Flertal på Bornholm stemmer for at omdøbe udskældt spærretid

Et flertal bestående af Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten har stemt for ændringer i spærretiden og vil ændre ordet til ’retningslinjer’, der dog ikke ændrer meget på spærretidens indhold

Står det til Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten, skal den udskældte spærretid på Bornholm bestå, men med ændringer.

Det står klart efter et ekstraordinært møde i Økonomi-, erhvervs- og planudvalget i Bornholms Kommune, hvor spærretiden var eneste punkt på dagsordenen.

Dermed er der flertal for at indføre de ændringsforslag, som borgmester Thomas Thors (S) fremlagde i starten af juli, og det er den indstilling, der bliver sendt til kommunalbestyrelsen.

Kommunalbestyrelsen, hvor Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten sidder på 12 af de 23 pladser, skal tage stilling til spørgsmålet på et møde den 19. august.

Begrebet spærretid fjernes

Forslaget, der er blevet vedtaget, består af tre punkter:

  • For det første skal spærretiden som begreb fjernes. Dette var allerede en del af borgmester Thomas Thors’ forslag til nye retningslinjer, som han præsenterede i fredags.
  • For det andet skal begrænsningerne for politikere forkortes fra tre til to måneder, og de bliver lempet, så politikerne stadig kan have adgang til kommunale institutioner. De kan imidlertid ikke medbringe gæster eller medier på besøg i perioden.
  • For det tredje understreges det, at sædvanlig praksis vil gælde for medier, nemlig at henvendelser om besøg i kommunale institutioner vil blive vurderet af kommunen.

Bedt om redegørelse

Mens flertallet er blevet enige, er der stadig utilfredshed med spærretiden hos blandt andet Venstres gruppeformand på Bornholm, Søren Schow.

”Jeg synes stadig, at det er unødvendigt, for vi har ikke før haft problemer med det. Vi har fået at vide, at det er nogle ledere, der har henvendt sig om det,” siger han og tilføjer:

”Jeg har spurgt kommunalbestyrelsen og borgmesteren og bedt om en forklaring på, hvorfor den tidligere borgmester har indført det.”

Borgmester Thomas Thors har tidligere forklaret spærretiden med, at der er behov for at ”beskytte medarbejdere” på grund af intensiv mediedækning af Bornholm, der har både Bornholms Tidende, TV 2 Bornholm og DR Bornholm.

”Herlev Kommune har ikke sin egen radio- eller tv-station. Medarbejdere og andre i Bornholms Regionskommune er udsat for et større mediepres, end man er i en gennemsnitlig dansk kommune, og derfor er det nødvendigt at lægge nogle begrænsninger ind,” forklarede Thomas Thors på et pressemøde 9. juli.

Fagforbund imod

Ifølge FOA, der er fagforening for kommunalt og regionalt ansatte, er der dog ikke behov for at beskytte medarbejderne, og forbundets formand, Mona Striib, har sammen med Dansk Journalistforbunds formand forud for dagens møde sendt et brev til Bornholms politikere. I det brev opfordrede de til at stemme nej til både spærretid og retningslinjer.

”Borgmester Thomas Thors’ forslag til særlige retningslinjer betyder, at ganske få mennesker på Bornholm skal bestemme, hvornår pressen må komme indenfor. Ligesom forslaget kan skræmme kommunalt ansatte fra at ytre sig. Offentligt ansatte er ganske klar over, at de udelukkende udtaler sig på egne vegne, så det er der ingen grund til at indskærpe hverken før, under eller efter en valgperiode,” skriver de to formænd.

”Dansk Journalistforbund og FOA, der organiserer ansatte i kommuner og regioner, opfordrer derfor alle medlemmer af kommunalbestyrelsen på Bornholm til at sige klart nej til de særlige retningslinjer,” lyder det videre i brevet.

Derfor undrer det Søren Schow, at man fra borgmesterens side siger, at det handler om at beskytte medarbejdere.

”Det er en gåde for mig, hvilken agenda der ligger bag, hvis det ikke er et medarbejderønske,” siger han og tilføjer, at intet ligger fast før næste uges møde i kommunalbestyrelsen.

0 Kommentarer

Læs også

FOA afviser, at Bornholms spærretid er god for deres medlemmer

FOA: Bornholmsk spærretid skaber frygt – ikke beskyttelse

02. JULI 2021
<span class=DJ er stærkt kritisk over for sygedagpenge-problem: ”Vi skal have ændret den lov”">

Kritikken hagler ned over Bornholms spærretid: ”Kæmpe demokratisk problem”

01. JULI 2021
Ankestyrelsen skal vurdere om spærretid på Bornholm er lovlig

Ankestyrelsen skal vurdere om spærretid på Bornholm er lovlig

13. JULI 2021
Borgmester vil fjerne ordet 'spærretid' - men bevare indholdet

Borgmester vil fjerne ordet ’spærretid’ – men bevare det meste af indholdet

09. JULI 2021