DJ: »Aller saver den gren over, de selv sidder på«

Tre fjerdedele af stoffet i IN og Femina kommer fra freelancere. Hvis striden mellem DJ og Aller ender i blokade, får Aller svært ved at holde kvaliteten, mener DJ's næstformand. Aller-chefredaktør ser dog stadig »fortrøstningsfuldt på situationen«.

Tre fjerdedele af stoffet i IN og Femina kommer fra freelancere. Hvis striden mellem DJ og Aller ender i blokade, får Aller svært ved at holde kvaliteten, mener DJ's næstformand. Aller-chefredaktør ser dog stadig »fortrøstningsfuldt på situationen«.

Langt de fleste tekster og fotos i de to Aller-magasiner IN og Femina stammer fra freelancere. I det seneste nummer af hvert af de to blade optræder 71 bylines. Heraf henviser 54 af dem til fotografer og journalister, der ikke er ansat hos Aller.

Dansk Journalistforbund har varslet freelanceblokade over for Aller Media fra 1. marts, efter  koncernen har bedt en stor del af sine freelancere om at underskrive en leveringsaftale, som ifølge Journalistforbundet er i strid med freelanceoverenskomsten.

Det er i den forbindelse, at DJ har talt bylines i IN og Femina, og næstformand Fred Jacobsen siger, at optællingen viser, Aller vil have det meget svært uden sine freelancere.

»Tallene siger mig, at Aller på ingen måde kan opretholde samme niveau som hidtil uden de freelancere, der vil være berørt af blokade fra 1. marts,« siger Fred Jacobsen og pointerer, at han ikke forstår, hvorfor Aller vil byde sine freelancere så dårlige vilkår, som den nye leveringsaftale indebærer.

»Det er tydeligt, at Aller lever af freelancerne, og ved at støde dem fra sig saver man den gren over, man selv sidder på,« siger Fred Jacobsen.

I et interview med Journalisten.dk 15. januar vurderede Camilla Lindemann, der er chefredaktør for IN, Femina og Psykologi, at den forestående blokade næppe ville volde store kvaler. "For øjeblikket betyder det ikke spor," lød det fra chefredaktøren.

Men selv om DJ's optælling viser, at tre ud af fire, der leverer til IN og Femina, altså er freelancere, fastholder Camilla Lindemann, at hun tror på, at de tre magasiner, hun står i spidsen for, nok skal klare sig under en blokade.
»En del af de freelancere, vi bruger meget, har allerede skrevet under. Vi ser bestemt fortrøstningsfuldt på situationen, men jeg kan jo ikke se ind i fremtiden,« siger Camilla Lindemann til Journalisten.dk.

– DJ tvivler på, at I kan opretholde samme kvalitet uden de freelancere, der ikke skriver under. Kan I det?
»Du får mig ikke til at sige "nej, det kan vi ikke". Det håber jeg selvfølgelig, vi kan. Vi er få fastansatte og bruger mange freelancere, og vi er i fuld gang med at vurdere, hvordan og hvorledes vi kan få det til at lykkes.«

– Du virker ikke helt sikker?
»Som jeg siger, er det svært for mig at kigge ind i fremtiden. Men naturligvis satser vi på, at opretholde samme høje kvalitet som tidligere.«

Camilla Lindemann har ikke fuldt overblik over, hvor mange af de 50-60 freelancere der leverer til IN, Femina og Psykologi, som har skrevet under på den nye leveringsaftale. 15. januar vurderede hun over for Journalisten.dk, at mere end halvdelen havde sat deres signatur på aftalen, og uden at uddybe antallet siger hun nu, at flere har skrevet under siden da.

0 Kommentarer