Fotochef om nye besparelser hos Jysk Fynske: ”Uendeligt trist”

Jysk Fynske Medier skal spare fem mio. kr. på fotoområdet. Det vil koste afskedigelser. Tillidsmand er forbløffet, og fotochefen kalder det trist. De har svært ved at se, hvordan mediehuset kan klare sig med færre fotografer. Chefredaktør: ”Alle mennesker går i dag rundt med en mobiltelefon”

”Smadderærgerligt” og ”uendeligt trist”.

Sådan lyder to af reaktionerne fra tillidsfolk og fotochefer i Jysk Fynske Medier, efter at ledelsen i dag har meldt ud, at mediehuset fremover skal have færre professionelle fotografer ansat. I alt lægger ledelsen op til at sænke udgifterne til faste fotografer med fem millioner kroner, skriver Mediawatch.  

Dagens udmelding kommer bag på Per Schultz-Knudsen, der er tillidsmand for de i alt 36 fotografer i Jysk Fynske Medier og navneredaktør på Randers Amtsavis.

”Jeg er overrasket over, at vi nu igen skal i gang med at drøfte afskedigelser. Og jeg er forbløffet over, at man mener, at vi kan klare os med færre fotografer, end vi har i øjeblikket,” siger han til Journalisten.

Han bakkes op af Lene Sarup fra Fyens Stiftstidende, der også er tillidsrepræsentant i Jysk Fynske Medier.

”Det er smadderærgerligt, at vores økonomi ikke er bedre, så vi kan beholde alle fotograferne,” siger hun.

Også fotochef ved JydskeVestkysten Ulrik Petersen er ked af dagens udmelding fra ledelsen.

”Det er uendeligt trist,” siger han til Journalisten.

Vil prioritere bogstaver frem for billeder

I en mail til alle Jysk Fynske Mediers redaktioner skriver ledelsen, at mediehuset vil prioritere bogstaver frem for billeder.

”Fordi det i dag er muligt, er det en rigtig beslutning for fremtiden at bruge færre ressourcer på fastansatte fotografer, så vi, for at udtrykke det helt konkret, kan prioritere bogstaver frem for billeder med vores egne medarbejdere.”

Over for Journalisten uddyber chefredaktør Peter Orry:

"Det er ikke et udtryk for, at vi ikke længere værdsætter det professionelle pressefotografi. Vi vil stadig have Danmarks suverænt største fotoredaktion tilbage,” siger han.

Peter Orry bekræfter, at fyringer ikke kan undgås, og fortæller, at hele beløbet på de fem mio. kr. skal findes via afskedigelser. Han vil ikke fortælle, hvor mange stillinger der er tale om.

"Jeg vil ikke låse mig fast på noget i den proces, vi nu skal have med vores tillidsfolk. Men de fleste mennesker i branchen kender nogenlunde gennemsnitslønningerne, og så kan man dividere," siger han.

Allerede problemer med fotodækningen 

Fotochef Ulrik Pedersen ved endnu ikke, hvordan de fem millioner kroner skal findes. Til spørgsmålet om, hvordan de fremover skal klare arbejdet med endnu færre hænder, svarer han:

”Det har jeg ikke et kvalificeret bud på.”

Det har fotografernes tillidsmand, Per Schultz-Knudsen, heller ikke:

”Og da slet ikke, når en af fotocheferne heller ikke har. Jeg ved, at der har været store problemer med at få det til at hænge sammen her i sommerferieperioden. Fotografer har måttet køre fra Horsens til Holstebro og så videre til Viborg for at løse fotoopgaver. Nu risikerer vi, at det bliver endnu værre,” siger han.

Han har indkaldt samtlige fotografer i koncernen til møde onsdag eftermiddag, hvor de skal drøfte dagens udmelding fra ledelsen.

Journalisterne tager flere og bedre billeder

Da fotografstaben på Jysk Fynske Medier sidste år blev skåret med 10 stillinger, sagde fotochef Ulrik Pedersen til Journalisten, at journalisterne skulle overtage nogle af opgaverne. For fotograferne kunne ikke løbe stærkere.

Den strategi fortsætter, siger chefredaktør Peter Orry til Journalisten:

"Alle mennesker går i dag rundt med en mobiltelefon, der kan tage billeder, og der er masser af fotografer derude, som tager billeder i høj kvalitet, man kan købe sig til. Derudover har vi fotograferende journalister, der i stadig stigende grad tager billeder. Og de tager bedre og bedre billeder, fordi vi satser så meget på at uddanne dem til det," siger han.

Kan journalisterne gå hen og kunne løse de sværere opgaver også?

"Det skal jeg ikke kunne afvise. Vi tror ikke på, at vi skal have så mange specialister i fremtiden, men rigtig mange generalister og så specialister til det, der kræver noget særligt. Det kan være den store bærende søndagshistorie, det store portræt og sportsopgaver,” siger Peter Orry.

I september sidste år blev fotostaben skåret med 20 procent. Er det slut med nedskæringer på fotoområdet nu?

"Jeg har været for længe i den her branche til at udstede garantier. Det, jeg kan sige, er, at det er den tilpasning af vores organisation, som vi lige nu og her ser som den rigtige," siger han.

Billeder er gode til at fange læsernes opmærksomhed 

Heller ikke fotografernes tillidsmand, Per Schultz-Knudsen, tør tro på, at besparelserne på fotoområdet er afsluttet nu.

”Nu siger erfaringen mig jo, at vi aldrig bliver færdige på det her område. Men jeg havde håbet, at der ville gå noget længere tid end en sommerferieperiode, før vi skulle til det igen,” siger han og henviser til, at der før sommer blev nedlagt 13 stillinger i Jysk Fynske Medier.

Ledelsen argumenterer med, at mange andre end professionelle fotografer kan tage billeder i dag, og at det derfor er et oplagt sted at spare. Kan de ikke have ret i det?

”De har ret på den måde, at det er meget nemmere, end det var for 5-10 år siden at få fat i billeder fra amatørfotografer. Spørgsmålet er så, om man vil nøjes med den kvalitet. Jeg kan ikke forestille mig, at de vil tilbage til, hvordan aviser så ud for 100 år siden, hvor der stort set ikke var et eneste billede. Alle ved jo, at billeder er gode til at fange folks opmærksomhed og få dem til at læse artiklerne,” siger Per Schultz-Knudsen.

Sammen med de øvrige tillidsfolk indleder han nu en 14 dages forhandlingsperiode om besparelserne. 

11 Kommentarer

Thomas Emil Sørensen
17. AUGUST 2017
Håbløst. Helt igennem håbløst
Håbløst. Helt igennem håbløst. Hvorfor skal fotografer sættes i en restriktiv boks, hvor den eneste kompetence der besiddes er fotografi?
Jeg vil gerne se journalister og amatører kæmpe med lysforholdene når det er -2 grader, mørkt og motivet bevæger sig hele tiden.
Jeg vil også gerne se dem lave en hurtig og lækker redigering - for det er alt sammen nemt. Det kan man efteruddannes til.
Det lyder meget nemmere end bare at lade fotografen ytre sig med bogstaver.
Jesper Gisli
17. AUGUST 2017
Jamen dog, Allan Andersen ...
Jamen dog, Allan Andersen ... så kom du lige forbi hér for at miskreditere Ugeposten - igen, igen, igen...
Jeg ved ikke hvad det er du har så meget i mod Ugeposten / Politikens Lokalaviser siden du konstant er så negativt fokuseret på os. Gammelt nag? Bitterhed? Misundelse?
Allan, hvis du passer din politiradio, så passer jeg Ugeposten.
Ses.
Poul Madsen
17. AUGUST 2017
Det er beklageligt at høre,
Det er beklageligt at høre, at der nu igen skal fyres blandt gode og hårdtarbejdende kollegaer. Men fotojournalistens rolle og virke skal gentænkes, hvis faget skal have en fremtid. En visuel journalist skal idag kunne beherske fotografi, videooptagelse, redigering, storytelling, SoMe og artikelskrivning på et meget højt plan, hvis vedkommende skal kunne begå sig herude på freelancemarkedet. På aviserne har man simpelthen ikke været gode nok til at efteruddanne fotograferne. Istedet har man låst dem fast i deres klassiske roller. Dansk pressefotografi har været - og er stadig - i verdensklasse. Men den moderne fotojournalist skal kunne andet end at være fotograf. Den moderne fotojournalist skal være en visuelt drevet blæksprutte som kan sættes ind på forskellige pladser alt efter dagens redaktionelle behov og nyhedsudvikling. Det betyder, at der skal prioriteres langt hårdere i de opgaver der skal fotodækkes. Til gengæld kan det så skabe plads for videoreportager/docs, gramming, livestreaming på events eller noget helt fjerde - i den kvalitet vi alle fortjener. De unge kommer jo ikke til at abonnere på avis. Det løb er kørt for længst!
Villy Elmer Madsen
15. AUGUST 2017
Det er så trist for vores fag
Det er så trist for vores fag !! Skal jeg holde en avis så skal der ordentlige billeder i..

Ikke dårligt belyste læserbilleder !


Teddy Gehrke
15. AUGUST 2017
Det er ærgerligt, at man
Det er ærgerligt, at man endnu engang slækker på kvaliteten. Men det største blodbad venter forude - når politikerne afskaffer licensen og sætter TV2 til salg

Flere