Helle Bygum dybt rørt over Carsten Nielsen-legatet

"Med solidariteten og indignationen som varemærke gennem tre årtier, får du prisen." Sådan lød det, da Helle Byrum for et øjeblik siden modtog Carsten Nielsen-legatet af DJ's formand. (opdateret)

"Med solidariteten og indignationen som varemærke gennem tre årtier, får du prisen." Sådan lød det, da Helle Byrum for et øjeblik siden modtog Carsten Nielsen-legatet af DJ's formand. (opdateret)

Og en særdeles dybt rørt Helle Bygum kvitterede:

"Det er den største og den flotteste og den smukkeste pris af alle priser. Tusind tak," lød det fra DR's mangeårige tillidsrepræsentant på TV-Avisen, da hun foran alle de forsamlede til DJ's delegeretmøde modtog det prestigefyldte legat.

Og hun fortsatte:

"Må jeg så sige, når vi snakker fremtid og struktur så er det rigtigt, det i snakker om, at YouTube ikke var opfundet for 5 år siden. Men jeg synes nu, mit forbund skal tænke på at passe på sine medlemmer. Og så sikre nogle ordentlige overenskomster, så det ikke går hen og bliver et dårligt betalt forbund, som det var for 40 år siden, da jeg begyndte. Sørg for ordentlige overenskomster. Det er det et forbund skal være der for. Det har det været for mig. TAK ALLE SAMMEN," sagde en næsten grædefærdig Helle Bygum, som blev hyldet med stående klapsalver fra de godt 350 delegerede i Nyborg.

Selve prisen består af en bronzeskulptur skabt af billedhuggeren Jørgen Haugen Sørensen samt en check på 20.000 kroner. Men nok så vigtigt var det kollegiale skulderklap fra Journalistforbundet og dets formand, som betegnede Helle Bygum som "en oplagt kandidat til Carsten Nielsen-legatet" fordi indignationen og solidariteten har været en ledetråd igennem hele Helle Byrums karriere og virke:

Eller som det blev forklaret af Mogens Blicher Bjerregård, da han endnu ikke havde røbet navnet på dette års modtager af legatet:

"Prismodtageren har en særlig evne til at være vedholdende og kan alene med sin høje, bestemte røst gøre enhver på den modsatte side af bordet usikker på, hvad han eller hun har gang i. Men stemmelejet gør det ikke alene, for indholdet er afgørende, og det ved vores prismodtager alt om. Det har ofte bragt første point hjem i en forhandling, og er man først foran på point, er det som bekendt noget lettere at hente gevinsten hjem i næste omgang."

Videre blev det blandt andet fremhævet, hvordan hun aldrig har lagt skjul på de urimeligheder, der har ligget til grund for de sager, hun er gået ind i. Men også at hun evner både at være holdspiller og individualist.

Og så fremhævede Mogens Blicher Bjerregård en par af højdepunkterne i Helle Bygums karriere: 

  • Kreds 1 og Berlingske, Helle tog en ordentlig tørn i Kreds 1's bestyrelse, mens hun var ansat i det, der dengang hed det Berlingske hus, hvor du også var tillidsrepræsentant. 
  • TV-Avisen, Tillidsrepræsentant gennem så lang tid, at det vist nok kom til at stå både i Journalistgruppens vedtægter og i DR's værdigrundlag, at Helle er tillidsrepræsentant – og ja så meget, at du i dag er æresmedlem af Journalistgruppen i DR.
  • Journalistgruppen i DR, bestyrelsesmedlem og næstformand med både den loyalitet, man overhovedet kan forlang, og så med al den sparringskraft, enhver formand har brug for.
  • Ypperste form for solidaritet. For hvad var det lige, Helle gjorde. Jo, da hun for jeg ved ikke hvilken gang skulle hjælpe sine kolleger bedst mulig gennem en fyringsrunde, valgte hun selv at tage en fratrædelse. Men med solidariteten i baglommen ikke uden et mærkbart resultat. Jeg tager en fratrædelse på betingelse af, at jeg kan redde en kollega – sådan tog tillidsrepræsentanten sin afsked fra DR og sin journalistiske karriere. – Om den er helt slut kan jeg nok tvivle på.

Herefter spurgte DJ's formand ind til om man måske kunne være så heldig at se den 62-årige Helle Bygum i et comeback på den journalistiske scene.

"Jeg kan ikke lade være med at spekulere på, hvordan du kan lade være," sagde han, men fik dog ikke noget svar.

Helle Bygum arbejdede i DR fra 1988 og frem til udgangen af 2010, hvor hun valgte at tage en fratrædelsesordning "på betingelse af, at hun kunne redde en kollega fra fyring", som det hed.

Helle Bygum er i dag æresmedlem i Journalistgruppen i DR..

Dette års legat-bestyrelse bestod af Pernille MacDalland, Lykke Wiborg, Lars Lindskov, Steen Larsen og Mogens Blicher Bjerregård.

(opdateret 16:34)

0 Kommentarer