Ledelsen på Jysk Fynske Medier meldte i marts ud, at der ikke var penge til den lønstigning, som er en del af den nyligt indgåede overenskomst mellem Dansk Journalistforbund og Danske Mediers Arbejdsgiverforening.
Pengene skulle findes et andet sted – enten ved ombudgettering eller ved fyringer. Sparekravet lød på 3,7 millioner kroner årligt, hvilket svarer til 5-7 medarbejdere.
Forhandlingerne mellem ledelsen og tillidsfolk på Jysk Fynske Medier er slut, og pengene er fundet uden fyringer. Det er de lettede over hos Fynske Medier og JydskeVestkysten.
Lene Sarup, tillidsrepræsentant ved Fynske Medier, understreger, at der nu ikke er nogen tvivl om, at overenskomsten gælder på Jysk Fynske Medier.
"Medarbejderne er lettede over, at der ikke er fyringer. De var bange for, at ledelsen ville spare det, overenskomsten kostede, ved at spare mennesker væk,” siger Lene Sarup.
Tillidsrepræsentant ved JydskeVestkysten, Steffen Lilmoës, er også lettet. Han mener ikke, at der er noget ved forhandlingens resultat at være kritisk over.
”Det, der bliver sparet væk, kan jeg sagtens undvære. Men jeg vil ikke sige, at vi er glade, for vi skulle aldrig have været i den situation. Men det er dejligt, at det er ude af verden nu, og at man kommer ud af det uden fyringer,” siger Steffen Lilmoës.
Fokus på flerfunktionalitet
Lønnen stiger nu med 1,2 procent om året over de næste tre år. Ledelsen har udmeldt, at de ansattes kompetencer til gengæld skal favne bredere.
”Vi vil sætte ekstra fart på udviklingen af vores flerfunktionalitet for at fremtidssikre os bedst muligt," siger adm. chefredaktør ved Jysk Fynske Medier, Peter Orry, til Mediawatch
Den linje er Lene Sarup positivt stemt over for. Hun er ikke bange for, at ressourcerne til den nødvendige uddannelse til det vil gå ud over det redaktionelle område.
"Jeg ved, at ledelsen er meget indstillet på, at folk skal efteruddanne sig. Der er både penge og vilje til det, så jeg er ikke nervøs for, at det kommer til at koste noget, vi bliver kede af,” siger Lene Sarup.
Freelancer-besparelser
Besparelserne har Jysk Fynske Medier fundet ved at kigge bredt på budgettet.
"Det er bl.a. freelanceindkøb, transportomkostninger og overskydende penge på efteruddannelsesbudgettet, vi har kigget på," siger Peter Orry, til Mediawatch.
I september skar Jysk Fynske Medier også på freelanceudgifterne. Dengang lød beløbet på 918.000 kroner. Hvor stort beløbet er nu, har koncernen ikke udmeldt.
”Lige nu forhandler jeg som tillidsmand for mine kolleger, men jeg er ked af, at det går ud over freelancere,” siger Lene Sarup.
Ser lyst på fremtiden
Under sparerunden i september blev 67 stillinger – heraf 65 redaktionelle stillinger – hos Jysk Fynske Medier nedlagt. Og nu har der altså igen været sparekrav til det redaktionelle område.
Uvisheden det seneste år til trods, er Lene Sarup og Steffen Lilmoës optimistiske i forhold til fremtiden.
Du er ikke bange for at se lignende sparerunder i den nærmeste fremtid?
”Nej, ikke i den nærmeste fremtid. De 67 stillinger, der blev nedlagt sidst, var i høj grad, fordi fusionen har været mere omkostningstung, end man havde regnet med. Det, tror jeg, vi er over nu,” siger Steffen Lilmoës.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Bliver da en lille smule trist over at læse udtalelserne fra medarbejderne på JFM…
“..Medarbejderne er lettede over, at der ikke er fyringer. De var bange for, at ledelsen ville spare det, overenskomsten kostede, ved at spare mennesker væk”
Endnu mere trist med “…Det, der bliver sparet væk, kan jeg sagtens undvære…”!
Det er vel netop mennesker der bliver sparet væk, når det blandt andet går ud over indkøb af freelancearbejde…