Danske Videnskabsjournalister: DR svækker stoffet

Ifølge DR fører planerne om at omstrukturere og udflytte videnskabsredaktionen til Aalborg samlet til mere dækning af stofområdet. Men Danske Videnskabsjournalister beklager beslutningen: »Det virker ikke som en styrkelse af videnskabsstoffet at flytte journalisterne 500 kilometer væk,« siger formand

I sidste uge nedlage medarbejderne på DR Videnskabs tv-redaktion arbejdet, fordi DR lukker tv-afdelingen.

Det sker som et led i en omstrukturering af dækningen af videnskabsstoffet, hvor det meste af redaktionen flytter til Aalborg, mens tv-redaktionen nedlægges.

Planerne møder kritik fra foreningen Danske Videnskabsjournalister. De mener, at DR behandler videnskabsstoffet som et stedbarn.

»Der er jo ikke noget galt i at have en redaktion i Aalborg. Men vi beklager, at DR både nedlægger en tv-afdeling, der handler om videnskab, og at de flytter videnskabsredaktionen. Det mener vi faktisk vil være en svækkelse af videnskabsformidlingen. Og den er ikke særlig god i forvejen,« siger formand Jens Degett til Journalisten. 

Mindre integration med resten af huset

I sidste uge sagde Anne Marie Dohm, direktør i DR Danmark, til Journalisten, at DR faktisk vil skrue op for den samlede dækning af videnskabsområdet.

»Vi planlægger nogenlunde samme niveau på de fleste platforme, men vil skalere op for den digitale dækning af videnskab,« sagde hun.

Men det giver Jens Degett fra Danske Videnskabsjournalister ikke meget for:

»Det virker ikke som en styrkelse af videnskabsstoffet at flytte journalisterne 500 kilometer væk. Det betyder, at de journalister, der dækker videnskabsstoffet, i endnu mindre grad har kontakt med de andre redaktioner og resten af huset. Det kan jeg ikke se kan være en styrkelse,« siger han.

Men hvordan kan der være tale om en mere stedmoderlig behandling af videnskabsstoffet, hvis DR vil skrue op for det?

»Det er jo fint nok, at Anne Marie Dohm siger, det er en styrkelse. Men vi har stadig til gode at høre, hvordan de egentlig vil styrke dækningen. Det virker ikke, som om de vil øge budgettet på videnskabsområdet,« siger han.

Generalister kan ikke dække videnskab 

Anne Marie Dohm lovede i sidste uge, at der samlet vil blive produceret lige så meget tv om videnskab. Det vil bare ikke blive produceret af det samme hold, men af forskellige journalister, tilrettelæggere og producere landet rundt, både internt i DR og af eksterne folk.

Til det siger Jens Degett:

»Det er jo en svækkelse af videnskabsområdet, hvis man tror, at man kan lade generalister dække det. Det er et område, som netop kræver faglig viden. Derfor er man nødt til at bevare de faglige kapaciteter, man har,« siger han.

Men de dygtige folk kan vel flytte med deres job til Aalborg?

»Det kan de godt, og det er DR’s ret at flytte folk ud. Men det er ikke noget, der styrker deres integration i DR’s andre faglige redaktioner,« siger han.