»Dansk kulturjournalistik er for ukritisk«

Kunstrådet langer nu kraftigt ud efter kulturjournalistikken i Danmark. Aviserne prioriterer kulturstoffet for lavt og det meste består af ukritisk mikrofonholderi, hedder det.

Kunstrådet langer nu kraftigt ud efter kulturjournalistikken i Danmark. Aviserne prioriterer kulturstoffet for lavt og det meste består af ukritisk mikrofonholderi, hedder det.

Kritikken blev rejst i går i forbindelse med uddelingen af den nystiftede pris: Kunstrådets Formidlingspris på 100.000 kr., som gik til Weekendavisens litteraturanmelder Lars Bukdahl.

Her anklagede Kunstrådets formand, Mads Øvlisen, blandt andet de danske medier for at bedrive en alt for overfladisk og ukritisk kulturjournalistik.
Massemediernes kulturjournalistik tager således snarere form af »produktlancering og forbrugerinformation end egentlig kritisk, debatskabende kunstformidling,« lød det fra Mads Øvlisen.

Kritikken bringes videre i dagens udgave af Dagbladet Information, hvor kommunikationsrådgiver og formand for juryen bag Kunstrådets Formidlingspris, Mette Davidsen-Nielsen, tilslutter sig:

»Det, der slår mig, er, at der bliver oprustet på informationssiden. Der er masser af plakatsøjlestof og serviceoplysninger på kultursiderne. Men man savner den uafhængige, kritiske kulturjournalistik. Og sagen er selvfølgelig, at i en presset hverdag, hvor journalisterne virkelig skal levere, så ryger der nogle pressemeddelelser rimelig ukommenteret i avisen en gang imellem,« siger Mette Davidsen-Nielsen.

Berlingske Tidendes kulturredaktør Mette Terkelsen hilser den nye pris fra Kunstrådet velkommen, men afviser kritikken.
»Vi skal selvfølgelig altid stræbe efter at blive endnu skarpere. Men Kunstrådet lader, som om al kulturjournalistik er begivenhedsjournalitisk. Og der synes jeg, de tager fejl. Der bliver lavet masser af undersøgende graverarbejde rundt omkring på kulturredaktionerne,« siger Mette Terkelsen.

Jakob Levinsen, litteraturredaktør på Jyllands-Posten, mener ligeledes at kritikken er forfejlet. Avisernes kulturdækning er tværtimod blevet bedre inden for de seneste årtier, mener han:

»Det kulturradikale tankesæt med dets skelnen mellem finkultur og folkekultur er blevet opløst. Det betyder, at aviserne ikke i lige så høj grad fsom før betragter visse typer litteratur som bedre og vigtigere end andre,« siger han til avisen.

Jakob Levinsen mener i øvrigt, at tildelingen af den ny pris til Lars Bukdahl er "et besynderligt valg".

»Det er høj humor. Lars Bukdahl repræsenterer i mine øjne det formentlig mest ukritiske litteratursyn,« siger han til Information. 

4 Kommentarer

Jan Eskildsen
26. NOVEMBER 2008
Re: »Dansk kulturjournalistik er for ukritisk«
Formidling til hvem? Til Bukdahl og hans kolleger. Det er Kejserens Nye Klæder i ny opsætning.
Anders Fjordbak-Trier
25. NOVEMBER 2008
Re: »Dansk kulturjournalistik er for ukritisk«
Jakob Levinsen giver eksempler på kritisk kulturjournalistik i den originale artikel i Information: http://www.information.dk/172825
Niels Nørgaard
25. NOVEMBER 2008
Re: »Dansk kulturjournalistik er for ukritisk«

Det ville klæde Mette Terkelsen (og artiklen for den sags skyld), hvis der blev sat et eksempel på den kritiske kulturjournalistik.

Jeg synes sådan set, at Øvlisen og Davidsen-Nielsen har fat i den lange ende.

At Davidsen-Nielsens tidligere arbejdsplads, DR, så har valgt også at sakse deres kulturdækning til ukendelighed (her ses bort fra den tiltrængte lancering af DR2 Premiere) er blot endnu mere beklageligt.

Peter Nielsen
25. NOVEMBER 2008
Re: »Dansk kulturjournalistik er for ukritisk«

En formidlingspris på 100.000 kroner til Lars Bukdahl - hold da op.

Måske mangler jeg det rette apparat til at tyde mandens skriblerier (jeg sagde apparat, ha ha), måske sætter jeg for meget pris på at forstå hvad jeg læser (nå nej, det er vel i grunden ikke så vigtigt), måske har jeg bare ikke tid nok til at afkode det Bukdahlske univers (eller er det måske det Bukdahlske subunivers (eller måske endda det Bukdahsle formidlingsunivers))

Under alle omstændigheder er det, trods et mangeårigt abonnement på Weekendavisen, endnu ikke lykkes at komme igennem en af hans anmeldelser. Jeg går som regel død i en af alle paranteserne  - andre gange når jeg ikke længere end den sædvanlige infantile rubrik. 

Formidling+Lars Bukdahl=100.000 kroner.

Formidling til hvem?