Magtmisbrugt

Jeg håber, at nogle andre ved magten i DJ forstår begreber som magtmisbrug og kildebeskyttelse noget bedre end Lars Werge og Poul Madsen, for den sags skyld."

Jeg håber, at nogle andre ved magten i DJ forstår begreber som magtmisbrug og kildebeskyttelse noget bedre end Lars Werge og Poul Madsen, for den sags skyld."

SKATTESAG. I månedsvis forhandlede Ekstra Bladet med daværende skatteminister Troels Lund Poulsens spindoktor om udlevering af Helle Thorning-Schmidts skattesag. Den tager vi lige igen. En særligt udpeget rådgiver, for hvem der påhviler tavshedspligt nøjagtig som de øvrige medarbejdere i Skatteministeriet, forsøger at videregive dybt fortrolige oplysninger om oppositionens statsministerkandidat.

Historien er klar, og kioskbaskeren er ligetil: Spindoktor lækker Thornings skattesag – efter ordre fra Troels Lund Poulsen?
Ministeren må gå af, en undersøgelseskommission bliver nedsat, og spindoktorernes rolle bliver genstand for megen debat. Men nej.
Ekstra Bladet vælger at kildebeskytte spindoktoren, og i valgkampen laver B.T. så en historie om Helle Thorning-Schmidts skattesag.

Og nu, hvor sagen rent faktisk ender med en undersøgelseskommission og en debat om spindoktorernes rolle – og ministeren måtte som bekendt træde af, da hovedpersonen i skattesagen rent faktisk blev statsminister – vælger Ekstra Bladet at fortælle om deres forhandlinger med Troels Lund Poulsens nærmeste medarbejder. Ifølge chefredaktør Poul Madsen fordi man gerne vil bidrage til, at sagen bliver opklaret, samt at man ikke vil dække over magtmisbrug!

Vi tager den lige en gang til – om ikke andet så for Poul Madsens skyld: Skatteministerens spindoktor tilbyder pressen fortrolige og dybt personlige oplysninger om oppositionens statsministerkandidat.
Det er, kære Poul Madsen, magtmisbrug.

Derfor bekymrer det mig også, at en af Poul Madsens tidligere ansatte har ytret, at spindoktoren fortsat skulle være forblevet under kildebeskyttelse:
»Selve kildebeskyttelsen synes vi ikke, man skal gå på akkord med, heller ikke hvis det er en spindoktor,« siger Lars Werge, næstformand i Dansk Journalistforbund.

Men kildebeskyttelsen har aldrig været og skal aldrig være tiltænkt regeringens "mørke fyrster". Det er det enkelte menneskes våben imod systemet, ikke systemets våben imod det enkelte menneske, som politisk kommentator Niels Krause-Kjær har formuleret det i denne sag.

Jeg håber, at nogle andre ved magten i DJ forstår begreber som magtmisbrug og kildebeskyttelse noget bedre end Lars Werge og Poul Madsen, for den sags skyld.
Og var jeg den eneste, der håbede og troede, at medierne havde lært noget af Lækagesagen!?
I stedet finder jeg så ud af, at en journalist fra Ekstra Bladet sidder og forhandler med en spindoktor om udlevering af personlige og fortrolige papirer – ikke hemmeligt, klassificerede politiske dokumenter, hvor der måske kunne være et samfundsanliggende, som berettigede til dette, hvis ikke det var, fordi at spindoktoren rent faktisk repræsenterede magten.

Set i lyset af Ekstra Bladets forhandlinger med en af regeringens spindoktorer samt avisens dække over magtmisbrug kunne det være interessant at få pressens minister på banen. Medierne trænger til en opsang og en forståelse af, hvad magtmisbrug er, og hvordan vi som medier skal bruge vores magt til at afdække dette. Hun ved rent faktisk, hvordan det føles at blive udsat for magtmisbrug!

0 Kommentarer