Efter et bestyrelsesmøde mandag meddeler bestyrelsen for DMJX, at de bakker fuldstændig op om rektor Jens Otto Kjær Hansens linje i forhold til tilbud til de studerende om ulønnet arbejde
Bestyrelsen for DMJX bakker op om rektors linje i forhold til at videreformidle tilbud til de studerende om gratis arbejde.
Det meddeler bestyrelsen efter et bestyrelsesmøde mandag, hvor rektor Jens Otto Kjær Hansen redegjorde for sagen. Bestyrelsen tog rektors redegørelse til efterretning.
For nu at gøre en lang ged kort: I fortsætter den praksis, I har haft indtil nu?
»Ja, det gør vi. Det har jeg 100 procent opbakning til, og det er jo dejligt,« siger rektor Jens Otto Kjær Hansen til journalisten.dk.
Den kritik, der har været, får dig ikke til at ryste på hånden? Bl.a. har Lars Werge været ude med faktisk en ret hård kritik af den praksis?
»Ja, det har jeg noteret mig. Men i dag har jeg fået bestyrelsens 100 procent opbakning, så jeg kan ikke se, at der skulle være et problem der.«
Hvad er den vigtigste pointe i det her, set fra dit skrivebord?
»Den vigtigste pointe er faktisk ikke fagpolitisk. Det er en opgave, vi får stillet fra ministeriet, at gøre vores uddannelsesaktivitet så tæt forbundet med det praktisk udøvende erhvervsliv som overhovedet muligt. I vores kontrakt med ministeriet skal vi benchmarke, hvor mange af vores bachelor-opgaver, der er lavet i samarbejde med eksterne aktører – virksomheder, organisationer eller lignende. Derfor er det på mange af vores uddannelser simpelthen et eksamenskrav. Det kan du også kalde ulønnet arbejde, hvis du er i det hjørne.«
»Det er stort set aldrig sådan – og hvis du har lyst, så kom ud og se, hvad der hænger på opslagstavlen – at der er spørgsmål om, at nu er der et eller andet arbejde, man ellers ville sende til en freelancer, som man nu forsøger at få lavet billigere. Det sker, det kan jeg ikke nægte. Men det meste har en anden karakter. Det er ikke for at glatte hen over, at der er krejlere, der forsøger at få noget billigt. Men dem tror jeg hurtigt, at de studerende kan gennemskue.«
Men man kan jo godt indvende, at den fagpolitiske diskussion er relevant for dig. Du uddanner journalister, der skal ud i en branche, hvor de vil være indtægtsmæssigt under pres, og hvor det gratis arbejde ses som en underminering?
»Selve den præmis, at ulønnet arbejde altid og per definition er undergravende, den køber jeg ikke. Der er givetvis noget, der vil være det. Hvis nogen forsøger at få lavet arbejde til billig pris ved at leje studerende, det har jeg da ikke nogen sympati for. Men det er meget sjældent det, det handler om. Meget af det, der udbydes, det er noget, der kun realiseres på denne måde her. Det er ikke arbejde, der ellers ville være gået til en freelancer til betaling.«
»Jeg vil ikke hænges ud for, at jeg synes, at det er ok, at krejlere, der egentlig skal have lavet en ganske normal ting, som en journalist kan lave, de prøver at få dem lavet billigt ved at tage studerende ind. Hvis nogen spørger mig, så siger jeg, at det skal de lade være med. Men jeg censurerer det ikke,« siger DMJX rektor Jens Otto Kjær Hansen til journalisten.dk.
Bestyrelsens tilslutning til Jens Otto Kjær Hansens praksis betyder, at der fortsat uden forhåndssortering vil blive distribueret uopfordrede henvendelser om arbejde til de studerende. Det sker elektronisk via mail og på opslagstavler på institutionerne.
5