
Ekstra Bladet har i dag gennemført en fyringsrunde. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
De ansatte på Ekstra Bladet har foreløbig nedlagt arbejdet til klokken 12 i morgen.
Det sker, efter at en sparerunde i formiddag er blevet effektueret på avisen.
Besparelserne betyder, at otte personer har fået at vide, at deres stilling er blevet nedlagt på Ekstra Bladet. Det er tre billedredaktører og en billedbearbejder, der er blevet ramt. Ligeledes rammer sparerunden Ekstra Bladets grafiske afdeling, hvor de kommercielle og redaktionelle grafikere er blevet meddelt, at deres jobfunktioner forsvinder. Det er tre medarbejder i alt.
Derudover er en tv-vært afskediget.
I en udtalelse, medarbejderne har sendt til ledelsen på Ekstra Bladet, skriver de:
”Fyringsrunden kommer i kølvandet på en ekstraordinær coronakrise, hvor medarbejderne har kæmpet for at få virksomheden igennem krisen. At ledelsen kvitterer med en spareplan og nedlæggelse af stillinger, er i den grad en svinestreg. Nøglemedarbejdere for det tabloide produkt, der på coronakrisens højdepunkt blev set som uundværlige, bliver nu smidt på porten. Den beslutning er i vores øjne katastrofal og endnu et udtryk for manglende indsigt og overblik.”
Ansv. chefredaktør Poul Madsen kritiserer arbejdsnedlæggelsen.
”Vi mener, det er en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse, og jeg vil opfordre medarbejderne til at vende tilbage med det samme,” siger han og tilføjer, at Ekstra Bladet stadig udkommer digitalt og på print frem til i morgen.
Der går 14 dage, før fyringer er endegyldige
Poul Madsen kalder dagen for en ”lortemandag”.
”Vi har nedlagt nogle funktioner, hvor vi har sagt, at vi kan undvære dem. Vi ville allerhelst have beholdt dem, men vi er nødt til at omlægge,” siger Poul Madsen.
Han understreger, at Ekstra Bladet i løbet af de næste 14 dage vil forsøge at omplacere de ramte medarbejdere, selv om han ikke kan garantere noget. Ligeledes, siger han, er det muligt, at layoutet af avisen fremover bliver lavet som freelanceopgaver, der kan varetages af dem, hvis stillinger i dag er blevet nedlagt i den grafiske afdeling.
”De er blevet opsagt under den forudsætning, at vi ikke er i stand til at finde et andet job til dem på Ekstra Bladet. Der er 14 dage endnu, hvor vi skal se på andre muligheder for dem,” siger han.
Kunne I ikke have grebet det anderledes an – det lyder som en meget usikker periode at gå ind i for dem?
”Vi havde valget mellem at fyre dem fra i dag eller vælge at bruge 14 dage på at finde en anden løsning. Men det ville være uansvarligt, hvis vi ikke meldte det ud. Det handler ikke om, at vi kører en grønthøster hen over Ekstra Bladet. Det er tre meget specifikke funktioner, vi nedlægger for at kunne udvikle avisen fremadrettet,” siger Poul Madsen.
Vil ikke skære på fotografer
Ifølge Poul Madsen kommer besparelserne ikke til at koste noget på kvaliteten af Ekstra Bladets billeder.
”Det får ikke nogen indflydelse på vores billeder. Det er en funktion, som journalisterne og redaktørerne fremover selv skal stå for, og det er faktisk helt unikt i mediebilledet, at vi har haft billedredaktører i traditionel forstand,” siger Poul Madsen.
”Vi er nødt til hele tiden at lave om i den måde, vi arbejder på.”
Vil I stadig fremover bruge fotografer til at tage originale billeder?
”Masser. Vi skærer ikke på billeder, men de mennesker, der finder vores billeder, skal være nogle andre. Udviklingen gør, at journalister selv kan finde billeder og lægge dem op digitalt. Derfor er det ikke en stor forandring.”
Skyldes det her mest coronakrisen, eller er det en beslutning, I ville have truffet uanset hvad?
”Det er halvt-halvt. Coronaen har været hård ved os. Det kunne vi dog måske godt overleve. Men hvis vi skal flytte os herfra, er vi nødt til at have midler til at satse endnu mere på betalt indhold, og vi kan kun få folk til at betale med god journalistik. Der skal vi have et kvalitetsløft, og det er det, vi planlægger.”
Utilfredsheden er monumental hos medarbejdere
I udtalelsen fra medarbejderne bliver JP/Politikens Hus kritiseret for beslutnigen set i lyset af en ellers sund økonomi for huset.
”Medarbejderstaben har i årevis bidraget til Ekstra Bladets store millionoverskud. En indsats, der har haft afgørende indvirkning på JP/Politikens milliardstore pengetank. Men end ikke under den største krise i nyere dansk historie vil koncernen bruge penge på at sikre medarbejderne. Vores utilfredshed og skuffelse over denne beslutning er monumental.”
JP/Politikens Hus havde et overskud på 281 millioner kroner i regnskabet for 2019, der fik husets egenkapital til at vokse til over 2,4 milliarder kroner.
Der er ikke et offentligt tilgængeligt regnskab for Ekstra Bladet, der under coronakrisen dog har oplevet rekordhøje antal sidevisninger. I starten af krisen udtalte chefredaktør Poul Madsen dog til Mediawatch, at man på avisen stoppede nyansættelser og kiggede ”ind i et noget mørkt forår”.
Poul Madsen mener, at spareplanen, der i dag er annonceret, er ”nådig”.
”Ekstra Bladet slipper utroligt billigt i forhold til andre virksomheder. Vi har haft en enormt hård periode, og jeg er klar over, at coronakrisen også har skabt frustrationer. Men som ansvarlig ledelse er vi nødt til at se på, hvilke penge vi bruger, og det ville være rart, hvis journalisterne også så det.”
Ramte også foto og grafik i 2016
JP/Politikens Hus, der ejer Ekstra Bladet, har ifølge adm. direktør Stig Kirk Ørskov været hårdt ramt af coronakrisens effekt på annonceindtægterne. Alligevel sagde han i marts til Journalisten, at det på det tidspunkt ville være for tidligt at bringe afskedigelser på banen for at spare i huset.
”Vi mærker helt klart også, at annoncemarkedet er hårdt ramt. Men for os ville det ikke være seriøst at vurdere langtidsvirkningerne på det nuværende, ret spinkle grundlag,” sagde Stig Ørskov – men understregede, at han ikke kunne garantere, at det ikke kunne ske senere.
”Det vil helt klart være alt for letsindigt at begynde at garantere noget som helst. Men det er vigtigt at sende et signal om, at vi synes, det er for tidligt for os at tage så drastiske konsekvenser.”
Krisen betød også, at ledelsen i JP/Politikens Hus har droppet at give sig selv lønstigninger i år.
Ekstra Bladet gennemførte senest en fyringsrunde i 2016. Her afskedigede avisen alle faste fotografer og layoutere – otte personer i alt. I stedet omlagde avisen opgaverne, så freelancere fremover skulle lave dem.
Fyringerne fik dengang skarp kritik af daværende tillidsrepræsentant på avisen Anders Stoffer.
”Det er noget af Ekstra Bladets sjæl – billederne – som man lægger ud, til hvem der lige har tid og vil have en opgave. Det er da sørgeligt. Der er meget idéudvikling med fotograferne, som man går glip af,” sagde han.
Skriger efter at vinde en Cavling
Ekstra Bladet udpegede i december 2019 Kristoffer Eriksen og Pernille Holbøll som nye chefredaktører på Ekstra Bladet under ansv. chefredaktør Poul Madsen.
Siden har Poul Madsen annonceret, at Ekstra Bladet skal have en skarpere og mere undersøgende profil. Det gjorde han i en reportage i Journalisten, hvor han sagde:
”Vi skriger efter at vinde en Cavling igen.”
Samtidig annoncerede han, at Ekstra Bladet skulle luge ud i den lumre tone i avisen.
Medarbejderne på Ekstra Bladet vil på et nyt medarbejdermøde klokken 12 tirsdag beslutte, om de genoptager arbejdet.
Opdateret klokken 14.35: Det er tilføjet, at der er tale om tre nedlagte stillinger i den grafiske afdeling, og at en stilling som tv-vært ligeledes er nedlagt.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.