Kreds 4 åbner for smallere bestyrelser

En flok østjyske journalister i et trangt mødelokale besluttede torsdag at ændre vedtægterne i Kreds 4, så bestyrelsen fremover ikke behøver at bestå af syv medlemmer. Og så var de ikke ubetinget tilfredse med en videohilsen fra forbundets formandspar (Opdateret kl. 20.54 med kommentar fra næstformand i DJ, på Journalistens opfordring)

”Det er da et mindre lokale, end vi plejer at være i,” siger en af de fremmødte.

Kreds 4’s generalforsamling er i år rykket til DJ’s nye lokaler på Åboulevarden midt i Aarhus. Psykologiforeningen har åbenbart booket mødelokalet ved siden af, så det rum, generalforsamlingen finder sted i, er mindre end forventet, og folk rykker sammen.

Fire rækker af borde med stole er stillet op som i et klasselokale, og for enden står et sidste bord, hvor stolene vender den anden vej som ved et kateder. Her sidder bestyrelsen.

En fotosekvens, der indledes med fanfare og det ikoniske bjerg og cirklen af stjerner fra Paramount Pictures (hvor firmanavnet er udskiftet med KREDS 4), glider hen over lærredet bag dem. Billedshowet dokumenterer nogle af det seneste års arrangementer.

Det er torsdag eftermiddag, og omkring 30 medlemmer er mødt op. I skåle på bordene er der chips og nødder i mange afskygninger, og der er stillet dåseøl, sodavand og rødvin frem. Umiddelbart er der størst afsætning på jordnødderne og rødvinen.

Flertallet af de fremmødte er sølvhårede mænd. Her er også både kvinder og unge – men de fleste er mænd i deres bedste alder.

Dynamisk bestyrelse

Iført læderjakke, kanvastøj og bælte med lommekniv kalder dirigent Tage Clausen forsamlingen ”lovligt indkaldt” og giver ordet til formand Helle Veel Høygaard, der trådte til sidste år.

”Da det er min første beretning, har jeg lidt støttepapir med,” indleder hun og finder nogle A4-papirer frem.

Hun har briller og sort pagehår.

”Jeg er stolt af at stå i spidsen for en dynamisk bestyrelse og kreds,” siger hun og tilføjer, at hun opfatter kredsen som en slags medarbejderforening, og at den især spiller en rolle for de medlemmer, der arbejder solo eller på mindre arbejdspladser.

Kredsens sociale arrangementer er i høj grad et spørgsmål om netværk, siger hun, hvilket blev understreget, da den traditionsrige julefrokost på Gyngen i Mejlgade sidste år blev genoptaget efter et eksperiment med ”alternativ julefrokost”, hvor det faglige var i højsædet.

Denne gang måtte de oprette en venteliste, for de 50 pladser blev revet væk.

Megatrends, der rykker

Dernæst gennemgår Helle Veel Høygaard årets arrangementer. Blandt meget andet har DR’s journalist Anders Agger været forbi for at ”fortælle og fortælle”, og der har været et arrangement med to debatterende chefredaktører.

”Hvem var de to?” spørger en i salen.

”Åh, det er et år siden. Jeg kan dårligt huske det,” siger formanden.

Bestyrelsen taler frem og tilbage og konkluderer, at det vistnok var Jacob Nybroe og Troels Mylenberg. Der har også været arrangementer som ”Få styr på medietrends, der rykker” og ”Visuelle webtrends”, og kredsens medlemmer kan i år blandt andet se frem til rundvisning i Gellerup, et arrangement med Cavling-vinderne Camilla Stockmann og Janus Køster-Rasmussen, et om persondataforordningen, hvis skærpede krav træder i kraft i maj, og et om muslimer i danske medier ved Deniz Serinci.

Videohilsen fra København

Flere og flere medlemmer ankommer til det lille lokale, og en kvinde sætter sig på gulvet. Vi er nu cirka 35. Udenfor er der frost og sne, så folk er varmt klædt på, selv om lokalets temperatur bare stiger og stiger.

Formandens beretning godkendes, og dirigenten fortæller, at der nu vil komme en videohilsen fra DJ’s formandskab, som desværre ikke har kunnet møde op.

”Opdraget var en hilsen på tre-fem minutter i underholdende stil,” siger en i bestyrelsen og smiler. ”Det har de ikke helt overholdt.”

Så toner formand Lars Werge og næstformand Tine Johansen frem på en video fra et blåmalet kontor et sted i Danmark. Det er svært at høre, hvad de siger, for klippet er tilsyneladende optaget med en telefon uden mikrofoner. De taler løst og fast og i godt 14 minutter om bl.a. risikoen for storkonflikt, Berlingskes store sparerunde, ny praktikantaftale, fremtidens medieforandringer, Fagligt Forum, pressefriheden i udlandet, de igangværende medieforligsforhandlinger, offentlighedsloven.

”God debatlyst, god generalforsamling,” siger de endelig.

En omgang hakkelse

”Tak,” lyder det lidt spredt.

”Det var åbenbart ikke nogen tv-journalister til stede i forbundet den dag,” siger en, og de fleste griner.

Kurt Simonsen rejser sig og siger, at han på bestyrelsens vegne gerne vil sige undskyld for ”sådan en gang hakkelse”:

”Jeg kender dem begge som gode kolleger fra Ekstra Bladet, og dengang kunne de altså godt finde ud af at vinkle. Men når vi beder dem om at sende tre-fem minutter, og de så kommer med sådan en gang uvinklet, rodet hakkelse … Det er under al kritik.”

Der opstår lidt akavet stilhed.

En spørger, om klippet ikke kan blive lagt ud på hjemmesiden, så man i det mindste vil kunne høre det med hovedtelefoner på.  

Søvnig referent

Kurt Simonsen, der også er kasserer, bliver stående for at gennemgå regnskabet. Der er brugt flere penge på faglig aktivitet og medlemsmøder, beretter han.

”Hvor vi sidste år sparede 86.000 kroner op, er det i år lykkedes os at brænde 20.000 af. Og det er vi stolte af.”

Da han har gennemgået side 8 af 10, tror dirigent Tage Clausen, at regnskabet er slut og springer op.

”Åh undskyld,” siger han. ”Væk mig, når du er færdig.”

Da han er det, godkender forsamlingen regnskabet til applaus.

Efter en lille pause har bestyrelsen tre forslag.

Vedtægtsændringer

I 2011 ændrede kredsen vedtægterne, så der ikke længere var krav om mindst ni bestyrelsesmedlemmer, men kun syv. Dengang var det næsten umuligt at vælge så mange, fortæller Kurt Simonsen.

”Nu er vi i den situation, at det tit er vanskeligt bare at vælge syv. Man kan ikke lave vedtægterne om på en generalforsamling – det kræver et års varsel – så for at udøve rettidig omhu vil vi tage højde for, at hvis det er umuligt at vælge syv, kan man om et år nøjes med fem eller seks.”

”Kan vi være sikre på, at en bestyrelse på fem kan være lige så effektiv som i dag?” spørger en.

”Alternativet er jo, at der ikke kan nedsættes en bestyrelse,” siger bestyrelsesmedlem Kirsten Lykke Hansen.

”Ja,” supplerer Kurt Simonsen, ”og hellere fem dedikerede end syv, der ikke brænder for det.”

Diskussion af bisætning

Herefter er der en hel del snak om, hvorvidt bisætningen ”afhængigt af hvor mange der ønsker at stille op” skal indgå i vedtægerne eller ej. Generalforsamlingen ender med at stryge den, så formuleringen bliver: ”Kredsbestyrelsen består af syv, minimum fem, medlemmer.”

Videre foreslår bestyrelsen at minimere forbruget af gammeldags breve, så den fremover kan nøjes med at indkalde til generalforsamling pr. mail og ”publicere det på alle mulige platforme”. Det vedtages ved afstemning, at ”årlig generalforsamling indkaldes ved personlig henvendelse og i et af forbundets medier”.

Sidst vedtages det, at en sjettedel af medlemmerne kan indkalde til ekstraordinær generalforsamling med tre ugers varsel.

Formand genvalgt

Helle Veel Høygaard genvælges til applaus og positive tilråb om ”genvalg”.

Hanne Duus, Kurt Simonsen og Kirsten Lykke Hansen fortsætter i bestyrelsen, og derudover vælges Birgitte Krøyer, Zara Leth Grothe og Palle Herløv.

Ole Toldbod, John Hvidlykke og Brian Mogensen bliver suppleanter.

Efter et par kommentarer til ”Eventuelt” (et medlem slår et slag for Kaliningrad fremfor Warszawa, hvortil årets studietur ellers er planlagt, og en anden henleder opmærksomheden på et ønske fra Dansk Blindesamfund om, at alle medier, der får mediestøtte, skal gøres tilgængelige for blinde) takker dirigenten for god ro og orden.

Folk finder overtøjet frem og går i samlet flok mod restauranten Den Rustikke.

Kommentar fra Tine Johansen

Journalisten bad næstformand i Dansk Journalistforbund, Tine Johansen, om at kommentere på kritikken af video-indslaget. I en mail svarer hun:

"Vi er kede af, at vi ikke kunne være til stede på Kreds 4’s generalforsamling, fordi vi begge var til andre generalforsamlinger i DJ-regi. Vi beklager også, at vi ikke kunne leve op til den forventede underholdningsværdi. Næste år vil vi bestræbe os på at være til stede, så I kan fortælle os, når vi bliver trælse at høre på. Forhåbentlig havde I en god generalforsamling på trods af de 14 minutters hakkelse."

Rettet den 2/3 kl. 17:40: I en tidligere udgave af artiklen stod der, at Kurt Simonsen er revisor. Dette er nu rettet, så det fremgår, at han er kasserer.

Opdateret den 2/3 kl. 20.54 med kommentar fra Tine Johansen.

Opdateret den 5/3 kl. 07.53: Nu fremgår det af billedteksten, at John Frølich er leder af Nordisk Journalistcenter.

7 Kommentarer

Thomas Møller Larsen
5. MARTS 2018
Hej John

Hej John

Det er hermed rettet.

Mvh. Thomas / Journalisten
John Frølich
4. MARTS 2018
Hej Rasmus, vil du også
Hej Rasmus, vil du også korrigere billedteksten. Min titel er leder af Nordisk Journalistcenter.
Vh John
Kurt Simonsen
2. MARTS 2018
Nej, det er sgu fint nok,
Nej, det er sgu fint nok, Rasmus. Ganske underholdende og sjovt skrevet :-)
Formandskabet kunne vist lære en del af journalistikkens grund-dyder ved
at komme i praktik på journalisten.dk
Rasmus Elmelund
2. MARTS 2018
Kære Kurt

Kære Kurt
Av ja, tak for rettelsen og beklager forvirringen. Jeg håber ikke, jeg har fået flere ting galt i halsen. :-)
Bedste hilsner,
Rasmus
Thomas Møller Larsen
2. MARTS 2018
Kære Kurt

Kære Kurt

Vi har nu rettet, så det fremgår, at du er kasserer.

Vi beklager fejlen.

Mvh. Thomas, Journalisten

Flere