Kasper var til Panikdag – roser nyt system trods kaos

Journaliststuderende Kasper Bøgsted Kristensen foretrækker det nye digitale praktiksystem frem for den traditionelle Panikdag, selvom systemet i går gik i hårdknude. Han har prøvet begge dele: ”Der var ingen, der græd denne gang. Det var der sidste gang”
  • Foto: Stephanie Simcox
    Kasper Bøgsted Kristensen er ny praktikant hos Røde Kors. Han synes, det er "OK", at der var knas med praktiksystemet i går – den gamle udgave af Panikdagen var langt værre, siger han.
08.11.2018 · 12:01

”Jeg har ikke noget problem med det. For jeg synes, at den Panikdag, der traditionelt har været, er langt værre.”

Sådan lyder det fra Kasper Bøgsted Kristensen, studerende ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole – DMJX – da Journalisten spørger, hvad han synes om gårsdagens knas med det nye digitale praktiksystem.

Kasper Bøgsted Kristensen søgte i går, onsdag, praktik for anden gang. Første gang, han søgte, var i foråret, og dengang fik han ikke en praktikplads. I går fik han til gengæld plads hos sin førsteprioritet, Dansk Røde Kors. 

”Vi havde tid til at sætte os ned og trække vejret og se, hvilke praktiksteder der havde valgt os – og så træffe et valg på den baggrund,” siger Kasper Bøgsted Kristensen om gårsdagens forløb.

Koks i systemet

Det nye praktiksystem afløser den tidligere analoge udgave af Store Match Dag – også kaldet Panikdagen. I den gamle version, som senest udspillede sig i foråret, skulle studerende og praktiksteder mødes fysisk på journalisthøjskolen i Aarhus, hvor de fleste samtaler og ansættelser sker på få timer på stedet. Det nye system, som havde premiere i går, onsdag, vokser delvist ud af en kritik af det gamle system, som kritiseres for at være for hektisk.

I går var der lagt op til følgende proces: Først skulle praktikstederne læse ansøgningerne igennem. Klokken 13.30 skulle de i systemet oplyse, hvilke praktikanter der var deres førsteprioritet, og de studerende fik besked på deres skærme. Derefter fik de studerende 10 minutter til at bestemme sig. Efter første runde skulle anden runde i gang.

Men systemet frøs, da første runde gik i gang, fordi serveren havde for lidt hukommelse til opgaven. Nogle studerende kunne ikke trykke ’accepter’, og medierne kunne ikke se de studerendes tilbagemeldinger.

”Det hele var næsten en halv time forsinket,” siger Kasper Bøgsted Kristensen. Politiken og Altinget har oplyst noget tilsvarende til Journalisten.

Har prøvet begge versioner

Men trods problemerne oplevede Kasper Bøgsted Kristensen forløbet som mere roligt end den traditionelle Panikdag, som han altså prøvede i foråret.

”Der var simpelthen så ubehagelig en stemning. Der var flere, der begyndte at græde, fordi der er så mange følelser på spil,” husker han.

”Der er så meget strategi i den gamle Panikdag, som medvirker til, at der er et kæmpe kaos. Jeg gik til den tidligere Panikdag uden at være nervøs. Men lige så snart jeg trådte inden for skolens døre, var jeg et nervevrag. Det var ubehageligt at være inde på skolen,” siger han.

Om de første 10 minutter til gårsdagens digitale Panikdag siger han:

”Der var det meget bedre at sidde foran en computer og vende hele situationen i hovedet, før man skulle tage stilling. Der var ikke nogen, der græd denne gang. Det var der sidste gang. Så det, synes jeg, siger lidt om stemningen.”

Måtte gribe til telefonen

Kasper Bøgsted Kristensen gik dog selv væk fra systemet, da det stod klart for ham, at det ikke fungerede, som det skulle. 

Få minutter efter, at det blev de studerendes tur til at svare medierne, sendte han en sms til Dansk Røde Kors med det budskab, at han ville have deres plads, men at han ikke kunne trykke ’accepter’ i det nye system.

”Jeg blev også kontaktet af et andet medie, der gerne ville have mig, men som jeg måtte afslå,” siger han.

”Det var lidt et kaos, fordi folk ikke kunne trykke ’accepter’, og medierne ikke kunne se, hvem der havde valgt dem,” forklarer han.

Have ikke fået lov til at sms'e

Kasper Bøgsted Kristensen, havde I fået lov af underviserne til at sms’e på det tidspunkt?

”Nej, det gjorde vi bare. Når systemet ikke virkede, så måtte vi tage sagen i egen hånd. Medierne begyndte også at kontakte os. Der var ligesom en dialog mellem os og medierne, fordi folk gerne ville finde ud af, om de havde fået en praktikant. Og jeg ville gerne have, at Røde Kors ikke var i en situation, hvor de troede, jeg havde afslået, og derfor havde valgt en ny.”

Som Journalisten tidligere har beskrevet, gav underviserne på RUC de journaliststuderende lov til at ringe til medierne, umiddelbart efter at det blev deres tur til at svare, mens de DMJX-studerende blev bedt om at vente lidt længere.

Kommentar

09/11/2018 - 08:48

Jesper Olesen

Det er da rigtig godt, at der var positive oplevelser i ansøgerfeltet ved den digitale matchdag (Kaspers beretning her). Dagen var jo på mange måder ellers ret kaotisk for mange af os. Men det bør dog nok huskes i fortællingen og dermed den samlede vurdering, at der jo netop ved onsdagens matchdag var få studerende i forhold til antallet af pladser. Så selv en fysisk matchdag i denne uge havde måske været uden tårer og den store skuffelse sammenlignet med forårets runde. Om et halvt år og næste panikdag - med atter fuldt hold i ansøgerfeltet - er der risiko for, at billedet kan vende igen. Uanset om panikdagen så gennemføres digitalt eller fysisk til den tid.

Seneste jobopslag

Ritzau søger journalist til nyhedsredaktionen

Ritzau
Ansøgningsfrist: 29.11

Kommunikatør søges til Holbæk Kommune

Holbæk Kommune
Ansøgningsfrist: 25.11

Navneredaktør

Mediehuset Herning Folkeblad
Ansøgningsfrist: 23.11

Erfaren formidler til Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse
Ansøgningsfrist: 27.11

Videoproducent til markedsføring af kurser og uddannelser

Teknologisk Institut
Ansøgningsfrist: 21.11

Redaktør for livsstilsindhold til stort dansk brand

BrandMovers
Ansøgningsfrist: 28.11

Medarbejder til kommunikation og markedsføring

Krabbesholm Højskole
Ansøgningsfrist: 07.12

Prorektor for uddannelse og viden ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX)
Ansøgningsfrist: 07.12

Journalist TIL BORNHOLMS TIDENDE

Bornholms Tidende
Ansøgningsfrist: 26.11

Kommunikationsmedarbejder

Unicef Danmark
Ansøgningsfrist: 19.11

Pressechef til Dansk Metal

Dansk Metal
Ansøgningsfrist: 22.11

Er du en rutineret webmaster? Og digital til fingerspidserne?

Vallensbæk Kommune
Ansøgningsfrist: 28.11

Pressekonsulent

3F
Ansøgningsfrist: 22.11

Dygtig og effektiv økonomimedarbejder til Dansk Journalistforbund

Dansk Journalistforbund
Ansøgningsfrist: 04.12

Kommunikationsrådgiver med presseerfaring til HK

HK Danmark
Ansøgningsfrist: 22.11

Journalist

Politiken
Ansøgningsfrist: 19.11

Presse- og videojournalist til ZBC

ZBC
Ansøgningsfrist: 21.11

Webkonsulent til Strategi og Kommunikation

Horsens Kommune
Ansøgningsfrist: 20.11

Pressesekretær til Undervisningsministeriet

Undervisningsministeriet
Ansøgningsfrist: 18.11

Barselsvikar til koordinerende markedsførings- og kommunikationsopgaver

EUC Nordvestsjælland
Ansøgningsfrist: 19.11

Historie-reporter søges

Kristeligt Dagblad
Ansøgningsfrist: 19.11

Er du vores nye forlagsredaktør?

Forlaget Columbus
Ansøgningsfrist: 01.12

Digital marketingspecialist

Kræftens Bekæmpelse
Ansøgningsfrist: 22.11