Det er "en ridse i lakken" og ikke ligegyldigt, men det ændrer ikke grundlaget for DR's Somalia-dokumentar, at det nu hævdes, at en af de interviewede pirater var skuespiller. Det skriver DR's lytter- og seerredaktør, Jacob Mollerup, i et svar til Journalisten:
"Selv om Bashir aldrig har været pirat, ændrer det ikke grundlaget for dokumentaren. Den samlede skildring har så mange styrker og så mange autentiske kilder, at det stadig samlet er en relevant dokumentar. Den står og falder ikke med netop Bashirs udsagn. I den forstand er det ikke en stor sag, at der tre år efter kan sås tvivl om identiteten på en ud af mange medvirkende i en rejseskildring, der netop handlede om kaos og opløsning."
"Selv om det ikke undergraver hele dokumentaren, er det ikke ligegyldigt, at en af de pirater, der fokuseres mest på – og som vi hører på i seks minutter i den timelange film, nu hævder, at han aldrig har været pirat og ikke har sat sine ben i Somalia. Hvilken af hans forklaringer der er fup, er uklart p.t. Men selvfølgelig er det en ridse i troværdigheden, at manden, som ifølge filmen "gjorde det største indtryk", nu selv skaber tvivl, uden at det entydigt kan tilbagevises. Set i bakspejlet var det risikabelt at præsentere det som nagelfaste kendsgerninger, at de fire interviewede rent faktisk var fuldblods pirater. Har man ikke helt klar dokumentation, kan man med fordel lade det fremgå i denne type dokumentar. F.eks. ved at give indblik i, hvad man gør for ikke at blive snydt. Det bliver filmen som regel ikke dårligere af."
Efter at sagen om den muligvis falske pirat kom frem, talte Journalisten med DR's redaktør for eksterne dokumentarer, Mette Hoffmann Meyer.
»Jeg mener bestemt ikke, at DR har et troværdighedsproblem. Når man arbejder under meget vanskelige forhold, kan det her ske,« sagde DR-chef Mette Hoffman Meyer efter afsløringen. Hun afviste i samme interview, at der er brug for strammere regler.
Det synspunkt støtter Jacob Mollerup:
"Jeg kan ikke se, at der er brug for nye regler. At meget på den type dokumentarer står og falder med, at man har de bedste og mest troværdige fixere, er jo ingen nyhed. Men der er god grund til at være åben om disse problemer. Derfor syntes jeg, det var godt og relevant, at TV Avisen i sidste uge havde et langt indslag, hvor man både hørte Bashirs reviderede forklaring (som man så kan gisne videre om) og instruktørens kommentar. Det var godt, at der blev kastet lys over sagen af DR selv."
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Selvfølgelig er det en ridse i troværdigheden, fuldstændig enig.
Synes ikke filmens kvalitet lever op til at der iflg. Rasmus Krath ligger 3 års research bag! Rasmus Kraths spørgsmål til "piraterne" er til tider så indlysende uprofessionelle og ligegyldige at selv piraterne ikke orker at svare på dem. Er Rasmus Krath uddannet journalist, antropolog eller historiker som gør hans skildring af sagen særlig interessant? Nej, det er han ikke. Måske også derfor han så pinligt bliver taget ved næsen. Uanset om piraterne var ægte eller ej, er filmen ikke noget særligt. Ja selvfølgelig er det fattigdom der driver piraterne, det behøver man ikke sidde og se en meget kedelig dokumentar for at regne ud.
At en eller anden "eventyrer" uden faglig pondus eller særlig karismatisk personlighed render rundt og leger dokumentarist forklarer nok filmens ringe kvalitet.