På TV2 Øst skal medarbejdere lede sig selv, og så har de fleste lært at meditere. Regionalstationen på Sydsjælland er Danmarks bedste mediearbejdsplads ifølge Berlingske Nyhedsmagasin.
ARBEJDSMILJØ. Receptionisten Liselotte Krogh byder velkommen til TV2 Øst i Vordingborg med et smil, der næsten overstråler pynten på juletræet lidt længere nede ad gangen.
Ifølge Berlingskes Nyhedsmagasin arbejder hun på Danmarks 14. bedste arbejdsplads og landets bedste mediearbejdsplads. Om det er derfor, hun smiler, eller om det er, fordi hun mediterer i toget fra Ringsted om morgenen, eller fordi hun bare tilfældigvis er i godt humør denne morgen, vides ikke.
Redaktionschef Ole Hampenberg Andersen viser rundt i de lyse lokaler med udsigt over Vordingborg by. Han er på sin egen stille facon stolt over at kunne fortælle om arbejdet med at gøre tv-stationen til en god arbejdsplads.
Det sker via meditationen, "selvledelse" med stor frihed og meget ansvar, kompetencemålinger og fokus på at producere egne historier frem for at halse efter den daglige nyhedsstrøm.
De mest "langhårede ideer" som for eksempel meditationen og de dertilhørende meditationspuder kommer fra Ole Hampenberg Andersen.
Han mener, at ledelse som fag sjofles groft i mediebranchen.
»Visse steder er det min oplevelse, at det nærmest bliver betragtet som en chef-kvalifikation at svine medarbejdere til. God ledelse handler ikke om, hvem der højest kan råbe "sparke røv" på redaktionsmødet.«
Medarbejdertilfredshedsundersøgelser for TV2 Øst viser, at redaktionschefen og ledelsen har fat i den lange ende.
Efter en kort rundvisning på tv-stationen med chefen foretager Journalisten en særdeles uvidenskabelig, men kvalitativ medarbejderundersøgelse på TV2 Øst.
Selv om de løftede tommelfingre sidder løst hos de fleste, er der dog også enkelte, der til tider har været skeptiske over for ledelsens ideer – for eksempel ideen om at meditere. Nyhedsredaktør Klaus Wendelboe er en af dem.
»Jeg troede ikke på det. Jeg syntes, det var latterligt og spild af stationens ressourcer,« siger han.
Da to hold medarbejdere havde været på kursus, og flere og flere snakkede om meditation, endte det dog med, at nyhedsredaktøren tog med på tredje hold – med det formål at finde ud af, hvad meditation var, så han bedre kunne kritisere fænomenet.
»Jeg må indrømme, at jeg fik en åbenbaring. Zen-meditation handler om oplysning, og jeg blev oplyst. I dag mediterer jeg, og det hjælper mig, når jeg har meget travlt på arbejdet for eksempel op til folketingsvalget for nylig, da jeg skulle have en milliard bolde i luften,« siger han.
Måske skyldes det meditation, og måske er det bare en stille dag i regionen, men der er nærmest zen-agtig stemning i de lyse lokaler. Her er ingen redaktører, der råber, eller journalister, der løber ud ad døren med sammenknebne øjne og en dunst af breaking news efter sig.
Næsten alle sidder stille ved deres skriveborde og arbejder, en bladrer i en avis, og kun en enkelt journalist med deadline i øjnene siger, at hun ikke har tid til at tale med Journalisten.
Stemningen af magasinproduktion er ikke tilfældig. I efteråret blev en helt ny struktur indført på TV2 Øst. I stedet for at 80 procent af medarbejderne producerede nyheder til samme dag, mens resten arbejdede på historier til dagen efter eller ugen efter, blev det princip vendt på hovedet.
I dag arbejder 80 procent af journalisterne fuldstændigt frit næsten uden faste vagter. De skal levere egenproducerede historier, men ikke til samme dag.
Ordningen betyder ifølge medarbejderne og ledelsen, at journalisterne ikke lader sig rive med af den daglige nyhedsstrøm, og der bliver dermed mindre stress. Samtidig opstår flere historier, der tager udgangspunkt i en god selvstændig ide – i stedet for at være opfølgninger eller sidevinkler på den daglige nyhedsdagsorden.
»Når du skal producere til dagen, brænder røven hurtigere under dig,« siger nyhedsredaktør Karin Laursen, der tidligere har været på TV 2 Nyhederne.
»Der er mindre af den daglige form for stress, og den stress, hvor journalisten næsten ikke kan tænke mere, er der ikke så meget af her,« siger hun og tilføjer, at der alligevel bliver produceret meget stof, og at alle stadig er tvunget til at levere, da det er en lille station med begrænsede ressourcer.
Den lave vintersol over Vordingborg skinner ind i redigeringsrummet, hvor journalisten Peter Kryger er ved at klippe et indslag færdigt. Han er videojournalist, filmer selv sine indslag og kommer og går, som det passer ham.
På skærmen fortælles historien om en direktør, der i desperation over mangel på arbejdskraft har stillet sig op på Næstved Station for at værge medarbejdere. Peter Kryger skal dog ingen vegne.
»Jeg har to små børn, som jeg kan aflevere og hente, fordi jeg ikke er bundet af en fast vagtplan,« siger han.
Peter Kryger mener, friheden er skøn, men med frihed følger også ansvar.
»Nogle gange savner jeg også den planlagte vagt, hvor du har fri, når du har fri,« siger han.
Klokken er lidt over 11. TV2 Øst skal sende regionalnyheder 12.10 lige efter TV 2 Nyhederne. Teknikeren Ronnie Bille sidder i massagestolen, mens massøren, der kommer på besøg en gang om ugen, giver tekniker-infiltrationerne nogle tæsk.
»Jeg bruger meget af dagen på at redigere ved en pc, og jeg skal passe på ikke at få musearm og infiltrationer i skuldrene,« siger teknikeren, da han sidder afslappet på en stol efter massagen.
»Huset har aldrig været præget af albuer og karriereræs, men mere af en sund lyst til at lave et stykke arbejde, fordi du synes, det er spændende. Hvis du er tiltrukket af et hårdere miljø, er du ikke her,« siger Ronnie Bille.
Som alle andre medarbejdere på TV2 Øst har han også været igennem en kompetencemåling. I korte træk har ledelsen sammen med medarbejderne opstillet godt 20 kompetencer, både faglige, personlige og brancherelaterede. Kollegerne skal give en karakter fra 1 til 4 for hver enkelt punkt, og den enkelte medarbejder skal også evaluere sig selv. Ideen er, at de "svage punkter" skal forbedres ved at tale med chefen eller komme på efteruddannelse. Ledelsen skal også igennem en kompetencemåling.
Ved kompetencemålingen fandt Ronnie Bille ud af, at han var for stresset, og det betød, at han tog arbejdet med hjem og grublede videre over det.
»Jeg har snakket med min nærmeste chef om det, og jeg har snakket med hjemmefronten, og i dag er jeg mindre stresset,« siger Ronnie Bille.
Kompetencemålinger og meditation. Stedfortrædende tillidsmand og journalist Michael Breum har stadig en sund skepsis over for ledelsens ideer.
»Jeg var på forhånd kritisk over for kompetencemålingerne, og lur mig, om ikke de bliver brugt i nedgangstider, når man skal afskedige medarbejdere. Men det underlige er, at målingerne ikke virker stressende, og det er, fordi der generelt set er tillid til ledelsen,« siger Michael Breum.
Tillidsmandens skepsis til meditationen forsvandt dog den dag, han sad fast i en bilkø midt i en vagt og kunne få sit blodtryk til at falde ved hjælp af nogle få åndedrætsøvelser, han havde lært på meditationskurset.
Redaktionschef Ole Hampenberg afviser klart, at kompetencemålinger er et instrument, der skal bruges til at afskedige medarbejdere i dårlige tider. Han forsikrer om, at en medarbejder med det samme får det at vide, hvis ledelsen ikke er tilfreds med ham af en eller anden grund – den slags bliver ikke gemt i et arkivskab.
»Hos os er der ingen stinkere, som får lov til at hænge i luften, vi tager fat i konflikterne med det samme. Jeg tror, at de chefer, som råber højest, i virkeligheden er dem, som har sværest ved at tackle konflikterne,« siger han.
Regionalnyhederne klokken 12.10 er leveret. Historien om en ildebrand i Slagelse – én person indlagt til observation for røgforgiftning – åbner udsendelsen. Udsendelsen har også nyt i sagen om drabet på René Hockerup Nielsen sidste år og et indslag om, at mange kører rundt med forkert indstillede billygter, der blænder.
Studievært Sidse Udsen, der kom til TV2 Øst i august, har leveret varen, og efter et stykke lasagne i kantinen har hun tid til at sætte ord på begrebet "selvledelse".
»Jeg synes, det var stressende, fordi jeg ikke er god til at sige fra, og jeg sagde derfor ja til flere opgaver, indtil der var nogle søde kolleger, der forklarede, at jeg selv skulle sige fra. I dag betyder selvledelse, at jeg tager ansvar og dermed har indflydelse og mulighed for at sætte mit præg på stedet,« siger hun.
Vi er tilbage ved redaktionschef Ole Hampenberg Andersen. Han forsikrer om, at studieværten, teknikeren, journalisten, receptionisten og alle de andre vil opleve flere nye initiativer – forandring er et grundvilkår – også i Vordingborg. Og TV2 Øst har som et af de nedskrevne mål at være Danmarks bedste arbejdsplads.
»Der er noget at arbejde videre med,« siger han og tager en mandarin fra frugtvognen. /
Fakta
Sådan skabes en god arbejdsplads
– Vær ambitiøs på medarbejdernes vegne
– Sæt klare mål, og følg op
– Vær ærlig og direkte i din feedback – også når det bliver svært
– Uddeleger ansvar til den enkelte
– Kommuniker værdier i stedet for regler og direktiver
– Fokuser på udvikling af personlige kompetencer
– Lad medarbejderne selv planlægge arbejdstiden
Kilde: Redaktionschef Ole Hampenberg Andersen
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.