Presseetik. Lidt forenklet udtrykt, forbyder straffeloven optagelse og videregivelse af optagelser, som ikke er accepteret af de medvirkende. Dog kan væsentlige samfundsmæssige hensyn trumfe individets ret til selv at bestemme.
Denne balance stiller store krav til tv-stationerne, når skjult kamera anvendes.
Et af TV 2's beviser for, at de ansatte på Håndværkerforeningens hjemmeplejeenhed bevidst snød, var en optagelse af to kvindelige medarbejderes samtale i frokoststuen.
De to taler dog slet ikke sammen. Den ene taler i mobil og forlader skærmen. Samtalen foregår i stedet mellem et – på skærmen usynligt – hold, der skal besøge en beboer, som netop er kommet hjem fra sygehuset. Det hold, som vises, skal ikke besøge beboeren denne dag. Den samtale, inklusive mobilsamtalen, kan derfor være af så væsentlig samfundsmæssig interesse, at individets rettigheder kan tilsidesættes.
Hvis et menneske mod sin vilje skal se sig selv på skærmen, må det i sagens natur ikke være en arrangeret virkelighed. I TV 2's optagelser indgår også et klip, hvor en bil svinger til venstre, filmet ud ad forruden på en bagvedkørende bil, efterfulgt af et klip med bilen parkeret og afsluttet med et klip, hvor en kvinde kommer ud ad en gadedør.
Efter egen forklaring havde hun rystet en forfølgende bil af sig og havde søgt tilflugt i sin lejlighed, der ligger midt i hjemmeplejedistriktet.
Ifølge TV 2's speaker havde tv-stationen fulgt den pågældende og stødte nu næsten ind i hende, da hun forlod sit hjem efter knap en times ophold, men TV 2's nyhedschef afviser nu, at noget kamerahold har kørt bagved hende. Scenen er tydeligt koreograferet til at passe til en drejebog.
TV 2's valg af muldvarp blandt de ansatte rejser også spørgsmålet om, hvorvidt man blot kan udstyre den første den bedste med et skjult kamera uden at reflektere over, at den pågældende i dette tilfælde er del i omfattende interne konflikter.
Jo mere jeg er dykket ned i denne sag, jo mere bekymret er jeg blevet for individets retsstilling over for store medier.
Den offentlige sektor skal kunne ses over skulderen, og skjult kamera kan være en af metoderne, men der skal ikke være fri jagt på offentligt ansatte.
Jeg er ikke jurist og slet ikke pressejurist, men det er for mig tydeligt, at medieverdenen bør lave fælles bindende etiske retningslinjer for anvendelsen af skjulte optagelser. Ellers bør Folketinget træde til og sikre en grundlæggende beskyttelse af os alle sammen.
– Dennis Kristensen, formand for FOA
SVAR. Endnu en gang forsøger FOA's formand, Dennis Kristensen, at beklikke troværdigheden i de afsløringer, som TV 2|NYHEDERNE gjorde i begyndelsen af juli denne sommer.
Uden at nævne, at Københavns Kommune faktisk har lukket det ene af de plejeafsnit på grund af den kollektive og systematiske svindel, som TV 2|NYHEDERNE afslørede, så turer Dennis Kristensen fortsat med beskyldninger om, at vi – TV 2|NYHEDERNEs kamerahold – skulle have skræmt en af centrets hjemmehjælpere til ikke at passe sit arbejde, men i stedet køre hjem i privaten.
Vi afviser, at vi på nogen måde skulle have optrådt truende eller forfølgende, og vi er IKKE enige i, at vi har skræmt nogen til en ændret adfærd under vores optagelser. Vi kan blot konstatere, at den hjemmehjælper, der angiveligt bliver skræmt fra vid og sans, fortsat skrev i sin timeregistrering, at hun havde besøgt navngivne og konkrete gamle, mens hun altså sad hjemme i stuen. Det nævner FOA ikke. Sagen bliver i øvrigt behandlet i Pressenævnet.
Dennis Kristensen skriver yderligere en noget indviklet forklaring om, hvad der foregår på en af de øvrige skjulte optagelser. Hver gang han skriver om denne optagelse, ændrer forklaringen sig. Første gang han omtalte scenen, var der ikke tale om manipulation med timeregistreringer, men om et vagtplanproblem. Vagtplaner kan dog ikke laves på de computere, som de ansatte sidder med i det pågældende klip. I næste udlægning, fortalt til NYHEDERNEs reportere, sidder de "formentlig og spiller spil". Og i nærværende læserbrev er der altså en tredje version.
Dennis Kristensen bruger episoderne til at efterspørge fælles regler for skjult kamera på landets medier. Men den slags regler findes og bliver fulgt af TV 2|NYHEDERNE i den konkrete sag.
I hovedtræk er reglerne som følger:
- Sagen skal have væsentlig samfundsmæssig relevans.
- De informationer, man fremdriver, skal kun meget vanskeligt eller slet ikke kunne fremdrives på anden vis.
Sandheden er simpel i denne sag:
TV 2|NYHEDERNE har afsløret en syg arbejdskultur på flere plejecentre, hvor FOA's medlemmer er ansat. Siden har FOA's strategi handlet om at smide hår i suppen. Men NYHEDERNEs suppe er sund og nærende – så spyt blot hårene ud.
– Nyhedschef Jacob Nybroe, TV 2
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.