Året går på hæld, og vi har i den anledning kigget nærmere på, hvad I læsere i årets løb har klikket mest på her på journalisten.dk.
Listen over de mest læste rummer både nye og åregamle artikler. Og hele to historier om henholdsvis Årets Pressefoto og satireprogrammet 'Den Korte Radioavis'.
Herunder kan du læse om hver enkelt historie på årets Top 10.
1. Årets Pressefoto – se alle vinderne her
Første fredag i marts uddelte Pressefotografforbundet traditionen tro Årets Pressefoto. I artiklen her kunne man se alle vinderne – og det ville I gerne! Artiklen er årets mest læste.
Unikke sidevisninger: 17.648
Læs historien her.
2. René Fredensborg blev bortvist – nu svarer han igen: ”Jørgen er ude i et ynkeligt forsøg på at fralægge sig ansvaret”
Under årets Folkemøde havde daværende Radio24syv-vært René Fredensborg placeret narko i en autocamper, som en kollega kørte via Sverige til Bornholm. Efterfølgende blev Fredensborg bortvist. Vi besøgte ham i hans eksil på Filippinerne for at høre, hvad der egentlig skete den dag.
Unikke sidevisninger: 14.323
Læs historien her.
3. Følg med her er vinderne af årets pressefoto
I er glade for pressefotos. Faktisk så glade, at også sidste års samling af vinderbilleder har fundet vej til top-tre over de mest læste artikler i 2018.
Unikke sidevisninger: 14.271
Læs historien her.
4. Sodavands-kommunikation blev en tand for kæk
I august blev ”Hele Danmarks yndlingssodavand” til ”Hele Danmarks ynglingssodavand” på store plakater for Faxe Kondi rundt omkring i København. Stavefejlen gik viralt, og Royal Unibrew håndterede på Facebook sagen med humor. Det blev rost af en kommunikationsekspert, som dog alligevel mente, at strategien blev en anelse for kæk.
Unikke sidevisninger: 11.878
Læs historien her.
5. Læserne vælger avis efter egen partifarve
En artikel behøver ikke at være ny for at tiltrække opmærksomhed. Det beviste I i år med jeres mere end 10.000 klik på denne artikel fra 2011 om en – dengang ny – undersøgelse fra TNS Gallup om, at læserne vælger avis efter egen partifarve. Forklaringen på de mange 2018-klik blæser i vinden. Bud modtages gerne! Vi kan tilføje, at over 90 procent af trafikken kom fra Google, og at 8. marts var den suverænt mest populære dag for artiklen.
Unikke sidevisninger: 10.822
Læs historien her.
6. Den Korte Radioavis forlader Radio24syv
To gange i år har vi skrevet om Radio24syvs satireprogram 'Den Korte Radioavis' – og I begge tilfælde har I klikket så flittigt, at artiklerne er røget ind på Top 10. Det gælder også for denne artikel om, at Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm flytter fra Radio24syv til internetradioen Den2Radio. Efterfølgende viste flytningen sig i øvrigt at være et mediestunt. Ups.
Unikke sidevisninger: 8.884
Læs historien her.
7. ”Jeg spurgte: Skal jeg fyres? Der blev svaret ja”
10. oktober gennemførte DR mediehusets største fyringsrunde i mange år. I alt fik 205 medarbejdere besked om, at DR havde i sinde at afskedige dem. Én af dem var journalist Rasmus Mark Pedersen, der klokken 08:01 fik et opkald fra sin chef. ”Jeg spurgte: Skal jeg fyres? Der blev svaret ja,” fortalte han samme dag.
Unikke sidevisninger: 8.504
Læs historien her.
8. Færøsk infight – nyhedschef fyret af direktøren for det nationale tv og radio
Men det er ikke kun vores egen lille medie-andedam, I har interesseret jer for i årets løb. Også denne artikel om en strid mellem to af de mest magtfulde personer i den færøske medieverden er blevet læst flittigt. Konflikten handler om beskyldninger om illoyalitet, læk og inhabilitet og kostede den ene part jobbet.
Unikke sidevisninger: 8.192
Læs historien her.
9. Hans Pilgaard: Den Korte Radioavis opførte sig tarveligt
Den anden artikel om 'Den Korte Radioavis' på listen over årets mest læste er artiklen her. Den handler om, at duoen bag satireprogrammet ifølge tv-vært Hans Pilgaard spolerede en optagelse af ’Hvem vil være millionær’ tilbage i 2016. Det var tarveligt, syntes Hans Pilgaard.
Unikke sidevisninger: 7.989
Læs historien her.
10. Cavling-parret: ”Ordet skilsmisse er blevet sagt én gang”
Årets 10. mest læste artikel fra 2018 blev lavet umiddelbart efter Cavling-prisuddelingen den 5. januar og er et interview med årets vindere, Camilla Stockmann og Janus Køster-Rasmussen. Forfatterne, der også danner par privat, fortalte, at ”ordet skilsmisse var blevet sagt én gang” undervejs i arbejdet med bogen ’Bullshit – fortællingen om en familie’.
Unikke sidevisninger: 7.477
Læs historien her.
6 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Kære Martin
Ja, det er en prioritering, som er svær at forstå. Og det kunne være oplagt at se nærmere på den. Tak for tippet.
Mange venlige hilsner
Kære Øjvind,
Tak for konstruktiv og ærligt svar.
Julen er en travl tid – og det gik, som du siger, måske lige lovligt hurtigt med den rubrik.
Men – som udgangspunkt har JOURNALTSEN en meget fin balance mellem BILLEDER og ORD.
Forrige nummer af JOURNALISTEN, havde en fotohistorie på forsiden.
Min (skjulte) dagsorden, som fotojournalist, er jo at pege på en kæmpe udfordring i danske - især trykte medier: nemlig at det er ORDmennesker, der har magten, selvom vi lever i en tid, hvor vores kunder er så visuelt begavede og forvendte.
Og det er ikke konstruktivt, hverken for læserne, eller for indtjening hos medierne.
Et af de få medier i den vestlige verden, der har fremgang er New York Times, og årsagerne hertil er nok ikke simple, at forklare og ej heller direkte at sammenligne med danske medier, MEN, New York Times satser stort rent visuelt.
Det gør de fordi, fotografiet er et sprog, visuelle udtryksformer er vigtige i den måde vi forstår vores samfund på, og fordi ordet i sig selv ekskludere rigtigt mange mennesker, og fratager dem en mulighed for at deltage i samfundsdebatten…
lidt hårdt sagt, men ikke skudt helt ved siden af.
ORDET er fantastisk, jeg elsker det som udtryksmiddel – men det visuelle, er en meget større del af de nye generationers sprog. Det er ikke en fotografholdning, det er en konstatering.
Så, Øjvind – på JOURNALISTEN kunne I jo grave lidt i den udfordring der ligger i at fotografer fyres – i en tid hvor fotografiet er så voldsomt populært.
Det vil jeg gerne læse nogle ORD om.
Venligst fra Martin Lehmann
Kære Michael og Martin
Jeg er lidt stolt over, at fotohistorier ligger så højt på listen over det, flest gerne klikker på. Det siger mig også noget om, at det er et stof, læserne har en forventning om, at vi behandler seriøst. Det gør vi også.
Og derfor synes jeg også, det er lidt forkert, at kritisere os for at være ordmennesker - der står jo også således i introen:
"Og hele to historier om (...) Årets Pressefoto."
Jo da, vi kunne godt have skrevet: "Foto, Fredensborg og fyringer" i rubrikken. Det bliver den ikke dårligere af. Det gør vi måske næste gang - nævner foto først.
For det er ikke ond intention, der driver os. Her snarere tilfældigheder - og måske travlhed.
Tak for jeres indlæg :-)
Mvh
Tak for opbakningen, Martin! Det ved du, det ved jeg. Men hvad de færreste måske tænker over er, at de fleste medlemmer af forbundet, dagligt arbejder med fotografi. Mange prøver sig frem, med deres telefonkamera, og er naturligvis interesseret i at blive bedre. Hvad er så mere naturligt, end at klikke sig ind på en artikel der servere det bedste som faget kan byde? Med min kommentar, håber jeg blot at Journalisten indser, at fotografi ikke blot har fotografernes interesse, men er en grundpille, alle må læne sig op ad i branchen :-)
Kære Michael Harder,
Jeg undres helt som du.
Det er vel et BILLEDE på en af de ældst bevarede udfordringer internt i vores branche: at det er ORDmennesker, der har magten.
De kan rigtig godt lide billeder, men det kniber med at forstå at billeder er et sprog.
Venligst fra fotoJOURNALIST Martin Lehmann
Flere