
Carl Redhead/Ritzau Scanpix
Medarbejderne i Jysk Fynske Medier er efterhånden vant til at skulle vente bekymrede ved telefonen i forbindelse med fyringsrunder.
Således har mediekoncernen været igennem talrige fyringsrunder, siden den blev skabt i 2015 efter en fusion, hvor Fynske Medier, Syddanske Medier og Jyske Medier blev til det store mediehus med navnet Jysk Fynske Medier.
I dag er det blevet meldt ud, at Jysk Fynske Medier skal spare det, der svarer til 100 stillinger. Dermed tager koncernen endnu et dyk efter de glade dage i 2015, hvor det ved fusionen hed sig, at det var ’en festdag for journalistikken’. Dengang var der cirka 500 redaktionelle medarbejdere i mediekoncernen.
Juni 2016
Koncernen havde eksisteret i omkring et år, da den første store sparerunde blev sat i gang. I 2016 skulle der findes 140 mio. kroner i besparelser. 6 mio. kr. af dem skulle findes på det redaktionelle område.
Jysk Fynske Medier fyrede i denne runde syv medarbejdere og nedlagde 65 redaktionelle stillinger i huset.
April 2017
Allerede året efter skulle der spares igen.
Målet var 3,7 mio. kr. årligt, som blev fundet ved at skære i udgifter til transport, freelancebudgetter og efteruddannelse, og man slap derfor for fyringer.
September 2017
Men senere på året 2017 kunne Jysk Fynske Medier ikke undgå fyringer, og denne gang var det fotografernes tur. I alt skulle der findes fem mio. kr. på fotoredaktionen.
December 2017
Et par måneder senere, i december 2017, fik medarbejderne igen besked om, at der skulle spares. Meldingen fra ledelsen var, at der skulle afskediges seks medarbejdere, men det endte med en aftale, hvor en række medarbejdere gik på pension og efterløn før tid, og fire medarbejdere gik ned i tid.
Juni 2018
I juni 2018 blev endnu en stor sparerunde meldt ud. Denne gang skulle der findes 90 millioner kroner. Det betød, at fem redaktionelle medarbejdere blev fyret, mens otte fik en frivillig fratrædelse.
Oktober 2019
I efteråret 2019 meldte ledelsen endnu en voldsom sparerunde ud. Denne gang skulle der nedlægges 52 redaktionelle stillinger.
Fyringsrunden ramte især fotograferne hårdt, hvor 15 af koncernens 25 fotografstillinger blev nedlagt.
Maj 2020
Kort efter Jysk Fynske Mediers overtagelse af Helsingør Dagblad bliver det nye medlem af koncernen beskåret. To ud af 14 redaktionelle ansatte bliver fyret på Helsingør Dagblad. Samtidig er to faste freelancere i redigerende roller opsagt, og fire ansatte i salg, administration og distribution er blevet fyret. Ligeledes er redigeringen og opsætningen af avisen blevet overført til Jysk Fynske Mediers printcentral i Esbjerg.
Det samme skete i Hovedstadens Mediehus, som i samme ombæring blev overtaget af Jysk Fynske Medier. Hovedstadens Mediehus står bag ugeaviser som Frederiksberg Bladet, Amager Bladet og Østerbro Avis, hvor to journalister blev fyret.
Juni 2020
Medarbejderne på Jysk Fynske Medier har i dag fået at vide, at der skal findes besparelser svarende til cirka 100 medarbejdere.
Den store sparerunde skyldes først og fremmest coronakrisen, lyder forklaringen fra ledelsen.
Rettelse: Artiklens rubrik er ændret fra syv til otte sparerunder, da vi har tilføjet sparerunden på Helsingør Dagblad, som Jysk Fynske Medier overtog i maj 2020.
5