Fotografer føler sig snydt over manglende fotobylines

»Det er mildt sagt møgirriterende, at selv landsdækkende aviser ”glemmer” at kreditere fotografen,« lød kritikken på DJ Fotografernes generalforsamling. DJ skal lære journalisterne, hvordan reglerne er, mente flere

Medierne skal altid sætte fotobyline på gratis pressebilleder ifølge god skik inden for ophavsret. Men det kniber alligevel gevaldigt mange steder. Også på store landsdækkende medier. Sådan lød kritikken lørdag på DJ Fotografernes generalforsamling på Hotel Comwell i Aarhus. Her havde mange oplevet, at fotografens navne ofte er væk, fordi layoutere, journalister og redaktører åbenbart tror, at gratis pressebilleder kan bruges uden kreditering.

Kirstine Mengel fortalte, at hun næsten hver uge ser sine billeder blive brugt, uden at hendes navn figurerer under billedet.

»Jeg har haft billeder på dobbeltopslag, hvor mit navn ikke stod der. Jeg burde sende en regning hver gang,« sagde hun.

Medierne ”glemmer” byline

Bente Jæger opdagede på et tidspunkt et af sine billeder i en landsdækkende avis.

»Det er mildt sagt møgirriterende, at selv landsdækkende aviser ”glemmer” at kreditere. Det er arbejdspladser, hvor der sidder journalister og tjener en fed løn. Det kan ikke være rigtigt, at kolleger uddannet fra Journalisthøjskolen ikke ved, at man altid skal kreditere en fotograf,« sagde Bente Jæger.

DJ Fotograferne er en specialgruppe for fotografer i DJ, der typisk arbejder med reklame og kommercielle fotos. Når fotobylines er vigtige, er det, fordi billedet er et slags visitkort, der øger kendskabet til fotografen. Økonomisk er fotografen desuden bedre stillet, når der skal fordeles ophavsretspenge via Copydan.

Formand for DJ Fotograferne Peter Thornvig sagde, at det var hans indtryk, at man i kommunikationsafdelingerne flere steder var blevet bedre til at huske fotografernes navne.

»Der er kommet en forståelse for, at vi skal have en bedre krediteringskultur. Det er drevet af, at der sidder kommunikationsfolk, der forstår, at kreditering af medlemmers billeder er vigtigt,« sagde han.

Inkasso virker

Jon Norddahl spurgte, hvad DJ egentlig gør for at løse problemet.

»Vi taler meget om det i ophavsretsfonden,« forklarede Peter Thornvig, der opfordrede fotograferne til at klage til medierne – eller gå til DJ. Når DJ sender et brev med et krav om betaling, bliver det næsten altid betalt, uden at man behøver at foretage sig mere, forklarede han.

»Inkasso virker.«

Kenneth Drabæk sagde, at problemstillingen ikke var ny.

»Debatten har vi haft før. Frustrationerne bliver større. DJ skal formidle, at vi skal have respekt for hinanden i forbundet,« sagde han.

Bente Jæger forklarede, at nogle journalister »gør det sværere for freelancefotografer at overleve«.

Hun sagde, at journalister ikke kan undskylde sig med, at fotografens navn nogle gange ikke optræder i for eksempel pressemeddelelser.

»De kan jo tjekke det på to sekunder.«

Stop for kæmpe-bestyrelse

Ved den seneste generalforsamling i DJ Fotograferne var der så stor interesse for at komme ind i bestyrelsen, at i alt 17 blev stemt ind.

Ifølge DJ Fotografernes vedtægter er der nemlig ikke noget loft for antallet af bestyrelsesmedlemmer. Peter Thornvig fortalte, at bestyrelsens størrelse har betydet, at det havde været svært at finde dage, hvor man kunne mødes.

»Det er ikke for at ekskludere nogen. Men det har været hammer svært at få kalenderen til at gå op i den her periode,« fortalte han.

Derfor skulle generalforsamlingen tage stilling til en vedtægtsændring, så bestyrelsen fremover består af præcis otte medlemmer – hverken flere eller færre. Det blev vedtaget af et solidt flertal.
10 stillede op til bestyrelsen, og disse otte fik flest stemmer:

Peter Thornvig (formand)
Pia Funder
Tonny Foghmar
Henrik Andersen
Michael Harder
Jakob Rosenvinge
Kenneth Drabæk
Anders Jægenø

2 Kommentarer

Steen Knarberg
5. APRIL 2018
Jeg oplever, som fotograf, at
Jeg oplever, som fotograf, at selv store medier, højt profilerede virksomheder og organisationer er bedøvende ligeglade med krediteringen, bare de har gode billeder at bringe. Når jeg så sender Journalistforbundets krænkelsesskrivelse mødes jeg tit med at hav af elendige undskyldninger og protester, ofte hvor det skinner igennem at det står skidt til med moralen og at det er kold beregning og kysnisme der hersker. Når kravet så sendes videre til behandling hos DJ får piben oftest en anden lyd og der betales.Jeg har haft sådan en sag senest i dag ift en af landets meget store fødevareorganisationer, som i en mail gav direkte udtryk for at man ikke gad at kreditere fordi det er besværligt. Vi arbejder ikke sammen længere.
Jens Utoft
7. MARTS 2016
Det er et stort problem at
Det er et stort problem at mange fotografer og pressefotografer glemmer at udfylde filinfomrmationer i de billeder, der bliver udsendt. Der er grænser for, hvor meget tid man i en hektisk hverdan kan bruge på at finde ud af, hvem der har taget et tilsendt pressebillede.