I Odsherred arbejder Peter og hans kollegaer kun fire dage om ugen

Længere dage men færre af dem: Odsherred Kommune har sat gang i et eksperiment, hvor medarbejderne kun er på arbejde fire dage om ugen. ”Da jeg hørte det første gang, tænkte jeg, at det kan da ikke have sin gang på jorden”

Bliver man gladere og mere tilfreds med sit job, hvis man kun går på arbejde fire dage om ugen? Det forsøger de at finde ud af i Odsherred Kommune i Nordvestsjælland.

Sidste uge begyndte kommunens medarbejdere på et forsøg, hvor arbejdsdagen løber fra mandag til torsdag. Det gælder også for informationsmedarbejder Peter Haugaard og hans fire kommunikationskollegaer.

”Det var da et wakeup call for mig fredag morgen, da jeg pludselig havde tid til at lave bacon og æg til morgenmad. Når jeg går hjem i eftermiddag, har jeg weekend allerede, og det er da en fed fornemmelse,” siger han.

Forsøget har indtil videre løbet i to uger, og planen er, at det skal fortsætte i tre år. Formålet med forsøget er at finde ud af, om en weekend med tre sammenhængende fridage og nogle lidt længere dage fra mandag til torsdag gør medarbejderne gladere og mere produktive.

Skeptisk til at starte med

Da forsøget først blev præsenteret, var Peter Haugaard skeptisk. Odsherred kommune er en kommune med mange sommerhuse, og det betyder, at der er mange pendlere og håndværkere i kommunen.

”Da jeg hørte det første gang, tænkte jeg, at det kan da ikke have sin gang på jorden i en fritidskommune. Men det er jo ikke sådan, at sommerhusejerne står og ringer på døren til rådhuset fredag eftermiddag,” siger han.

Den nye arbejdsuge betyder, at Peter Haugaard og hans kollegaer en gang imellem har nogle lange dage. Den fire dages arbejdsuge er nemlig også et forsøg på at gøre kommunen mere tilgængelig for borgerne, som skal kunne få fat i en medarbejder fra klokken 8 til klokken 18, mandag til torsdag. Men indtil videre har de lange dage faktisk været en fordel.

”I og med at der nogle gange bliver ro og fred ud på eftermiddagen, så når jeg mere, end jeg selv havde troet,” siger han.

Journalister kan stadig ringe om fredagen

I det nye skema har medarbejderne en arbejdsuge på 35 timer, og så har de to såkaldte ”kompetencetimer” om ugen, som ligger udenfor normal arbejdstid. De kan for eksempel bruges på at læse op på nogle udvalgs dagsordener, som man ikke ellers har tid til.

Peter Haugaard er lige nu ved at tage en diplomuddannelse, og han forestiller sig, at han også kunne bruge sine kompetencetimer på at lave lektier og forberede eksamener.

Helt umuligt bliver det dog ikke at få fat i kommunikationsafdelingen om fredagene i fremtiden.

Hvad nu hvis der opstår en krise om fredagen, der kræver alle mand på dæk?

”Så tror jeg, at alle mand møder ind. Min telefon er reelt åben døgnet rundt. I realiteten bliver jeg sjældent kontaktet på alle mulige tidspunkter, men det kan sagtens være, at en journalist ringer fredag eftermiddag, og så vil jeg stadig tage den,” siger han.

1 Kommentar

Birgit Nielsen
28. SEPTEMBER 2019
Hvad med familier med skolesøgende børn? Det må da gå ud over børnene, når far og/eller mor er senere hjemme mandag til torsdag, men så er hjemme fredag, hvor børnene er i skole?