Kvinfo-direktør blev til ”Heunickes hustru” i rubrik

Den nye direktør for ligestillings-videnscenteret Kvinfo blev præsenteret som ”Heunickes hustru” på forsiden af lokalavisen. Den præsentation undrer både direktøren selv og bestyrelseslederen fra Kvinfo. Journalisten bag rubrikken fortæller, at det handler om lokal identifikation

Da Næstved-redaktionen på Sjællandske skulle præsentere nyheden om, at Nina Groes er den nye direktør for videnscenteret for ligestilling, Kvinfo, valgte man følgende rubrik på forsiden:

”Magnus Heunickes hustru skal være direktør for Kvinfo”

Som det fremgår, er Nina Groes gift med Næstveds lokale folketingsmedlem Magnus Heunicke, der er politisk ordfører for Socialdemokraterne. Bestyrelseslederen for Kvinfo, Dorthe Olander, der har været med til at hyre Nina Groes, undrede sig over rubrikken:

»Men jeg kunne ikke lade være med at trække lidt på smilebåndet, da jeg så rubrikken. Nina Groes er valgt, fordi hun er dygtig og har de rigtige kvalifikationer, og ikke fordi hun er sin mands hustru. Det omvendte havde også været lidt pudsigt her i 2014,« siger Dorthe Olander.

Hun er ikke den eneste, der har lagt mærke til rubrikken. Artiklen er blevet delt over 2.000 gange på de sociale medier og er i skrivende stund den 12. mest delte historie i Danmark, ifølge hjemmesiden ’I Like’. Langt størstedelen af dem, der har delt historien på Twitter, påpeger det ironiske i, at en ny direktør for et videnscenter for ligestilling bliver fremstillet som en andens hustru. En af dem er den nye direktør selv:

Journalist Ulrik Bachmann har skrevet artiklen og var med til at vælge forsiderubrikken, som går igen på nettet. Han forklarer, at overskriften er valgt, fordi borgerne i Næstved ved, hvem Magnus Heunicke er, og derfor er det ham, man sælger avisens forside på:

»Hvis du går ned på torvet i Næstved og spørger folk, hvem Nina Groes er, så er der ikke en kæft, der ved det. Men hvis du spørger, om de ved, hvem Magnus Heunickes kone er, så vil de sige: ’Ja, hende har vi set’,« siger Ulrik Bachmann, der forsikrer, at det intet har at gøre med en ligestillingsdiskussion:

»Vi ville skrive det samme, hvis det var den modsatte vej. Inde i selve avisen skriver vi også ’Næstved-kvinde’, men enhver journalist, der stod i samme situation, ville også gøre det samme, hvis de skulle sælge aviser i Næstved,« siger Ulrik Bachmann.

Han mener ikke, at ordet hustru er gammeldags – tværtimod påpeger han, at kone er meget mere bondsk. Han giver heller ikke meget for, at Nina Groes selv har været direktør i Væksthus Sjælland, der ligger i nærheden af Næstved, som Dorthe Olander påpeger.

»Der har hun ikke gjort sig særlig bemærket. Hvis vi havde skrevet hendes navn på forsiden, havde vi ikke solgt særlig mange eksemplarer,« fortæller Ulrik Bachmann.

17 Kommentarer

Rasmus Staghøj
17. JANUAR 2014
I sportens verden får vi
I sportens verden får vi skæld ud, hvis vi kalder Rory McIlroy for Caroline Wozniackis kæreste i en rubrik. Men her handler det ikke om kønsdiskrimination, forstår man.
Jonas Erland Jakobsen
16. JANUAR 2014
Uh, de gør det også på BT.
Uh, de gør det også på BT. Det kan ikke passe, at man skal forskelsbehandles, bare fordi man ikke er direktør i en kvindetænketank. Ergo må denne historie være præcis lige så slem:
http://www.bt.dk/kvinder.bt.dk/jes-dorphs-kone-det-er-barnligt-men
Leny Malacinski
16. JANUAR 2014
Her er endnu et eksempel på
Her er endnu et eksempel på galloperende u-ligestilling. Get real. Alt handler ikke om køn. Det handler om, at folk ikke klikker på noget eller nogen, de ikke kender.
http://politiken.dk/udland/ECE2160379/helle-thornings-mand-vil-vaere-politiker/
Jens Yde
15. JANUAR 2014
"Journalisten" og
"Journalisten" og journalisterne har som hobby at holde stillingsbetegnelsen "journalist" ude af offentligheden.

Kun takket være internettet er jeg i dag blevet klar over, at den fra landsmedierne kendte Magnus Heunicke, søn af Inger Heunicke, er uddannet journalist fra Journalisthøjskolen og har arbejdet for Danmarks Radio.

Man aner, at der er noget med hans kone, og det er der sådan set også. Nina Groes er uddannet cand.scient.adm. fra RUC og barnebarn af det københavnske cand.polit.-par Lis og Ebbe Groes, der fik ni børn i løbet af 14 år.


Susanne Sayers
15. JANUAR 2014
Det er umiddelbart lidt
Det er umiddelbart lidt pudsigt og kejtet, at netop den ny direktør for Kvinfo skal markedsføres i kraft af sin mand. Men altså - som andre har skrevet: Lokalt giver det god mening. Det er helt legalt at tænke på, hvad der sælger forsiden og historien bedst, og det er ikke, at folk tænker 'hvem' og 'hvorfor skal det interessere mig'? Det vigtigste er, at de bagefter tænker 'aha!' og nu ved, hvem Nina Groes er. Måske bliver overskriften en dag, at 'Nina Groes' mand ny direktør for Arbejdernes Landsbank' ...

Flere