Giver millioner til nordisk journalistik

For to år siden ville Nordisk Ministerråd lukke Nordisk Journalistcenter. Men nu har rådet tværtimod sikret, at centeret kan styrke samarbejdet mellem danske og russiske journalister. »Vi skruer op for projektet,« siger projektleder

Et stort fotoprojekt fra grænsen mellem Norden og Rusland. En undersøgelse af uafhængige russiske nyhedsmediers kamp mod statsmedierne.

Det og mere har Nordisk Ministerråd afsat 4,8 millioner kroner til, at Nordisk Journalistcenter kan lave i 2016 og 2017.

Bevillingen vækker stor glæde hos Nordisk Journalistcenter. I 2013 meddelte Nordisk Ministerråd ellers, at de ville trække den normale støtte på 2,3 millioner kroner til centeret. Den blev dog reduceret til blot en million kroner sidste år.

Og nu er støtten skruet op igen.

»Det usædvanlige er, at indsatsen fra dem er fordoblet. Det er i erkendelse fra Nordisk Ministerråds side af, at forholdet til Rusland er blevet dårligere. Derfor vil man gerne støtte den uafhængige presse med undervisning og fastholde kontakterne på medieniveau i Rusland,« siger Anders Lange, leder af projektet fra Nordisk Journalistcenter og Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Langt dyrere administration

Fire millioner kroner skal gå til at lave selve projekterne samt afholdelsen af yderligere workshops, kurser og forløb for danske og russiske journalister.
Projekterne skal vise forholdet mellem Danmark og det nordvestlige Rusland, men det skal først og fremmest forbedre forholdet mellem danske og russiske journalister.

De sidste 800.000 kroner i bevillingen går til administrative udgifter. Beløbet til administrative udgifter er øget markant de senere år, fortæller Anders Lange.

»Det er blevet besværliggjort af, at vi har brug for ekstra midler til at rejse ind og ud. Vi bruger også rigtig mange penge på bare at få sendt penge derover,« siger han.

Millionbevillingen er ikke en, man som almindelig journalist kan søge om at få del i. De store projekter er allerede på plads, mens workshops og kurser ikke er endeligt fastlagt. Den endelige kontrakt for indholdet mangler stadig at blive underskrevet.

Til gengæld kan man godt uopfordret foreslå sig til projekterne, understreger Anders Lange.

»Der er ikke en ansøgningsproces, fordi vi selv rækker ud efter nogen. Det er folk, der kan noget helt særligt, som vi beder om at bidrage. Men vi vil da helt vildt gerne høre fra folk, som mener, at de har noget at byde ind med. Der kommer ingen stillingsopslag – de, der er med, skal repræsentere nordisk journalistik,« siger Anders Lange.

Fra Superliga til Champions League

Et af kerneprojekterne er et fotoprojekt, hvor både russiske og nordiske fotografer er med. Det er en fortsættelse af tidligere projekter, hvor Nordisk Journalistcenter med Søren Pagter, leder af fotouddannelsen fra DMJX, har udbudt en masterclass til nogle af Ruslands bedste pressefotografer.

Fotoprojektet skal i år foregå i området mellem grænserne fra Sverige og Finland til Rusland, og det skal afdække, hvordan livet er på den anden side af grænsen.

Projektet kommer til at vare i to år og afsluttes med en stor fotoudstilling. Nordisk Journalistcenter har allerede taget kontakt til de fotografer, de gerne vil have til at lave projektet, men intet er endeligt på plads.

»Det skal være en fotolærer, en fotografeditor og en fotograf. Vi vil udnytte, at vi har nogle af verdens allerbedste fotografer i Norden, i særdeleshed i Danmark. Vi vil gerne hjælpe nogle af de russiske fotografer med at nå et højere niveau. Vi tager nogle, der måske er i Superligaen, og så hjælper vi dem i Champions League,« fortæller Anders Lange.

0 Kommentarer