Morten Chas Overgaard blev uddannet journalist for seks år siden. Han har ikke taget en efteruddannelse i den periode. De seneste fire år har han arbejdet på Sjællandske Mediers lokalredaktion i Faxe.
”Jeg får det simpelthen aldrig gjort. Jeg har så meget at lave på vores redaktion. Jeg får altid skubbet det foran mig, og når jeg kommer i tanke om det senere, så er tilmeldingen allerede startet,” siger Morten Chas Overgaard.
Morten Chas Overgaard er dog ikke en undtagelse i den danske mediebranche. Han er en af mange danske journalister, kommunikatører og visuelle fagpersoner, der ikke efteruddanner sig kontinuerligt.
Det er en af konklusionerne i Dansk Journalistforbunds nye rapport Fagenes Fremtid, som blev præsenteret i dag.
Ifølge rapporten skyldes den manglende efteruddannelse blandt medlemmerne, at de fastansatte ikke har tid, og de selvstændige, freelancere eller løst ansatte ikke har råd.
Efteruddannelse er god karrierepleje
Mange år uden efteruddannelse er også en virkelighed for journalist Kristian Danholm.
Han har været ansat på Radio24syv i 2011, da radiokanalen gik i luften for første gang, og i den periode har han ikke taget en eneste efteruddannelse. Årsagen er meget enkel.
”Jeg glemmer det. Jeg bliver optaget af at lave journalistik end af at pleje min karriere, selvom jeg godt er klar over, at det er torskedumt. Jeg har mistet efteruddannelsesdage på grund af det. Det er jo idiotisk,” siger Kristian Danholm.
38 procent af de danske journalister har ikke været på efteruddannelse indenfor det seneste år. Den samme udfordring har en tredjedel af kommunikatørerne, mens tallet er 41 procent for de visuelle fagpersoner.
”Enhver ved, at det er god karrierepleje at efteruddanne sig, og man får ovenikøbet fri og penge til det. Så det er jo bare idiotisk af mig ikke at gøre det,” siger Kristian Danholm.
Ikke travlhed, men prioritering
Kristian Danholm og Morten Chas Overgaard er begge er fastansatte. For dem er det et spørgsmål om prioritering af deres arbejdsopgaver.
”Jeg har en tendens til at arbejde 80 timer om ugen, fordi jeg bliver grebet af journalistikken. Efteruddannelse lyder kedeligt og tørt i mine ører. Men det er bare en følelse. Jeg ved jo godt, at det er dumt,” siger Kristian Danholm.
Morten Chas Overgaard fortæller, at det ikke handler om pålagt travlhed fra hans arbejdsgiver. Men i stedet, at han har et højt ambitionsniveau, som spænder ben for, at han kigger i kataloget og tilmelder sig et af kurserne.
”Jeg har en avis og en historie, som skal være færdig til i morgen. Når jeg er færdig med de arbejdsopgaver, så skal jeg besvare en række mails og gøre en ny historie klar til i morgen. Og sådan fortsætter det,” siger Morten Chas Overgaard.
Mangel i min udvikling
Kristian Danholm, som er redaktør på Radio24syvs nyhedsredaktion, kunne godt tænke sig at efteruddanne sig indenfor samfundsøkonomi.
Han mærker tit, at kilderne i erhvervsverden kan løbe om hjørner med ham, når han interviewer dem.
”Jeg er for dårlig til at forstå erhvervsstof. Jeg kan simpelthen ikke forstå det godt nok og kan ikke konteksttualisere sagen godt nok til at finde den gode historie. Det er da et svagt punkt og en mangel i min udvikling,” siger Kristian Danholm.
Derfor har Kristian Danholm allerede ændret på sin indstilling og skal til foråret på to efteruddannelser.
Så langt er Morten Chas Overgaard ikke nået endnu. Men han har tænkt sig at tage på efteruddannelse, næste gang kataloget dumper ned på hans skrivebord.
”Jeg vil gerne lære mere om SEO, kvantitative data og robotjournalistik. Jeg vil gerne se, hvor meget it-systemer kan hjælpe os journalister til dagligt. Jeg er ikke sikker på, at det er noget, jeg vil få brug for i mit job på nuværende tidspunkt, men jeg tænker, at ny teknologi er fremtiden, og det vil gavne mig,” siger Morten Chas Overgaard.
Dansk Journalistforbund nedsatte i 2017 et ekspertudvalg, som skulle kortlægge fremtidens arbejdsmarked og uddannelsesområde i medie- og kommunikationsbranchen. Projektet hedder Fagenes Fremtid.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.