i en hel formidlingspakke og blive gode til at spotte, hvornår en historie passer til video eller radio. Det efterspørger markedet.
[[nid:33844]]
Mød en vifte af mediefolk
Mange mediefolk går i dag egne veje i enkeltmandsfirmaer, der mestrer et udbud af blogs, podcasts, singler, web-tv og formidling via de sociale medier og andre platforme.
Journalisten har opsøgt en række af dem, og du kan i de kommende dage møde:
Søren Hebsgaard, som stak til søs med rygsækken pakket med kameraer og den bærbare. »Det gælder om at producere smart i forhold til medierne.«
Katja Moikjær, som droppede jobbet som kommunikationsmedarbejder og stiftede skønhedsbloggen Pudderdåserne. »Jeg laver på mange måder mere klassisk journalistik nu, end da jeg lavede kommunikation.«
Maria Prohazka, som var lige ved at blive både kunstner og musiker. I dag gør hun store virksomheders visioner levende med animation. »Jeg kan se, at mit arbejde har en stor impact. Jeg er med til at motivere og flytte mennesker.«
Sine Barrett-Madsen, der som skrivende journalist kom i praktik på fagbladet Sygeplejersken og tog sit videokamera med. »Jeg blev sendt til Irland, hvor jeg skulle skrive historier til fem sider. Jeg lavede videoreportager til alle mine historier.«
Bloggen er et godt udgangspunkt
Bloggen kan være et godt udstillingsvindue, der genererer opmærksomhed om andre produkter som foredrag og undervisning, siger Aske Kammer.
»Det er svært at skabe en fornuftig sammenhængende forretning udelukkende med produkter i gængs journalistisk forstand. Men det kan få kundernes øjne op for afledte aktiviteter, som der kan tjenes penge på,« forklarer Aske Kammer.
Den unikke historie
Også i forhold til kommunikation er der rift om kommunikatører, der har en bred vifte af kompetencer, og som kan tænke dem sammen.
»Man trækker også her på de kreative sider, og der bliver efterspurgt mere oplevelsesbaseret kommunikation. Det kan være video eller sociale medier, podcasts, ja hele paletten,« siger han.
De kommende dage kan du læse om de fire historiefortællere, der kan levere til flere platforme og i forskellige genrer, her på journalisten.dk.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
I en lang periode af mit arbejdsliv som dagblads-journalist lavede jeg også radio og web-tv, skrev naturligvis en masse til nettet og fotograferede såmænd også lidt, når jeg kunne komme til det.
Det var fantastisk at få mulighed for det. Det var virkeligt givende at finde ud af, at det var så nemt (misforstå mig ikke....) så man "bare" skulle bruge de sædvanlige, journalistiske redskaber tilsat en lille smule teknik.
Til alle jer, der tvivler: Kast jer ud i det. Og til alle jer, der ikke har lyst: Hvis chefen er enig, så lad være. Man skal gøre det, man er bedst til, og nogle er gode til at håndtere flere medier. Andre kan sikkert ikke forliges med det.
Flermedialitet er skønt.