»Det er ikke skide fascinerende at fotografere sit gamle hjem«

Men det er det, han har gjort. Den anerkendte fotograf Joachim Ladefoged har brudt med sin gængse fotostil for at fotografere sine barndomshjem i Jylland. Det tog 13 år: »Det var med en vis portion angst, at jeg begyndte at fotografere på en ny måde«

Fotograf Joachim Ladefoged har i mange år haft en international karriere som fotograf.

Han har fotograferet store stjerner som fodboldspilleren Lionel Messi og tennisspilleren Andy Murray for Time Magazine og New York Times Magazine, høstet internationale fotopriser og rejst til alverdens brændpunkter.

Men nu har han lagt krigsfotografiet på hylden og har søgt tilbage til sine rødder for at finde ud af, hvad han kan give videre til sine tre børn fra sin egen barndom.

Rejsen gennem fortiden har varet 13 år og er endt med fotobogen ’Tiden efter min tid’ – en bog med billeder fra Joachim Ladefogeds forskellige barndomshjem i Jylland, som har krævet rigtig mange kræfter og overvejelser af fotografen.

»Det svære ved den her bog er, at jeg fotograferer i min egen baghave, hvis man kan sige sådan. Det er enormt svært at se med nye øjne på noget, man kender så godt. Messi er oplagt, fordi han er en stor stjerne og er fascinerede at få lov at fotografere. Det er ikke skide fascinerende at fotografere sit gamle hjem,« fortæller Joachim Ladefoged.

Skrottede bogen efter fem år

Han startede med at fotografere projektet, som han normalt ville gøre. Men efter at have arbejdet på bogen i fem år indså Joachim Ladefoged, at han var nødt til at ændre billedernes udtryk. Han kunne ikke bare fotografere, som han plejede.

»Min forrige bog 'Albanians' var meget hardcore og meget in your face-fotografi, som jeg kalder det. Der sker enormt mange ting i billedet, og det prøvede jeg at overføre til den nye bog. Efter fem år fandt jeg ud af, at det gik ikke. Så jeg skrottede 90 procent af bogen og fotograferede den om,« siger Joachim Ladefoged.

Han ændrede fuldstændigt fotostil, brugte meget stativ og søgte det enkle udtryk. Men det var ikke så ligetil at bryde de fotografiske vaner.

»Jeg blev nødt til at fotografere langsomt. Jeg kommer fra, at der var gang i den, og det hele skulle være vildt, men det passede bare ikke til det her projekt. Jeg havde jo fået stor succes med den anden stil, så det var med en vis portion angst, at jeg begyndte at fotografere på en ny måde,« fortæller han.

Har søgt de ydre grænser

Joachim Ladefoged har efterfølgende mødt mange reaktioner på sin nye og mere dunkle måde at fotografere på.

Da han viste billederne til Time Magazines billedredaktør, var han fyr og flamme. Han var vild med det nye udtryk i Joachim Ladefogeds billeder og så muligheder for fremtidige portrætter i magasinet.

»Der er mange, der spørger mig, om jeg har haft en frygtelig og forfærdelig barndom, fordi det er så mørkt. Det har jeg egentlig ikke. Det er bare en måde at lægge en stemning på. Der sker nogle ting med lyset, når solen går ned, og det var måske min måde at gøre det, jeg kendte godt, mere visuelt. Om dagen ser man jo normalt den slags ting. Så har jeg søgt de ydre grænser,« siger Joachim Ladefoged om sine billeder.

Legen med de ydre grænser har inspireret. Den nye måde at fotografere på har åbnet Joachim Ladefogeds øjne for helt nye facetter af fotografiet, som han vil tage med videre i sit daglige arbejde som fotojournalist på Jyllands-Posten.

Lukker ikke den internationale bog

Nu har du fast job på Jyllands-Posten og har lavet en bog, der søger tilbage til rødderne – har du lagt din internationale karriere lidt på hylden?

»Nej, det har jeg ikke, forstået på den måde, at jeg også rejser for Jyllands-Posten. Men det er klart, at jeg ikke er blevet ansat der for at rejse ud i verden og fotografere for andre store magasiner. Så størstedelen af mit arbejde vil være her – mest i Jylland,« forklarer Joachim Ladefoged.

Han forklarer videre, at det var en kombination af mange ting, som fik ham til at søge tilbage til Danmark. Blandt andet savnede han at lave fotoreportager. Det kan han få lov til hos Jyllands-Posten.

Samtidig understreger Joachim Ladefoged dog, at det ikke er et definitivt farvel til den internationale fotoscene.

»Jeg lukker ikke den internationale bog,« siger han.

0 Kommentarer