Der er champagnesprøjt på Lottes medarbejderfoto

Hvor meget spræl må der være i billedet, når fotografer laver medarbejderportrætter? På månedsmagasinet Samvirke er redaktør Lotte Malmgren fotograferet med en champagneflaske mellem hænderne

Grafikeren jonglerer med pensler, journalisten spiller på tromme, og redaktøren står med boblende champagne.

Da Coops månedsblad Samvirke i 2015 skulle have taget nye fotos af medarbejderne på redaktionen, skete det i samarbejde med fotograf Lisbeth Holten. Sammen valgte de at tage nogle personalefotos med lidt mere spræl og personlighed end normalt.

Redaktør Lotte Malmgren blev for eksempel fotograferet med en champagneflaske, fordi hun redigerer Coops vinmagasin Vin & Co.

”Der skriver vi om alskens vin, spiritus og øl – deriblandt bobler,” forklarer hun.

Champagnen skal også symbolisere, at redaktionen ønsker at huske at fejre sine succeser.

Kreative pensler

Et andet eksempel er Samvirkes grafiker, Christel Frydkjær, som er fotograferet, mens hun jonglerer med pensler – se billedet i bunden af artiklen.

”Penslerne symboliserer den kreative person, jeg er,” forklarer hun om billedet. 

På tavlen bag hende har hun tegnet en cykel, fordi hun cykler mindst 300 kilometer om ugen – og så elsker hun at spise alt med sukker, for eksempel isvafler.

Stigende interesse for fortællende fotos

Det er freelancefotograf Lisbeth Holten, der sammen med Samvirkes redaktion fandt på konceptet for billederne.

Som freelancer laver hun indimellem medarbejderbilleder for sine kunder. De fleste foretrækker klassiske corporate billeder, hvor personen er fotograferet med en uskarp baggrund.

Men hun kan mærke, at der kommer flere medarbejderfotos med en fortælling.

”Der er mere og mere interesse for det,” siger hun.

På billederne af Samvirkes redaktion ville Lisbeth Holten gerne vise medarbejdernes forskellige opgaver og interesser. Hun bad dem derfor om at komme med en idé eller en ting, der kunne være en del af fotografiet.

”Som baggrund fandt jeg en tavle, fordi Samvirke er et lærerigt blad med en historie. En tavle signalerer autenticitet, ligesom Samvirke gør,” fortæller hun.

Efter at have lavet konceptet og taget den første runde af medarbejderfotos har Samvirke efterfølgende selv taget billederne, når nye medarbejdere er kommet til.

Håndværkere med grej

Det behøver faktisk ikke kun at være store virksomheder med store budgetter, der får taget flotte medarbejderfotos. Lisbeth Holten har for eksempel også fotograferet medarbejderne i et håndværkerfirma med alt deres grej og værktøj.

”De blev så glade for billederne, at de endte med at lave fotostater af dem,” siger hun.

Er det sjovere som fotograf at tage medarbejderbilleder med en historie?

”Jeg synes altid, det er dejligt at lave portrætter. Især hvis der er plads til, at man kan fortælle en historie,” forklarer hun.

Det er i sidste ende medarbejderen eller arbejdspladsen, der bestemmer, hvordan de ønsker at fremstå, siger Lisbeth Holten.

”Fotografen kan komme med input til, hvordan billedet kan se ud. Men man skal ikke pådutte folk noget. Gør man det, kommer det til at virke opstillet. Det vigtigste er, at folk selv synes, det ser godt ud på billedet.”

Samvirkes grafiker, Christel Frydkjær jonglerer med pensler på sit billede.
“Jeg maler både som privatperson – og via mit arbejde som grafiker “maler” jeg på skærmen,” forklarer hun. 

 

Dette er den anden artikel i Journalistens serie om personaleportrætter.
Læs om billederne af medarbejderne i kommunikationsbureauet Advice her

0 Kommentarer