Efter et bestyrelsesmøde mandag meddeler bestyrelsen for DMJX, at de bakker fuldstændig op om rektor Jens Otto Kjær Hansens linje i forhold til tilbud til de studerende om ulønnet arbejde
Bestyrelsen for DMJX bakker op om rektors linje i forhold til at videreformidle tilbud til de studerende om gratis arbejde.
Det meddeler bestyrelsen efter et bestyrelsesmøde mandag, hvor rektor Jens Otto Kjær Hansen redegjorde for sagen. Bestyrelsen tog rektors redegørelse til efterretning.
For nu at gøre en lang ged kort: I fortsætter den praksis, I har haft indtil nu?
»Ja, det gør vi. Det har jeg 100 procent opbakning til, og det er jo dejligt,« siger rektor Jens Otto Kjær Hansen til journalisten.dk.
Den kritik, der har været, får dig ikke til at ryste på hånden? Bl.a. har Lars Werge været ude med faktisk en ret hård kritik af den praksis?
»Ja, det har jeg noteret mig. Men i dag har jeg fået bestyrelsens 100 procent opbakning, så jeg kan ikke se, at der skulle være et problem der.«
Hvad er den vigtigste pointe i det her, set fra dit skrivebord?
»Den vigtigste pointe er faktisk ikke fagpolitisk. Det er en opgave, vi får stillet fra ministeriet, at gøre vores uddannelsesaktivitet så tæt forbundet med det praktisk udøvende erhvervsliv som overhovedet muligt. I vores kontrakt med ministeriet skal vi benchmarke, hvor mange af vores bachelor-opgaver, der er lavet i samarbejde med eksterne aktører – virksomheder, organisationer eller lignende. Derfor er det på mange af vores uddannelser simpelthen et eksamenskrav. Det kan du også kalde ulønnet arbejde, hvis du er i det hjørne.«
»Det er stort set aldrig sådan – og hvis du har lyst, så kom ud og se, hvad der hænger på opslagstavlen – at der er spørgsmål om, at nu er der et eller andet arbejde, man ellers ville sende til en freelancer, som man nu forsøger at få lavet billigere. Det sker, det kan jeg ikke nægte. Men det meste har en anden karakter. Det er ikke for at glatte hen over, at der er krejlere, der forsøger at få noget billigt. Men dem tror jeg hurtigt, at de studerende kan gennemskue.«
Men man kan jo godt indvende, at den fagpolitiske diskussion er relevant for dig. Du uddanner journalister, der skal ud i en branche, hvor de vil være indtægtsmæssigt under pres, og hvor det gratis arbejde ses som en underminering?
»Selve den præmis, at ulønnet arbejde altid og per definition er undergravende, den køber jeg ikke. Der er givetvis noget, der vil være det. Hvis nogen forsøger at få lavet arbejde til billig pris ved at leje studerende, det har jeg da ikke nogen sympati for. Men det er meget sjældent det, det handler om. Meget af det, der udbydes, det er noget, der kun realiseres på denne måde her. Det er ikke arbejde, der ellers ville være gået til en freelancer til betaling.«
»Jeg vil ikke hænges ud for, at jeg synes, at det er ok, at krejlere, der egentlig skal have lavet en ganske normal ting, som en journalist kan lave, de prøver at få dem lavet billigt ved at tage studerende ind. Hvis nogen spørger mig, så siger jeg, at det skal de lade være med. Men jeg censurerer det ikke,« siger DMJX rektor Jens Otto Kjær Hansen til journalisten.dk.
Bestyrelsens tilslutning til Jens Otto Kjær Hansens praksis betyder, at der fortsat uden forhåndssortering vil blive distribueret uopfordrede henvendelser om arbejde til de studerende. Det sker elektronisk via mail og på opslagstavler på institutionerne.
5 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Med bestyrelsens opbakning - bum bummelum ...
Er det ikke lidt som at skyde gråspurve med kanoner fra en legetøjsbutik?
Mathias rammer i høj grad et ømt punkt her: Nemlig at man fra DMJ-ledelsens side endnu engang demonstrerer en ret stor manglende forståelse for, at skolen ikke producerer letmælk, fladskærme eller papirclips - men at man uddanner kritiske og selvstændige, voksne mennesker, som har ønsker og indvendinger i forhold til deres uddannelse, og som det faktisk er muligt at have en dialog med.
Jeg tror ikke, at noget menneske havde forventet, at DMJ's bestyrelse ville undsige den daglige leder i et spørgsmål om en mailliste. Men samtidig synes jeg også, at det er tenderende til fejhed at gemme sig bag en bestyrelsesudmelding i den her forbindelse.
Når rektor på DMJ kan konkludere, at han "har 100 procent opbakning til" at fortsætte den mangeårige praksis, så viser ledelsen endnu engang, at de studerende ikke ses som mere end et produkt - eller lige så slemt, at de regnes for så umyndige, at de ikke er værd at tage med på råd. For den eneste måde, man kan nå op på 100 procent i den her sag, er, hvis man ikke regner de studerendes opfattelse for noget.
Jens Otto Kjær Hansen er uenig i de fagpolitiske konsekvenser af at sende opslag med gratisarbejde rundt. Det undrer mig, at han kan være det, men det er sådan set ikke det store problem. Nej, det store problem er, at han vælger at gøre det til et stridspunkt, som så diskuteres hen over hovederne på de mennesker, der - som Mathias påpeger - mærker konsekvenserne af beslutningen i det daglige. Nemlig de studerende.
Og dermed lander vi igen ved beslutningen om at gemme sig bag bestyrelsen, som er lige så uforståelig, som den er konfliktsky: For hvorfor er det egentlig, at DMJ's bestyrelse ender med at skulle tage stilling til, om skolen skal distribuere de omdiskuterede jobopslag? Med mindre at arbejdet i bestyrelsen har ændret sig markant, siden jeg stoppede for fire-fem måneder siden, befinder den her sag sig på et petitesseniveau flere kilometer under de sager, man normalt beskæftiger sig med i det forum. Og man kunne have sparet både bestyrelsen og os andre for den her tur i karusellen, hvis ledelsen ikke endnu en gang havde demonstreret, hvor fjernt det ligger DMJ at tage de studerende med på råd.
Havde man gjort det, ville det her spørgsmål være en no brainer. Jeg mener helt personligt, at det er hul i hovedet af DMJ at sende jobopslag ud, som signalerer, at fire års skolegang er overflødig, når journalistisk arbejde alligevel ikke anses for at være penge værd. Men selvom ledelsen ikke er enig i den vurdering, så burde den stadig bare forholde sig til, at de studerende ikke er interesserede i de her opslag. Hvorfor man så begynder at hive bestyrelsen ind i sagen frem for bare at stoppe med at sende dem ud, er en gåde.
Hvor ville det være rart, hvis den daglige ledelse tog lidt ansvar. Kritikken af den her mailingliste har stået på i årevis. Den kommer ikke bare fra dem, der er bekymrede for, om den undergraver markedet – den kommer også DMJ’s egne studerende, som på et helt lavpraktisk niveau er træt af at skulle have hældt det, man opfatter som spam, i hovedet. Så når DMJ-bestyrelsen nu er færdig med at blive belemret med det her spørgsmål, hvad så med at lytte til hvad de studerende synes?
Med venlig hilsen
Troels
Hvad får rektor Jens Otto Kjær Hansen egentlig selv i løn?
Ville det ikke være en fremragende idé i disse sparetider, at han selv arbejdede gratis???
Bestyrelsen synes jo at være med på projektet...
Med venlig hilsen
Ole Jensen
Jeg tager hatten af for, at journalister i mange år har været i stand til at opretholde et så højt lønniveau for studerende (herunder dem, der er i praktik). Det er mig bekendt den mest vellønnede gruppe af studerende. Hvor mange andre professionsbachelorer (fx sundhedsuddannelserne) har fået fjernet deres løn fra praktikken, så har journaliststanden formået at bibeholde systemet.
Jeg kan ikke sige hvornår, men på et tidspunkt bliver de danske journalister nødt til at indse, at prisen for alt i dette samfund defineres af udbud og efterspørgsel- og i disse år er efterspørgslen faldende, mens udbuddet er konstant. Det betyder alt andet lige, at køberne (mediehusene) vil betale mindre for arbejdskraften.
Som studerende er jeg ked af, at det i denne sag er vigtigere at have opbakning fra bestyrelsen end opbakning fra de studerende. Det er jo trods alt os - og ikke bestyrelsesmedlemmerne - der får fyldt mailboksen med mails, vi helst så os fri for.
At vi ikke ønsker at modtage disse opslag er åbenbart ikke noget, Jens Otto Kjær Hansen ønsker at tage hensyn til, selvom vi gentagne gange har understreget det.
Så spam endelig løs med mails, som vi studerende ikke vil have - nu med bestyrelsens opbakning.
Venlig hilsen Mathias Bay Lynggaard, medlem af KaJ's bestyrelse og tidligere formand for De Studerendes Råd på DMJX
Flere