Får 865.000 i mediestøtte, men vil ikke betale løn

Trods massiv mediestøtte fra Kulturministeriet efterlyser tv-station gratis arbejdskraft i jobannoncer. Stationens leder nægter at redegøre for stationens økonomi over for journalisten.dk

Trods massiv mediestøtte fra Kulturministeriet efterlyser tv-station gratis arbejdskraft i jobannoncer. Stationens leder nægter at redegøre for stationens økonomi over for journalisten.dk

"Journalist, drømmer du om at blive den næste Ulla Terkelsen eller Jes Dorph?"

Med de ord efterlyser Brian Lange redaktionelle medarbejdere til sin tv-station BLGM TV. Jobbet er ulønnet. Ud over journalister søger BLGM TV også fotografer, tekstforfattere, speakere, redaktører og teknikere. Alle til ulønnet arbejde.

Ifølge Kulturstyrelsen har BLGM TV i år modtaget 865.000 kroner til at sende lokal-tv i seks regioner.

Indtil for få måneder siden sendte BLGM TV i hele landet undtaget København og Bornholm.

Nu dækker Brian Lange Syddanmark med to tv-stationer. Lukningen af de fire kanaler betyder, at BLGM TV skal betale omkring 100.000 kroner tilbage til staten.

Brian Lange har tidligere betalt honorar til for eksempel psykologer og coaches, der har optrådt i programmerne, men ikke til folkene, der stod for det redaktionelle. I den aktuelle stillingsannonce understreges det, at der er tale om frivilligt arbejde, hvor der ikke er penge til løn.

»Der er ikke økonomi i lokal-tv,« forklarer Brian Lange fra BLGM TV til journalisten.dk.

Med mere end 800.000 i mediestøtte burde der vel være råd til at give medarbejderne honorar?

»Det koster 92.000 kroner til sendesamvirket, 70.000 kroner for at bruge kabelnettet. Vi er bundet op på lejeaftaler. Den eneste, der får løn, er mig, og jeg får 130 kroner i timen. Det er lige over laveste dagpengesats,« siger Brian Lange.

Lægger man de tal sammen, som Brian Lange oplyser, så er der ikke redegjort for over 450.000 kroner, som stationen har fået i støtte i år.

Journalisten.dk har ved gentagne henvendelser forsøgt at få Brian Lange til at redegøre for stationens økonomi og bedt om at få fremsendt regnskaber. Brian Lange nægter at udlevere disse oplysninger og regnskaberne.

BLGM TV er konstrueret som en forening, der har sendetilladelsen. Der er tre medlemmer, Brian Lange selv og to af hans bekendte.

BLGM TV i Odense er en af mange lokale-tv-stationer, der årligt modtager op til to millioner kroner om året i mediestøtte, men ofte klarer sig på frivillig arbejdskraft. BLGM TV laver talkshows og aktualitetsprogrammer. BLGM har blandt andet sendt et undervisningsprogram om Anden Verdenskrig og en udsendelse om det fynske livregiment.

Brian Lange har en række virksomheder, der blandt andet tilbyder bryllupsfotografi, web-tv og tv-produktion.

Hvis du ikke finder nogen medarbejdere, der drømmer om at blive den nye Ulla Terkelsen, mister du så mediestøtten til de to kanaler?

»Jeg får mindre i tilskud, hvis jeg genudsender. Hvis jeg skal sende nye programmer, er det afgørende, at jeg kan finde nogen, som kan lette arbejdspresset.«

BLGM TV har tidligere haft en medarbejder med mange års tv-erfaring ansat på løntilskud. Men han fandt et andet arbejde til en højere løn. Efter interviewet har Brian Lange fjernet sit jobopslag.

2 Kommentarer

Peder Andersen
26. SEPTEMBER 2012
Re: Får 865.000 i mediestøtte, men vil ikke betale løn
Det er decideret dårlig stil at hænge en lille TV station ud blot fordi man forsøger at hverdagen til at hænge sammen,  samtidig med at kan tilbyde TV interesserede an opnå indsigt og erfaring i en verden, der ellers virker uopnåelig for de fleste. Man bør huske på at små TV stationer ofte er "rugekasser" for folk der gerne vil ind på de store TV stationer, men mangler noget erfaring at sætte på deres CV. Det er på de små TV stationer at man virkelig lærer at lave TV med en rationel TV produktion, og at overholde skarpe deadlines. En undervisning man ikke kan få andre steder. Derfor bør man i virkeligheden takke de små TV stationer, der med et meget begrænset budget er fødekæde for de store TV stationer.
Brian Lange
20. SEPTEMBER 2012
Re: Får 856.000 i mediestøtte, men vil ikke betale løn

Trods jeg har orienteret Journalisten at han i artiklen ikke har styr på alle fakta, vælger han alligevel at vise en fordrejet billede af sandheden. Til trods for at der blev orienteret om at der var blevet tilbudt en stilling til ham der fandt andet arbejdet er dette ikke med i artiklen. Jobbet blev fravalgt til fordel for et bedre lønnet job som vi ikke kan matche lønmæssigt, da reglerne sætter begrænsninger for hvor meget løn man må give.

Hvis journalisten havde taget sig den ulejlighed til at kigge på hvor meget tilskud der gives til 2 regioner ville han have set at det maksimale tilskud til en region svarer til 1 fuldtidsansat, Den 2 halvdel bruges til at få udsendelserne sendt i på til seerne, leje af udstyr og lokaler og administrative omkostninger.

Som enhver ved så koster det penge at udvide og expandere. Men som en simpel journalist nok ikke har kendskab til. Selv arbejder jeg som journalist og redaktør, og føler at alt hvad der er kommet frem i denne sag er fordrejet så man bliver fremstilliet i det lys hele kampagnen drejer sig om.

Selv er jeg modstander den måde man journlister laver deres historier på, hvor man spørger om noget og fravælger alt det der ikke understøtter det man vil have frem.

Da jeg så hvordan tingene var blevet fordrejet valgte jeg ikke at komme med flere kommentarer og lukkede af. Jeg synes det er usmageligt useriøst journalist arbejde jeg har været ude for. Og tænk så er man i samme forbund som vedkommende.'