Den ufrivillige bøddel

  Kenan Seeberg formede den snebold, der senere førte til Leths lavine-agtige nedtur. I dag er Kenan Seeberg stoppet på Ekstra Bladet. HETZ. I en kælder i Valby sidder journalisten Kenan Seeberg og betragter forsiden af Ekstra Bladet fra den 29. september 2005. HOLDT 17-ÅRIG SOM SEX-SLAVE, står der med røde alarmbogstaver ved siden af en tænksom Jørgen Leth.

Kenan Seeberg formede den snebold, der senere førte til Leths lavine-agtige nedtur. I dag er Kenan Seeberg stoppet på Ekstra Bladet.

HETZ. I en kælder i Valby sidder journalisten Kenan Seeberg og betragter forsiden af Ekstra Bladet fra den 29. september 2005.

HOLDT 17-ÅRIG SOM SEX-SLAVE, står der med røde alarmbogstaver ved siden af en tænksom Jørgen Leth.

Forsiden henviser til et interview inde i avisen. Et interview, som Kenan Seeberg er forfatter til.

– Hvad tænker du, når du ser den forside?

»Jeg tænker … idioter! Altså, jeg synes, at det er sindssygt sørgeligt. At man bare for at sælge aviser vil narre læserne og svine en mand sådan til. Det er bare ikke min idé om journalistik. Og så tænker jeg, at jeg har såret den mand.«

Kenan Seeberg har været journalist i DR i en årrække, indtil han for seks år siden kom til Ekstra Bladet. I dag er han arbejdsløs. Årsagen ligger foran ham og råber op i kælderloftet.

Kenan Seeberg blev så vred over forsiden, at det i sidste ende førte til en opsigelsesaftale. Derfor sidder han hjemme i murermestervillaen i Valby denne fredag eftermiddag.

Men forsiden den 29. september blev ikke kun et omdrejningspunkt for Kenan Seeberg. Ekstra Bladets store versaler blev også et vendepunkt i mediernes dækning af Leth-sagen. Fra at være en kunstner med kant, blev Jørgen Leth pludselig en 'liderbasse'. En 'gammel gris', der i dag er lige så arbejdsløs som Kenan Seeberg. De iagttagere, som Journalisten har talt med, peger alle på Ekstra Bladets forside som det afgørende vendepunkt. Som udsagnet, der fik folkestemningen til at vende.

Det var ikke nogen let sag at få adgang til villaen i Valby. Kenan Seeberg har fået en ni måneders aftrædelsesordning, som han ikke har lyst til at gamble med. Af samme grund vil han heller ikke fortælle ét ord om, hvad der er foregået internt på Ekstra Bladet. Men han er gået med til at fortælle, hvad han synes om at være manden, der i realiteten startede stormen mod Leth.

»Det er den mest ærlige danske selvbiografi, jeg har læst. Og så får han bare hammeren for det. Det er så bundhamrende uretfærdigt. Og jeg opfatter det efterfølgende, som om jeg har været med til at forme den snebold, som sætter en lavine i gang.«

Kenan Seeberg afleverede sit interview onsdag den 28. september om aftenen. Han var godt tilfreds. Men da han næste formiddag stod hjemme i vindfanget med avisen i hånden, blev han varm i kinderne på den helt forkerte måde.

Forsiden var en katastrofe. Samtidig var hans interview kraftig beskåret, og der var puttet et stort citat ind på opslaget. Citatet starter med:

»Jeg tager kokkens datter, når jeg vil.«

Ordene er fra Leths bog og fortæller, hvordan journalisten og forfatteren Jørgen Leth har sex med kokkens 17-årige datter (som senere viser sig at være 18 år). Kokkens datter er helt bevidst kun nævnt i en bisætning i Kenan Seebergs artikel.

»Jeg har slet ikke interviewet Leth om kapitlet med kokkens datter. Jeg har set alle Jørgen Leths film, læst stort set alle hans bøger. Jeg kender den mands stil. Og det citat 'jeg tager kokkens datter, når jeg vil. Det er min ret' – jeg kan høre ham sige det. Det er hans egen fantasi: Han dyrker sex med en yngre pige, og har samtidig fantasien om den hvide modne mand, der tager den sorte unge pige, kørende i sit hoved.«

»Der er hverken belæg for at bruge betegnelsen 'sex-slave' eller nogen dokumentation for, at han har udnyttet pigen.«

Men mange danskere med pressekort er af en anden overbevisning. Derfor kom 'kokkens datter' og ikke mindst Ekstra Bladets forside den 29. september blandt andet til at koste Jørgen Leth hans titel som konsul på Haiti og hans job som cykelkommentator på TV 2.

»Det ligner jo pludselig en heksejagt. Og for mig bliver det mere og mere absurd, at der ikke er nogen, der tager sig sammen og tager til Haiti for at snakke med de der piger. Det er jo alvorlige beskyldninger, men til dato er der endnu ingen, der har talt med de påståede 'ofre' i sagen.«

Kenan Seeberg hæver stemmen:

»Det er et kæmpe journalistisk svigt fra store dele af pressen, at man bare køber en løgnagtig forside fra Ekstra Bladet. Hvad fanden foregår der?«

Ekstra Bladet solgte 11.000 eksemplarer mere end normalt, den dag Leth var på forsiden.

1 Kommentar

Uwe Max Jensen
29. SEPTEMBER 2018
Kenan Seeberg har et eller
Kenan Seeberg har et eller andet med karaktermord på mennesker, der ikke tænker lige så konformt og småborgerligt, som han selv gør.

http://fightthepowerwithfreespeech.blogspot.com/2018/09/ekstra-bladet-bragte-nazi-lgn-kendt-rd.html