Det var med en udtalt ydmyghed, at journalist Jesper Tynell tog imod Dansk Journalistforbunds (DJ) Carsten Nielsen-legat søndag aften.
”Man bliver sateme taknemmelig, når ens fineste kolleger synes, man gør sit arbejde ordentligt.”
”Jeg gør jo bare mit arbejde,” sagde Jesper Tynell fra podiet på hotel Scandic Sluseholmen i Sydhavnen, København.
Kåringen skete til arrangementet Fagligt Forum, hvor godt 280 delegerede fra DJ var samlet.
Tynell har siden 2003 været ansat på 'P1 Orientering' og er kendt for sin graverjournalistik. Han vandt også Cavling-prisen i 2010. Men i stedet for at fremhæve egne bedrifter rettede han søndag opmærksomheden mod sine arbejdsbetingelser.
”Jeg er et af de få medlemmer, der har det kæmpe privilegium at være ansat som fagmedarbejder,” sagde han.
”DJ's fineste faglige hæder”
Det var DJ-formand Lars Werge, der stod for kåringen. Og han lagde til gengæld ikke bånd på sig selv.
”Den her pris er udtryk for DJ’s fineste faglige hæder til en kollega,” sagde han.
Carsten Nielsen-legatet går til DJ-medlemmer, der ”med udtryksmæssig gennemslagskraft har præget samfunds- og kulturdebatten, eller som har markeret sig ved en særlig faglig indsats”, kan man læse af fundatsen.
Og Lars Werge fortalte, at ”det er legatkomitéens opfattelse, at Jesper Tynell lever op til formålet med Carsten Nielsen-legatet i enhver forstand af beskrivelsen. Han har markeret sig ved en særlig faglig indsats i forhold til offentlighedsloven, og han er en tydelig og markant stemme i samfundsdebatten”.
Werge pointerede også, at Tynell arbejder ”fagligt, grundigt og over det lange stræk”.
Minister-fusk og tibetanske flag
Da Jesper Tynell vandt Cavling-prisen i 2010, var det for afsløringer af lovbrud i Beskæftigelsesministeriet. Og dét var også et af de projekter, Lars Werge fremhævede under søndagens kåring.
Werge fremhævede også Tynells bog 'Mørkelygten', der afdækker politisk spin i embedsværket.
”'Mørkelygten' bør være pligtlæsning for både journalister og politikere in spe,” sagde Lars Werge.
Og så fremhævede han Tynells nylige arbejde omkring den såkaldte Tibet-kommission.
Under et statsbesøg fra Kina i 2012 fjernede danske betjente tibetanske flag fra gaderne: Dem skulle de kinesiske statsfolk ikke se.
En Tibet-kommission blev nedsat for at finde ud af, hvem der gav ordren til at fjerne flagene. Men det var ikke muligt for kommissionen at nå til bunds i sagen. Og dét var der gode grunde til.
'P1 Orientering' afslørede, med Jesper Tynell i spidsen, at politiets øverste chefer fik slettet deres mailkonti, inden Tibet-kommissionens arbejde startede. Og senere afslørede 'P1 Orientering', at kommissionen også manglede adgang til en række centrale ministres og embedsmænds mails.
”Vi kan jo ikke rigtig komme til bunds, når vi ikke ser deres mail-korrespondance,” forklarede Tibet-kommissionens formand, Tuk Bagger, til 'P1 Orientering'.
Mere fokuserede journalister
Jesper Tynells succes bygger altså på langvarige research-forløb. Og forudsætningen for dét er, at man har tid til at fokusere, pointerede Tynell fra podiet.
”Hvis jeg skal fremhæve én ting, jeg selv har været glad for i mit liv, og som jeg bare kan håbe på, at mit forbund kan fremme for gode kolleger, så er noget af det vigtigste, der gør, at jeg har været i stand til at gøre mit arbejde på en hæderlig måde – det meste af tiden i hvert fald – at jeg har været fritaget for at skulle vide noget om rigtig mange ting,” sagde han.
”Jeg har ikke haft et job som de fleste, der kan risikere at skulle dække folkeskolen i dag og Mellemøsten i morgen og tale til én million lyttere om noget, man ikke anede noget om, da man stod op i morges. Jeg er et af de få medlemmer, der har det kæmpe privilegium at være ansat som fagmedarbejder og at få lov til at være ganske ensporet og specialiseret og have en viden om noget.”
”Hvis jeg skulle ønske, at én ting blev mere udbredt, så var det, at flere journalister blev ansat som fagmedarbejdere og i højere grad kunne lægge arm med den hær af kommunikationsmedarbejdere, der er på den anden side – på den anden side af salen her,” sagde Tynell.
Kommentaren blev prompte mødt af latter og klapsalver fra salen, hvor godt 280 delegerede fra Dansk Journalistforbund var samlet, heriblandt kommunikatører.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.