Millionbøde til Aller og betinget fængsel til to chefer i Se og Hør-sag

De to chefer Lise Bondesen og Kim Bretov er netop idømt seks måneders betinget fængsel og samfundstjeneste i Se og Hør-sagen. Dermed er de straffet hårdere, end anklageren havde ønsket. Aller Media skal betale 10 millioner kroner i bøde (rettet kl. 20.30)

To tidligere Se og Hør-chefer er idømt betinget fængsel i seks måneder. Derudover skal de aftjene samfundstjeneste i 120 timer hver. Aller Media A/S er idømt en bøde på 50 dagbøder á 200.000 kroner, altså 10 mio. kroner i alt.

Sådan lød det ved Retten i Glostrup i dag, hvor Journalisten er til stede. Her er der netop faldet de tre første domme i Se og Hør-sagen.

Dermed har dommeren valgt at idømme de to tidligere chefer en hårdere straf, end anklagemyndigheden havde bedt om.

Som Journalisten beskrev tidligere i dag, krævede specialanklager Morten Frederiksen ikke mindre end 15 millioner kroner i bøde til Aller Media A/S. Lise Bondesen og Kim Bretov ønskede han begge fængslet i fire måneder, med mulighed for en betinget dom.

Otte tiltalte

Uden for retslokalet sagde Lise Bondesen, at dommen var en lettelse. Hun sagde også undskyld til de forurettede, der fik deres privatliv overvåget.

De to betingede domme betyder, at hverken Lise Bondesen eller Kim Bretov behøver afsone i fængsel, hvis de overholder betingelserne i dommen, hvilket ud over samfundstjenesten dækker, at de ikke må begå lignende kriminalitet i et år.

Der er otte tiltalte i sagen, hvor den såkaldte “tys tys-kilde” overvågede kendte og kongeliges kreditkort og solgte oplysninger om, hvor de befandt sig til Se og Hør.

I dag blev sagen ført mod de tre, der tilstår i sagen: Tidligere nyhedschef Lise Bondesen, tidligere redaktionschef Kim Bretov og Aller Media A/S.

Næste skridt er, at de fem andre tiltalte skal føres for Retten i Glostrup. Her er første retsmøde den 9. september, hvor afhøringen af tys tys-kilden starter. Ud over ham er de fire andre tiltalte de to tidligere chefredaktør Henrik Qvortrup og Kim Henningsen, den tidligere chefredaktør og udgiverdirektør Per Ingdal og de tidligere journalister Kasper Kopping og Ken B Rasmussen.

Forsvarsadvokaterne for flere af disse tiltalte protesterede i retten i dag, da de ikke mente, man kunne føre de tre tilståelsessager til ende, før de fem andre tiltaltes sager var behandlede. De har også tidligere udtrykt samme protester, men disse blev afvist af dommeren. Som Journalisten tidligere har beskrevet, kan netop dagens tilståelser lette arbejdet for anklagemyndigheden, når sagerne mod de fem andre tiltalte ruller hen over efteråret.

Dommeren skal skiftes ud

Det bliver dog med en ny dommer som retsformand. Christina Breinstrup, som fældede dom i dag, har – ved at dømme de to tiltalte efter anklageskriftet – accepteret, at de strafbare handlinger er foregået under særligt skærpende omstændigheder. Det bestrider Henrik Qvortrup og hans advokat, og dermed kan dommeren fra i dag ikke møde op igen. Ved at acceptere de skærpende omstændigheder har dommeren nemlig også sagt ja til en høj strafferamme og lang forældelsestid. Med en kortere forældelsestid ville Henrik Qvortrup gå fri, og det er stadig hans forsvarers hovedlinje.

Journalisten har tidligere beskrevet vidnerne, der tæller en række tidligere kolleger på Se og Hør samt tre af de kendte, som blev udsat for overvågning.

Opdateret klokken 15.28: Udtalelser fra Lise Bondesen tilføjet.

Rettet klokken 17.55: Journalisten havde glemt Ken B Rasmussen ved en opremsning af de øvrige tiltalte.
Rettet klokken 20.30: Journalisten havde et sted skrevet “120 dage” hvor der skulle stå “120 timer”. Vi beklager fejlen.