Habilitetsdebat mellem Politiken og Radio24Syv

Radiovært René Fredensborg kritiseres for at læse op af sin kommende bog i sit eget program. Noget tilsvarende ville være utilgiveligt på Politiken, siger Jes Stein Pedersen. »Man må gerne tale om sig selv på Radio24syv,« svarer René Fredensborg (Rettet 6/3 13.44)

Jes Stein Pedersen, litteraturredaktør på Politiken, kritiserer, at vært på Radio24Syv René Fredensborg 14. februar blev interviewet i programmet ’Syvkabalen’ – som han selv er vært for. I det to timer lange radioprogram fortalte René Fredensborg til Martin Kongstad – som han selv havde udvalgt til interviewet – om en ny bog, René Fredensborg skriver på.

Da Journalisten præsenterer Jes Stein Pedersen for forløbet, siger han: »Man lader sig selvfølgelig ikke interviewe af en god ven i sit eget radioprogram. Ligesom man ikke lader sig interviewe på de sider, man selv redigerer,« lyder kritikken fra Jes Stein Pedersen.
Forfatter Niels Lyngsø har efter programmet kaldt det helt usandsynligt, at en litteraturredaktør bestilte en bekendt til at lave et stort interview med sig og bragte et langt uddrag af en kommende bog.
”Det var ikke desto mindre, hvad der skete i går,” skrev Niels Lyngsø på Facebook.

Niels Lyngsø mener, at programmet gav René Fredensborg to timers gratis promotion af hans ”for nu at sige det pænt, virkelig ufærdige – roman”.
René Fredensborg afviser blankt kritikken og mener, at der er tale om en slags ”tak for sidst” fra de to kritikere: »Det er The Empire Strikes back. Jeg har kritiseret dem, og nu svarer dødsstjernen igen,« siger René Fredensborg.
René Fredensborg har ved flere lejligheder beskæftiget sig nærgående med indspisthed og kammerateri i det danske kulturliv. Senest var René Fredensborg ude med riven som vært på Radio24Syvs kulturprogram ’AK24Syv’. Her kritiserede han under titlen ’Vi hader Jes Stein’, at Politikens Jes Stein Pedersen havde ladet sig vælge til medlem af Statens Kunstfonds Litteraturudvalg ved siden af sit redaktørvirke. 
Efter debatten trak Jes Stein Pedersen sig fra litteraturudvalget uden at erkende sig inhabil.

I 2011 beskrev René Fredensborg i Filmmagasinet Ekko nepotisme og kammerateri i den danske filmbranche.
René Fredensborg mener, at det er ude af proportioner at sammenligne hans optræden i ’Syvkabalen’ med den kritik, han har rejst af filmbranchen.
»I filminstituttet sidder folk med stor magt og administrerer millioner af støttekroner. Jeg er ikke et menneske med magt og støttekroner. Jeg føler mig uden for magten,« siger han.
René Fredensborg forklarer, at det var en tilfældighed, at han blev gæst i sit eget program. 
»Jeg fik et afbud og kunne ikke nå at få andre gæster. Da jeg ringede til Martin Kongstad, ville han gerne spørge ind til min bog, fordi den handler om at komme fra Vamdrup. Jeg føler, jeg står udenfor, og jeg skriver en bog, der fortæller om det. Det ville han gerne spørge ind til. Det var altså ikke min ide at gøre mig til gæst,« siger han.

René Fredensborg understreger, at han ikke er ven med Martin Kongstad, og kalder kritikken helt ude af proportioner.
»Jeg havde slet ikke i tankerne, at det kunne opfattes som et pr-stunt. Så uskyldig er jeg,« siger han.
Situationen ville være en anden, hvis der var tale om en bog, der var på vej i handelen, siger René Fredensborg.
»Man må gerne tale om sig selv på Radio24syv. Men hvis man er ude på at sælge et produkt, er det et problem. Men det er ikke et produkt. I hvert fald ikke endnu.«
På Facebook har en af René Fredensborgs kontakter spurgt, om der ikke findes en regel om, at Radio24Syvs værter ikke må interviewes i deres eget program. Rene Fredensborg svarer på sin væg:
”Jeg kunne ikke stå for fristelsen, men reglen er stadig gældende,” skriver han – og bekræfter dermed, at reglen findes. Men Rene Fredensborg understreger over for Journalisten, at det er en privat og ironisk ment kommentar – der findes ikke en sådan regel, siger han.

Radio24syvs ansvarshavende redaktør, Jørgen Ramskov, afviser, at Radio24Syv har den slags regler.
»Der er ingen regler. Vi har bare sagt, at vi skulle være forsigtige med at invitere værter fra et program ind i et andet program. Alle skal række ud over egen næsetip, og derfor har vi haft diskussioner om, at vi skulle finde andre gæster end dem, der sidder på kontoret lige ved siden af,« siger Jørgen Ramskov.
Jørgen Ramskov vil ikke lægge afstand til interviewet i ’Syvkabalen’, som han beskriver som ”et stunt”.
»Jeg kan slet ikke se problemstillingen. Det eneste, jeg får ud af det, er småklukken,« forklarer Jørgen Ramskov.

Rettet 6/3 kl. 13.44: Det fremgik tidligere af artiklen, at Rene Fredensborg på Facebook havde skrevet, at han overtrådte Radio24Syvs regler om at værter på 24syv ikke må være gæster. René Fredensborg forklarede i interviewet til artiklen, at kommentaren på Facebook var ironisk ment, hvilket burde have fremgået.

1 Kommentar

Martin Kongstad
11. MARTS 2014
Betænkeligt at Journalisten
Betænkeligt at Journalisten skriver den slags ævl uden at ringe til alle involverede.